Hoppa till huvudinnehållet

Nya Engholmsbron lyftes på plats

Publicerad:
Nya och 220 ton tunga Engholmsbron som leder över Lambergskanalen skövs och lyftes på plats på torsdagen. I slutet av oktober beräknas trafiken släppas på efter att de återstående arbetena är genomförda.
Nya och 220 ton tunga Engholmsbron som leder över Lambergskanalen skövs och lyftes på plats på torsdagen. I slutet av oktober beräknas trafiken släppas på efter att de återstående arbetena är genomförda. Foto: Helena Karlsson

På torsdagen lyftes den nya Engholmsbron som förbinder Herrhagen och Lamberget på plats.

Det tog några timmar att placera den 220 ton tunga, 32 meter långa och 14,5 meter breda bron i rätt läge.

Redan den 22 september 2021 stängdes den gamla Engholmsbron från 1947 av för trafik. Planen var att den nya skulle ha öppnats för trafik i december 2022. Men så blev det inte.

– Nej, broentreprenören Bröderna Jansson-Nissavarvet i Halmstad gick i konkurs i oktober 2022. Då var bron påbörjad men inte klar. Bygget togs senare över av bolaget PMK i Landskrona efter ett långt stillestånd i projektet, säger kommunens projektledare Stefan Prochazka

Och på torsdagen var den nya Engholmsbron redo att lyftas på plats över Lambergskanalen. Sakta men säkert drogs och lyftes den tunga och rödfärgade stålkonstruktionen på plats och den klarar betydligt mycket tyngre fordon än den gamla bron.

Anpassad för Valmet

– Den nya bron som kostar 33 miljoner kronor är anpassad för Valmets transporter på en bit över 100 ton samtidigt som den tål ett möte med en annan lastbil med en last på upp till 74 ton.

– Det är ett värstascenario och det är för att slippa stänga av bron som bärigheten är så hög. Den gamla bron klarade inte ens av 65 ton, säger Stefan Prochazka.

Nya Engholmsbron är alltså 14,5 meter bred inklusive en gång och cykelväg på ena sidan och den är förberedd för en framtida utökad trafik.

Kan byggas om

– Om det skulle byggas fler bostäder i området kan den förses med ett vänstersvängfält. Då tas gång- och cykelvägen bort och flyttas i stället till en egen bro som placeras utanpå den stora bron.

Det återstår en del arbeten innan nya Engholmsbron kan öppnas för trafik.

– Först ska den asfalteras och linjemålning göras. Dessutom ska vägräcken och broräcken på plats liksom kantsten. I slutet av oktober är planen att allt ska vara klart och bron ska kunna öppnas, säger Stefan Prochazka.

Artikeltaggar

Gång- och cykelvägHerrhagenLambergetLandskronaLastbilarPattali Makkal KatchiStefan ProchazkaTrafikValmet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.