Hoppa till huvudinnehållet

Gunnars solrosor drog in en rejäl peng till sjuka barn i år också: ”Känns bra”

Publicerad:
Gunnar Nilsson har erbjudit självplockning i Ölme under tre års tid. Nyligen samlade han ihop en större summa pengar till Barndiabetesfonden.
Gunnar Nilsson har erbjudit självplockning i Ölme under tre års tid. Nyligen samlade han ihop en större summa pengar till Barndiabetesfonden. Foto: Maja Yngve

Lantbrukaren Gunnar Nilsson har ett stort engagemang för att hjälpa sjuka barn.

För tredje året i rad har han odlat 1000-tals solrosor för självplockning. Intäkterna från sommarens självplockning går oavkortat till Barndiabetesfonden.

– Det blev inte lika mycket som tidigare, men det är ändå mycket pengar, säger han.

Gunnar Nilsson driver gården Rävtorp i Ölme. För några år sedan lämnade han en bit mark öppen för att kunna plantera solrosor och under de senaste tre åren har han odlat 1000-tals solrosor för självplockning.

NKP ringer upp Gunnar Nilsson för att höra hur årets plockning har gått. Han berättar att den kom igång senare på grund av vädret.

– Det blev en kortare period än vanligt. Trots det fick vi hop en slant till Barndiabetesfonden. Det kom in 24 510 kronor. Det är mindre än tidigare år. Egentligen är det inga pengar i det stora hela, men många bäckar små blir en stor å, säger Gunnar Nilsson.

Gunnar Nilsson erbjuder självplockning av solrosor i Ölme för ett välgörande ändamål.
Gunnar Nilsson erbjuder självplockning av solrosor i Ölme för ett välgörande ändamål. Foto: Maja Yngve

Att insamlingen blev mindre i år tror han har och göra med vädret.

– Det kom en storm som bröt av många solrosor. De hade dåligt rotsystem och de stod öppet för vinden. Den förstörde och det blev en kort självplockningsperiod. Det blev drygt en månad, berättar han.

Lever med typ-1 diabetes

Sedan han drog igång självplockningen har han valt att skänka pengarna till Barndiabetesfonden, eftersom han själv har en relation till diabetes.

– Jag har typ-1 diabetes. Jag har haft det i över trettio år. Det finns diabetes i släkten. Jag önskar man kommer att hitta något sätt att bota sjukdomen på, därför vill jag dra in lite pengar.

De som kommer och plockar blommorna får betala tio kronor eller mer. För det mesta är det människor som bor runt omkring som tar vägarna förbi Rävtorp.

I år kom självplockningen igång senare på grund av vädret.
I år kom självplockningen igång senare på grund av vädret. Foto: Maja Olsson

– Det är mycket barnfamiljer, men det kommer även en del äldre. Det kommer också folk utifrån som läst på Barndiabetesfonden att det går att plocka blommor i Ölme.

Hur länge tror du att du kommer fortsätta med självplockning?

– Jag vill fortsätta med det nästa år om jag orkar fortsätta med lantbruket. Jag är 67 år nu. Det är många som tycker det är fint med solrosor. Det känns bra att göra en fin gärning, avslutar han.

Artikeltaggar

BarndiabetesfondenBlommorDiabetesDjur och naturÖlmeVård och omsorgVind

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.