Hoppa till huvudinnehållet

Väninnorna har kommit varandra närmare: ”Lycka att vi får bo på samma trygghetsboende”

Publicerad:
Vänner för livet. Gunnel Gustafsson och Maj-Lis Dahl lärde känna varandra som grannar i centrala Karlstad på 1960-talet. Nu bor de båda två på Hagaborgs trygghetsboende. ”Det är lycka att vi får bo på samma plats”, säger de.
Vänner för livet. Gunnel Gustafsson och Maj-Lis Dahl lärde känna varandra som grannar i centrala Karlstad på 1960-talet. Nu bor de båda två på Hagaborgs trygghetsboende. ”Det är lycka att vi får bo på samma plats”, säger de. Foto: Anna-Karin Worland

Maj-Lis Dahl och Gunnel Gustafsson lärde känna varandra som grannar på 1960-talet. Under pandemin fick de periodvis hålla kontakten på telefon och hålla avstånd när de väl kunde ses. Nu har de flyttat till samma trygghetsboende och umgås varje dag.

– Vi trivs så bra här, säger de jämnåriga väninnorna som senare i år fyller 94 år.

För tre år sedan berättade vi om Maj-Lis och Gunnels långa vänskap och den idérikedom som krävdes för att hålla den vid liv under pandemin. Då träffades de utomhus, höll avstånd och hade handsprit i korgen på rullatorn. Periodvis fick de begränsa kontakten till telefonen. De ringde varandra varje kväll och pratade om dagen som gått och så önskade de varandra god natt.

– Det gör vi fortfarande trots att vi bor i samma hus nu, berättar Maj-Lis.

Gunnel hälsar på i Maj-Lis lägenhet.
Gunnel hälsar på i Maj-Lis lägenhet. Foto: Anna-Karin Worland

Grannar igen

De lärde känna varandra under det tidiga 1960-talet när Maj-Lis son Anders och Gunnels son Peter lekte i sandlådan. De hjälpte varandra när det körde ihop sig med barnomsorgen och de umgicks också familjevis. Maj-Lis blev änka efter maken Arne 1993 och Gunnel miste sin man Stig 2017. Förutom barn, barnbarn och barnbarnsbarn är deras vänskap det bästa de har. I somras flyttade de båda in på Hagaborgs trygghetsboende i Karlstad.

– Det är en lycka att vi får bo på samma plats. Nu är vi grannar igen och kan träffas flera gånger om dagen. Vi behöver inte boka färdtjänst för att kunna ses, säger de.

Beröm

Maj-Lis flyttade in i juni och Gunnel så sent som i augusti. Men redan nu öser de beröm över boendet och personalen.

Barnbarnet Victoria Hed Dahl med farmor Maj-Lis och trivselvärden Rose-Marie Jacobsson med Gunnel. ”Det är ingen konst med sådana här positiva damer”, säger Rose-Marie.
Barnbarnet Victoria Hed Dahl med farmor Maj-Lis och trivselvärden Rose-Marie Jacobsson med Gunnel. ”Det är ingen konst med sådana här positiva damer”, säger Rose-Marie. Foto: Anna-Karin Worland

– Direkt när jag såg lägenheten klack det till och så fick jag så fin kontakt med personalen. Jag kände mig hemma direkt, berättar Gunnel.

– Jag kan inte komma på något som inte är bra. Jag har en egen lägenhet och kan stänga dörren om jag är trött och vill vara ensam. Men det är inte så ofta. Vi är med på de flesta aktiviteter som ordnas här, säger Maj-Lis.

Hur ser en vanlig dag ut?

– Frukost och kvällsmat ordnar vi oftast med i egna lägenheten. Det är bra att göra jobbet själv ibland så vi inte blir för bekväma. Lunchen äter vi däremot alltid i matsalen. Det är så bra mat här och alltid en god kaka till eftermiddagskaffet. Det börjar märkas på byxorna, säger Maj-Lis och skrattar.

Ungefär där stannar det rutinmässiga. För när de båda damerna berättar om alla aktiviteter de varit med på under den här korta tiden förstår man att det snarare är så att ingen dag är den andra lik.

