Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsprofessor i ny dejtingserie: ”Behov av närhet och utforskande av sexualitet”

Publicerad:
Emma Engdahl, professor i sociologi vid Karlstads universitet, följer och utvärderar vad som händer när fyra svenskar får hjälp av dejtingcoacher att bli bättre på nätdejting.
Emma Engdahl, professor i sociologi vid Karlstads universitet, följer och utvärderar vad som händer när fyra svenskar får hjälp av dejtingcoacher att bli bättre på nätdejting. Foto: TT Nyhetsbyrån

I dag börjar fyra av tio förhållanden i en app.

Nu gör SVT en serie där experter och dejtingcoacher hjälper fyra personer att hitta kärleken digitalt.

Bland experterna finns professor Emma Engdahl på Karlstads universitet.

Bli en bättre nät-dejtare på sex veckor. Det är i korta drag uppdraget när SVT-serien ”Bästa dejten” drar igång den 7 oktober. Fyra personer som alla söker kärleken får hjälp med att bli bättre på att välja och hitta rätt bland det enorma utbud av singlar som nätet tillhandahåller.

– Kärleken viftar många bort, man tänker först karriär och annat, börjar Emma Engdahl som är professor i sociologi vid Karlstads universitet.

Hon beskriver nätdejting som ett skenande tåg.

– Kärlek är ett grundläggande behov. Ett behov av närhet, intimitet och utforskande av sexualitet. Emotionell omsorg och stöd. Många ignorerar det. Men i den här serien sätter vi det behovet i centrum. På ett väldigt naket, nära och fint sätt.

Utöver Emma Engdahl deltar bland annat två dejtingcoacher som sparrar de kärlekssökande.

– Alla vill träffa den rätta kärleken i livet. Att vi nätdejtar är en revolutionerande förändring i vårt beteendemönster. På kort tid har nätet totalt slagit ut krogdejting.

I seriens första avsnitt konstaterar Emma Engdahl att ”Den som raggar på krogen idag betraktas närmast som creepy”.

– Vi träffas fortfarande på jobbet eller genom vänner, men inte längre på uteställen. Men vad behöver man för verktyg för att kunna navigera i det här nya dejtinglandskapet? Det vill serien lyfta fram.

”Bästa dejten” samlar in data från apparna och dejtingsajterna som de medverkande använder.

– För mig som forskare är det oerhört spännande att ta del av statistik från dejtingapparna. Dessutom fyller deltagarna hela tiden i enkäter från mig där de berättar hur det går. Vad är det för problem dejtarna har? Varför funkar det inte? Intressanta frågor!

Singlarna Martin Edlund, Sabrina Sandhu, Kim Lantz  och Avtandil Gigolashvili medverkar i ”Bästa dejten”.
Singlarna Martin Edlund, Sabrina Sandhu, Kim Lantz och Avtandil Gigolashvili medverkar i ”Bästa dejten”. Foto: Janne Danielsson

Blir ofta avvisad

När Emma Engdahl börjar resonera om för- och nackdelar med nätdejting målar hon upp både negativa och positiva sidor.

– Den enorma marknaden, det finns så många potentiella partners, är en fördel. Nätdejting kan också vara bra om man inte är bekväm med att gå fram till en främmande person på ett uteställe. Man kan känna av vem personen är genom att chatta innan man möts i verkliga livet.

– Å andra sidan blir många besvikna när man möts ansikte mot ansikte. Den person man skapade sig en bild av genom skärmen, visar sig vara en annan när man väl ses. Ett annat stort problem är att man ofta blir avvisad. Vi är inte vana att hantera så mycket avvisande som nätdejting resulterar i. Utbudet kan vara utmattande, det är svårt att sålla.

De fyra kärlekssökande får stöd och hjälp under sex veckor.

– Det är mycket som kan gå snett genom att dejta på nätet, men forskning visar att när man träffar någon via nätet brukar det gå snabbare till familjebildning och relationerna brukar hålla längre.

”Så himla svårt ”

Emma Engdahl sätter romantiken i ett historiskt perspektiv.

– Går vi 70 år tillbaka var det tydligt hur allt skulle gå till när man träffade en partner. I dag är det en pågående förhandling – ska man bo tillsammans? Vill man ha barn? Hur ska arbetsfördelningen se ut? Det är inte längre tydligt uppdelat vad kvinnan ska göra, vad mannen ska göra. Man får känna sig fram.

”Bästa dejten” sänds i tre avsnitt.

– Det som för min del var väldigt intressant, sett över de sex veckorna, var hur relationen mellan deltagarna och dejtingcoacherna utvecklades. Deltagarna fick inte bara verktyg för att dejta bättre, utan de lärde även känna sig själva bättre. Vilket behövs för det är så himla svårt att få till det här med kärleken.

”Bästa dejten” finns på SVT-play den 7 oktober och sänds i SVT1 den 9 oktober.

Artikeltaggar

ApparDejtinglekenEmma EngdahlKärlekKarlstads universitetMänskligtNöje/KulturSexualitetSVTSVT1TeknikTVVerktyg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.