Hoppa till huvudinnehållet

Magdalena Andersson diskuterade droger med elever och lärare i Hagfors

Publicerad:
Många elever ville ha autograf eller selfie med Magdalena Andersson när hon besökte Älvstranden bildningscentrum i Hagfors
Många elever ville ha autograf eller selfie med Magdalena Andersson när hon besökte Älvstranden bildningscentrum i Hagfors Foto: Pia Holmström

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson besökte ÄBC i Hagfors under fredagen. Det var med anledning av de unga dödsfallen i narkotika i våras som gjorde att hon ville diskutera drogproblematiken med elever och lärare.

– Många säger att det finns droger och det är lätt att få tag på. Det finns grupper där det används, men det finns ju många ungdomsgäng där det överhuvudtaget inte förekommer också, säger hon.

Magdalena Andersson besökte ÄBC under fredagsförmiddagen, där hon fick möjlighet att träffa både elever och lärare. Det märktes att besöket var uppskattat. När Magdalena Andersson kom ut från skolan till det väntande medieuppbådet kom många elever efter och villa ha autografer och ta selfies med henne och hon tog sig tid med ungdomarna.

Oppositionsledaren försöker att resa runt och träffa folk på olika platser i landet.

– När jag blev statsminister sa jag att jag inte skulle resa utomlands alls, jag ska bara resa i Sverige, men sen kom kriget. Så då hann jag inte med Hagfors, utan det blev Washington, Paris, London och Berlin istället.

Besöket i Hagfors har varit planerat sedan i våras, sedan de tragiska unga dödsfallen i narkotika blev kända.

– Så jag tänkte att jag måste åka till Hagfors och diskutera varför det händer här? Hur mycket narkotika finns det? Och hur mycket upplysning om risker med narkotika finns?

Magdalena Andersson besökte Älvstranden bildningscentrum. Här tillsammans med Ashkan Panahirad, presskontakt.
Magdalena Andersson besökte Älvstranden bildningscentrum. Här tillsammans med Ashkan Panahirad, presskontakt. Foto: Pia Holmström

Magdalena Andersson är noga att påpeka att Hagfors inte är exceptionellt på något vis, utan narkotikaanvändandet är spritt i hela Sverige.

– Nu blev det här samtidigt som vi hade de här fruktansvärda timmarna med tre personer som mördades. Det är ju narkotikahandeln som de här gängen slåss om, det är ju det som det här gängkriget handlar om. Det här är en aspekt som saknas i debatten tycker jag. Det finns en alldeles för stor narkotikamarknad i Sverige. Alla som partyknarkar är ju med och göder gängen.

Nyligen blev det också känt att Foxtrotnätverket har etablerat sig i Norge.

Tror du att det finns risk för att den här typen av gängkriminalitet, som Värmland varit förskonat från, även kan komma hit?

– Finns det en narkotikamarknad, då finns det en sån risk, och det gör det ju, säger hon.

Nu vill hon se politisk enighet i kampen mot gängvåldet.

– Det som behövs nu är ju samling. Vi behöver lägga politiskt käbbel åt sidan. Regeringen behöver också lägga andra arbetsuppgifter åt sidan och fokusera på, vad är det för åtgärder vi kan sätta in här och nu? Jag tycker också att Ulf Kristersson behöver vara tydlig när det gäller knark, att det här är ett problem. Regeringen har ju i sin budget också förslag på att skära ner på åtgärder för att bryta nyrekryteringen. De borde ju tänka om. Det är ju inte så att vi behöver fler ungdomar i de kriminella gängen nästa år, utan tvärtom.

Magdalena Andersson vill se fler åtgärder mot gängvåldet.
Magdalena Andersson vill se fler åtgärder mot gängvåldet. Foto: Pia Holmström

Försvarsmakten ska bistå

Igår torsdag föreslog Socialdemokraterna att Försvarsmakten ska sättas in för att hjälpa polisen i kampen mot gängvåldet. Statsminister Ulf Kristersson (M) berättade sedan i sitt tal till nationen att han ska ha möte med ÖB.

– Jag tycker det är bra att Ulf Kristersson lyssnar på mig. Det handlar om att nu behöver alla utbildade poliser och utredare koncentrera sig på att dämpa våldet och utreda de här brotten. Vi har tittat på vilka myndigheter som skulle kunna avlasta polisen. Där kan ju vanliga statliga myndigheter avlasta med administrativa uppgifter. Till exempel lägger polisutbildade mycket tid på passhantering och hittegods, behövs det? Nu är det även poliser som bevakar regeringskvarteren på grund av det förhöjda terrorhotet, där kunde kanske militär utföra de arbetsuppgifterna istället. Eller hjälpa till med transporter, helikoptrar och tekniskt bistånd.

Magdalena Andersson framför också fler åtgärder hon vill se mot gängvåldet.

– Vi gjorde ett avtal som gör det möjligt att be om stöd från de andra nordiska länderna med polisiära insatser och det tycker jag man borde kunna göra nu. Inte minst i våra gränsområden. Vi vill också att det ska vara tipspengar på kriminella vapen, så att man kan få bort fler vapen från våra gator och torg. Vi vill också ha mer pengar till tullen för att stoppa vapen och narkotika redan vid gränsen, säger Magdalena Andersson innan hon måste hasta iväg till fritidsgården på Fasaden som hon också har på programmet.

Artikeltaggar

ÅtgärderBerlinBrott, lag och rättFörsvarsmaktenHagforsLärareMagdalena AnderssonModeraternaNarkotikaPolitikSamhälleSocialdemokraternaUlf KristerssonVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.