Hoppa till huvudinnehållet

Vi valde att inte se det komma

Publicerad:
Explosion i Storvreta utanför Uppsala.
Explosion i Storvreta utanför Uppsala. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

På fredag kommer statsminister Ulf Kristersson (M) att ha ett möte med rikspolischefen och överbefälhavaren angående det eskalerande gängvåldet, med sprängdåd och skjutningar var och varannan dag. Sannolikt kommer vi att ta militären till hjälp för att bistå polisen i sitt arbete.

Det var den stora nyheten när statsministern höll ett kortare tal till nationen under torsdagskvällen. Detta kom efter det senaste dygnets våldsdåd då bland annat en oskyldig 25-åriga kvinna dödades när ett hus sprängdes i Storvreta utanför Uppsala. I Jordbro sköts också två män, varav en avled, också det förmodligen felskott. På en idrottsplats i södra Stockholm sköts en annan man ihjäl.

Vi har nästan blivit avtrubbade av allt våld. Ett enskilt dåd som för några år sedan skulle gett braskande rubriker har närmast blivit rutin, och förpassas snabbt ner i nyhetsflödet, inte sällan av nya våldsdåd. Men allt fler oskyldiga hamnar nu i skottlinjen, vilket får dåvarande justitieministern Morgan Johanssons (S) ord för några år sedan om att det är liten risk att oskyldiga drabbas att framstå som verklighetsfrånvänt.

Ulf Kristersson räknade upp en rad viktiga åtgärder som regeringen nu sjösatt för att förbättra kampen mot gängvåldet. Sverige har ingen lagstiftning som är anpassad för gängkrig och barnsoldater. En del har genomförts eller kommer att genomföras snart, men en hel del kommer att ta tid. Saker måste ju utredas, och bland annat ungdomsfängelser kommer att ta några år innan de kan vara i bruk.

Men våldet sker här och nu, och då behövs extraordinära åtgärder. Det är i det ljuset man skalla se fredagens möte med ÖB och rikspolischefen. Till och med Socialdemokraterna, länge präglade av myten om Ådalen 31, säger nu att militär skall kunna sättas in i kampen mot gängvåldet.

Nu lär det inte vara frågan om att sätta in soldater i de utsatta områdena, det är de inte tränade för. Men de skulle kunna hjälpa till med transporter, underrättelsetjänst och bevakningsuppgifter för att kunna avlasta och på så sätt frigöra poliser att arbeta mot gängkriminaliteten. I den mån det behövs lagändringar för det så torde de gå att genomföras snabbt.

Annars har det tidigare faktiskt inte varit olagligt sätta in militär mot till exempel upplopp och annat för att upprätthålla allmän ordning. Det skedde till exempel vid de så kallade raggarkravallerna i Kristianstad 1959. Men den nuvarande stödförordningen kan kanske behöva kompletteras då den mer handlar om bistånd i kampen mot terrorism. Efter terrordådet på Drottninggatan 2017 i Stockholm sågs bland annat soldater ur livgardet patrullera i Gamla stan.

Statsministern sade också att det faktiskt fanns de som såg det hela komma och varnade för det, medan den grova brottsligheten växte under ett decennium. Men att politisk naivitet och ansvarslös invandringspolitik nu fört oss hit. Nå, nog för att det var många som varnade, men det slår också tillbaka på hans eget parti. Även borgerliga partier och regeringar har varit naiva och fulat ut de som varnade tidigt.

Politiken gjorde ett aktivt val att inte se det komma, och nu är vi här. Det är utmärkt att man lagt om kursen, men en smula självkritik hade inte skadat, för att inte tala om upprättelse mot alla som mobbades ut och misstänkliggjordes.

Artikeltaggar

Anders ThornbergExplosionerFörsvarsmaktenFruängenGängkriminalitetJordbroMicael BydénMilitärModeraternaMorgan JohanssonOroligheterPolisenPolitikSkottlossningSocialdemokraternaStockholmStorvretaSveriges regeringTerrorismUlf KristerssonUppsala