Hoppa till huvudinnehållet

Tomásek bröt powerplayförbannelsen: ”Har suttit i huvudet på oss”

Publicerad:
David Tomásek jublar efter att ha gjort mål i powerplay mot Linköping.
David Tomásek jublar efter att ha gjort mål i powerplay mot Linköping. Foto: FREDRIK KARLSSON

Färjestads powerplay har inte lockat fram några större leenden hos supportrarna i säsongsinledningen.

Men ikväll bröt David Tomásek förbannelsen när han satte 2-1-målet mot Linköping i spelformen.

– Det har suttit i huvudet på oss, säger centern.

16 powerplayförsök - 3 mål. Ingen jättesuccé, men ikväll hände det. David Tomásek gjorde sitt andra pp-mål för säsongen, och bröt FBK:s powerplayförbannelse när hans skott innebar 2-1.

– Det har suttit i huvudet på oss, alla har pratat om hur bra laget är och hur bra powerplay vi borde ha. Men det är en väldigt tuff liga defensivt, med mycket video och förberedelser. Det känns som att det blir svårare och svårare för varje säsong att ha ett bra powerplay, säger Tomásek.

Han fortsätter:

– Samtidigt måste vi förenkla det och bara gå för det. Vi har vunnit ändå utan, så det har inte varit ett problem på det sättet, men powerplay ska inte döda vår ”vibe” utan ge oss mer momentum. Det är det som är grejen.

Har ni varit stressade över det här?

– Vi har varit okej, men det har suttit i bakhuvudet. Jag har turen att inte förstå språket men har känt det i luften liksom. Experter och folk snackar, det har jag förstått. Jag är glad att det gick vägen idag.

”Hålla det enkelt”

Ineffektiviteten höll på att fälla Färjestad mot Linköping. Man ledde ”bara” med 1-0 efter två perioder, trots en hel rad chanser.

– Det är andra matchen i rad där lagen spelar med en väldigt tight box. Vi måste hitta en väg att komma igenom den. Ibland försöker vi vara för ”fancy”, vi måste försöka hålla det enkelt. Vi hade många bra chanser, bra offensiv, rörelse och energi - men sista biten var svår. Vi har många mål med oss såhär långt i säsongen, så det är ingen panik på det sättet. Men det kunde ha varit fler ikväll.

Tomásek fick höra sitt namn ropas av publiken efter powerplaymålet. Han ler när det tas upp.

– Vi fick bra support ikväll, även om det är torsdag så kommer folk hit efter jobbet för att stötta oss. Det var fint att få vinna inför dem och känna deras stöd. Powerplaymålet fick upp energin hos oss och publiken.

Fem poäng på fem matcher

Tjecken står nu på fem poäng på fem matcher - en stark skörd i en för honom helt ny liga.

– En bra start, bättre än jag hade förväntat mig. Det är svårt att komma in i en ny liga, alla pratar om hur defensiv SHL är. Jag har fått anpassa mitt spel en hel del, och har fått titta på en del video. Ikväll tycker jag att vår line kunde haft ett 5 mot 5-mål med oss. Vi var nära några gånger, men jag börjar känna att jag har bättre koll på vad som behövs nu. Jag är jätteglad att vi har vunnit fyra av fem hittills.

Läs mer:

”Stjärnornas lättnad – därför var målet viktigare än tre poäng”Tomásek bröt powerplayförbannelsen: ”Har suttit i huvudet på oss”Slitvargen klev av – Mitell om läget: ”Vi får se imorgon”Långa väntan över – Björklund om första (!) SHL-målet i Löfbergs arena

Artikeltaggar

David TomášekFärjestadFärjestad BK HerrIshockeyLinköpingLinköping HCSHLSportStress

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.