Hoppa till huvudinnehållet

GUIDE: Allt du behöver veta inför Färjestads match mot Leksand

Publicerad:
Värmlänningen Oskar Lang kommer till Karlstad ikväll, när hans Leksand ställs mot Färjestad.
Värmlänningen Oskar Lang kommer till Karlstad ikväll, när hans Leksand ställs mot Färjestad. Foto: DANIEL ERIKSSON

Leksand har svajat i säsongsinledningen och kommer till Karlstad ikväll med både starka - och riktigt svaga siffror i bagaget.

Häng med när vi kikar på Färjestads lördagsmotstånd!

Läsarnas dom – här är betyget på FBK:s nya tröja

Läget i Färjestad

Färjestad har två frågetecken inför mötet mot Leksand. Det är tveksamt om Patrik Lundh kommer till start efter att ha tvingats bryta matchen mot Linköping. Lundh utgick i den tredje perioden efter en situation med Remi Elie i Färjestads zon. Han tränade inte på fredagen.

Marcus Nilsson kolliderade med Carl Dahlström under LHC-matchen. ”Lilliz” fick ont och togs omhand i båset, men kunde spela vidare. Han tränade inte på fredagen, men där finns hopp om spel.

I övrigt väntas fullt manskap mot Leksand.

Liam Öhgren reste hem från Minnesota på fredagen, med positiva signaler om sin skada. Forwardstalangen kommer inte att behöva opereras, utan kan sannolikt börja träna med laget inom kort.

Läget i Leksand

Leksingar har haft lite skrämselhicka när de läst om träningsrapporterna under veckan.

Peter Cehlárik - en av Leksands stora stjärnor.
Peter Cehlárik - en av Leksands stora stjärnor. Foto: MAGNUS ANDERSSON

Peter Cehlárik klev av både i tisdags och onsdags, enligt Falu-Kuriren, men spelade i torsdags när laget föll mot Skellefteå med uddamålet. Skadekarusellen har nämligen varit igång i Leksand, med bland andra Justin Kloos och Matt Caito borta.

Leksand har inte haft någon raketstart på säsongen och ligger just nu elva, med sex poäng på fem matcher. Men optimism är det som signaleras utåt.

– Vi hade en lite svagare start, men har sedan kommit upp. Uppriktigt sagt har vi vunnit två av tre senaste matcherna. Alla i laget går 100 procent på match, träning och har rätt inställning. Det gäller nu att hålla i det hela säsongen, säger Marek Hrivík i en intervju med Hockeysverige.

Leksands SHL-start

Leksand-Örebro 3-5

Frölunda-Leksand 5-2

Leksand-Rögle 4-1

Linköping-Leksand 0-3

Leksand-Skellefteå 1-2

Trassliga special teams

Både Färjestad och Leksand har saker i sina special teams som sticker ut. Färjestad har inlett sitt powerplayspelande svagt, men kan ha brutit förbannelsen nu. David Tomáseks 2-1-mål mot Linköping blev matchavgörande, och kom i spelformen efter ett enkelt spel kort efter tekning.

I boxplay har laget sett bättre ut, och faktum är att man lyckats göra tre mål i numerärt underläge - lika många som i powerplay.

Leksand då? Här kan man stoltsera med SHL:s bästa powerplay. Fyra mål på tio försök - en pangstart i spelformen.

– Tävlingsnivån på de som spelar PP är hög. Alla vill vara bättre än de andra så de tävlar på träningarna. Och sen har rätt spelare gjort mål vilket är bra för individuella självförtroenden och även för laget som stort, säger Erik Olhans Lind på Leksands sajt.

Däremot har boxplay inte varit någon höjdare i säsongsinledningen. Där är laget sämst i ligan.

David Tomáseks kedja hade möte med Tomas Mitell i veckan, för att få ut mer av formationen.
David Tomáseks kedja hade möte med Tomas Mitell i veckan, för att få ut mer av formationen. Foto: FREDRIK KARLSSON

Spelarna att spana in

Oscar Lawner: Har tagit enorma kliv i år, och gör mycket nytta i kedjan med Joel Kellman och Victor Ejdsell. Det känns som att målskyttet kommer att lossna när som helst.

Tomáseks line: Hade möte med Mitell i veckan, om hur de ska lyckas bättre på isen som enhet. FBK-coachen berättade på fredagen att han tyckte att det såg bättre ut mot Linköping - men här finns fler kliv att ta.

Duon saknades på träningen – Mitell om skadeläget inför Leksand

Leksands stjärnor i poängstim

Peter Cehlarik: Poäng i fyra matcher i följd. Toppar den interna poängligan på 5 poäng (2+3) på fem matcher.

Oskar Lang: Arvikaprodukten har inlett med en fin poängskörd. Han har gjort poäng i fyra av de fem matcherna LIF spelat hittills, fördelat på två mål och två assist.

Kalle Östman: Passningsguru i säsongsinledningen. Hade tre assist när Leksand vann mot Rögle förra veckan, och en när man nollade Linköping.

Nedsläpp sker 18.00 och du kan hänga med oss i vår Superlive från 17.45. Du hittar den i länken nedan.

Följ Färjestad live och chatta med oss

Läs mer:

Öhgrens ord efter ovissa tiden: ”Kommer att komma tillbaka starkare mentalt”FBK-kaptenen om specialskyddet och kliven han vill ta i nya rollenDuon saknades på träningen – Mitell om skadeläget inför LeksandTomásek bröt powerplayförbannelsen: ”Har suttit i huvudet på oss””Stjärnornas lättnad – därför var målet viktigare än tre poäng”

Artikeltaggar

Carl DahlströmFärjestadFärjestad BK HerrFrölunda HCIshockeyLeksandLeksands IFLinköpingLinköping HCOskar LangPeter CehlárikRögle BKSHLSportVictor Ejdsell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.