– Det är ingen konst med sådana här positiva damer. De är alltid så goa och glada och vill vara med på det vi hittar på, säger Rose-Marie Jacobsson som är trivselvärd på boendet.

Den 11 augusti var Maj-Lis med på trygghetsboendets fotbollsfest och hejade fram Sveriges damer i kvartsfinalen mot Japan i Fotbolls-VM.  Sverige kommer vinna med 3-2 mot Japan, gissade hon och fick nästan helt rätt. Sverige vann med 2-1.
Den 11 augusti var Maj-Lis med på trygghetsboendets fotbollsfest och hejade fram Sveriges damer i kvartsfinalen mot Japan i Fotbolls-VM. Sverige kommer vinna med 3-2 mot Japan, gissade hon och fick nästan helt rätt. Sverige vann med 2-1. Foto: Karlstads kommun

Kunglig glans och fotbollsfeber

När kungen och drottningen besökte Karlstad den sjunde september kunde de följa en direktsändning från domkyrkan på storbildsskärm och samma kväll bjöds det på kräftskiva med trubadur.

Den elfte augusti var Maj-Lis med på fotbollsfest och hejade fram Sveriges damer i kvartsfinalen mot Japan i Fotbolls-VM.

– Klart jag ska titta när Sverige spelar. Jag kommer se till att egga upp dom andra här i huset och heja fram vinst idag, sa Maj-Lis då och hamnade sedan på bild på kommunens hemsida.

Rörelseglädje

Både Gunnel och Maj-Lis är också noga med att själva röra på sig.

– Vi är med på sitt-gympa till musik och så cyklar vi tillsammans på motionscykel. Då kan vi följa en cykeltur på en skärm framför oss så det blir lite roligare. Men det bästa är att vi kan sitta och prata med varandra samtidigt, säger Maj-Lis.

– Det kallas interaktiv cykeltur och har blivit så populärt att det sedan 2017 anordnas VM i cykling för seniorer. Förra året blev vi på Hagaborgs trygghetsboende bäst i Värmland. I oktober är det dags igen, berättar Rose-Marie.

– Då ska vi vara med, säger Gunnel direkt.

Sven-Ingvars eller Vikingarna?

Eftersom Maj-Lis inte hör så bra har hon med sitt barnbarn Victoria Hed Dahl under vårt möte.

– Farmor och Gunnel är alltid pigga på att göra saker. För inte så länge sedan tog jag och min storasyster Louise med dem på restaurang Pinchos där de fick beställa maten på mobiltelefonen och kanske kan vi få med dem på Sven-Ingvars i mars, säger Victoria som går i pappa Anders fotspår och jobbar på Scalateatern i Karlstad.

Gunnel och Maj-Lis gillar att röra på sig. På en interaktiv cykeltur kan de via en skärm cykla på välkända gator i Karlstad. ”Vi har också cyklat i Arvika och Paris”, berättar de. Att de båda fyller 94 år senare i år är svårt att tro.
Gunnel och Maj-Lis gillar att röra på sig. På en interaktiv cykeltur kan de via en skärm cykla på välkända gator i Karlstad. ”Vi har också cyklat i Arvika och Paris”, berättar de. Att de båda fyller 94 år senare i år är svårt att tro. Foto: Anna-Karin Worland

– Eller Vikingarna med Christer Sjögren, säger Maj-Lis som minns deras spelning i februari 2020, just innan pandemin.

Vänskap och trygghet

Bäst och viktigast av allt är ändå vänskapen och den trygghet de nu känner.

– Vi har alltid haft trevligt tillsammans ända sedan vi lärde känna varandra, säger Maj-Lis.

– Det var personkemi direkt. Vi diskuterar alltid saker och ting först och nästan alltid vill vi samma sak, säger Gunnel.

– Personalen här på boendet är enastående och får både mig och mina barn att känna oss trygga. Skriv det, säger Gunnel och Maj-Lis nickar instämmande.

Artikeltaggar

KarlstadMänskligtScalateaternSven-IngvarsVänskap

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.