Hoppa till huvudinnehållet

GUIDE: Allt du behöver veta inför Färjestads match mot Linköping

Publicerad:
Remi Elie under Linköpings förlustmatch mot Modo.
Remi Elie under Linköpings förlustmatch mot Modo. Foto: JONAS FORSBERG

Ett Linköping som svajat i säsongsstarten väntar Färjestad ikväll. Correns reporter Per Bergsten hjälper dig att få ordentlig koll på laget i en rykande färsk matchguide.

✓ Spelarna att spana in

✓ Så har Remi Elie sett ut

✓ Pressen från supportrarna

”Ingen är bitter längre att han valde bort Färjestad”

Ikväll kommer Linköping på besök till Löfbergs Arena. LHC som haft en svajig start på SHL-hösten, där målvakten ”stått på huvudet” och räddat värdefulla poäng åt laget. Marcus Högberg varit lagets starkaste spelare.

Såhär sa FBK-coachen Tomas Mitell om Högberg när vi snackade med honom efter onsdagens ispass.

– Han ser vass ut, så det behövs skymning, trafik, kvalitet och desperation där inne, säger Tomas Mitell. Han är bra, ser han allt kommer han att ta det mesta. Så det är inget hokus pokus-recept egentligen för oss, utan in med folk, ha kvalitet på skotten. Med skymning kan den ta på byxor och knän och sådär. Sen har de några spjutspetsar som är rätt vassa.


Marcus Högberg har räddat Linköping i säsongsinledningen.
Marcus Högberg har räddat Linköping i säsongsinledningen. Foto: PETER HOLGERSSON

✓ Spelarna att spana in

Vi tog hjälp av Correns reporter Per Bergsten för att få experttips kring årets upplaga av Linköping.

Vilka spelare ska FBK-fansen hålla span på när lagen möts på torsdagskvällen?

– Broc Little är alltid farlig, tipsar Bergsten. Filip Bystedt är en framtida storspelare som kommer att spela i NHL, men som haft en tuff start. Kan mer. Mattias Hävelid är en annan supertalang. Ty Rattie blixtrar till med ojämna mellanrum. Men Färjestad blir förstås storfavorit.

SHL-spelet har startat svajigt för LHC. Vad har funkat, och vilka är orosmolnen?

– Det stora bottennappet är 4-7 mot Modo då det inte fanns något försvar för försvaret. Annars har defensiven mestadels sett okej ut, med målvakten Marcus Högberg som klart bästa spelaren så här långt. Framåt finns frågetecken för offensiva spetsen och det kommer att värvas, men inget högaktuellt just nu. Väntar troligen till det börjar lossna på marknaden när NHL-klubbarna spikar sina trupper. LHC har inte riktigt hittat rätt i sina formationer som det känns. Tunga avbräck att viktiga backarna Oscar Fantenberg (som inte spelat än) och Jesper Pettersson är borta.

LHC i siffror

Topp tre i interna poängligan

1) Broc Little, 4 (1+3)

2) Remi Elie, 4 (1+3)

3) Jesper Pettersson*, 4 (0+4)

(*Avstängd mot FBK)

Svagt powerplay

LHC ligger sist i powerplaystatistiken efter att ha spelat fem matcher. På 14 försök har man gjort två mål.

Glänsande målvakt

Marcus Högberg har vaktat kassen i fyra av fem matcher. Mot Modo var han sjuk, och då föll LHC med 4-7.

På dessa fyra matcher har han fått 146 skott emot sig. Han har släppt in åtta, vilket gör att han har 94,52 i räddningsprocent hittills.


Jesper Pettersson lämnar isen efter att ha fått matchstraff under matchen mot Frölunda.
Jesper Pettersson lämnar isen efter att ha fått matchstraff under matchen mot Frölunda. Foto: MICHAEL ERICHSEN

✓ Omdiskuterad avstängning

Jesper Pettersson, ja.

Det var i tisdagskvällens match mot Frölunda som Jesper Pettersson tacklade Jere Innala och fick matchstraff. Backen stängs av i två matcher, och missar Färjestadsmatchen ikväll och bortamötet mot Luleå på lördag.

Sportchefen Peter Jakobsson, som tidigare var general manager i Färjestad, sa på onsdagen till Corren att han accepterar beslutet - men han tycker att det är fel.

– Väldigt olyckligt när vi hamnar i dessa situationer när alla som håller på med sporten ishockey i Sverige står upp och tycker att det är en klockren tackling. I det här fallet tycker vi så klart inte att det ska vara vare sig matchstraff eller avstängning. Men nu är det som det är och det har kommit ett beslut i ärendet. Vi släpper det och går vidare med fokus på ny match.

Avstängningen väckte kraftiga reaktioner både bland supportrar, hockeytyckare och även spelare i SHL. Läs mer om detta i länken nedan.

FBK-stjärnans larm: ”Jag är livrädd för den dagen vi kommer dit”
Per Bergsten på Corren hjälper oss att dyka ner i Linköping, som Färjestad möter ikväll.
Per Bergsten på Corren hjälper oss att dyka ner i Linköping, som Färjestad möter ikväll. Foto: Corren

✓ Remi Elies start

En som däremot kommer att finnas med på isen i Löfbergs Arena är Remi Elie.

Centern var ett namn många Färjestadssupportrar efter förra säsongen ville se fortsätta i FBK-tröjan, men i somras kom beskedet att han istället valt att gå till Linköping. Det började dock struligt för Elie, som dragits med en skada men som nu är tillbaka i spel.

Han har skrapat ihop en del poäng hittills. Fyra poäng på de inledande fem matcherna (ett mål och tre assist) har det blivit.

Remi Elie har fått ihop fyra poäng på fem matcher i säsongsinledningen.
Remi Elie har fått ihop fyra poäng på fem matcher i säsongsinledningen. Foto: CARL SANDIN

Hur ser Elie ut? Är han helt återhämtad efter sin skada?

– Tycker att han sett bra ut och verkar vara återhämtad, berättar Per Bergsten på Corren. Stor och stark. Behöver kanske bidra mer i offensiven, men inget snack om att han med sin tyngd kommer att göra nytta. En spelartyp som saknats tidigare.


Peter Jakobsson är sportchef i Linköping.
Peter Jakobsson är sportchef i Linköping. Foto: PETER HOLGERSSON

✓ Fansens press

Linköping har som sagt inlett säsongen knackigt. Fansen vill se en spetsig forwardsvärvning så fort som möjligt. Nu har influencern Joakim Lundell, som har hjärtat i LHC, erbjudit sig att hjälpa klubben ekonomiskt i spelarjakten.

”Jag har haft dialog med sportchef och erbjudit mig gå in med pengar för en spetsvärvning”, skriver han i en supportergrupp.

Det ropas redan nu efter att Jakobsson ska värva – hur pressat läge befinner sig han och Linköping i egentligen?

– Nja, med tanke på historiken och i stort sett samma lag som i fjol har fansen uselt tålamod. Men det är faktiskt 47 matcher kvar, menar Per Bergsten på Corren. Läget är pressat och resultaten måste komma i vinter, men internt tror jag ändå att man sitter ganska lugnt i båten just nu.

Nedsläpp 19.00 i Löfbergs Arena. Vi startar vårt uppsnack i Superliven klockan 18.45, vi liverapporterar som vanligt matchen och du kan chatta med oss under hela kvällen. Du hittar länken nedan.

Följ Färjestad live och chatta med oss

Linköpings start

HV71-Linköping 2-3 efter straffar

Linköping-Oskarshamn 4-1

Modo-Linköping 7-4

Linköping-Leksand 0-3

Frölunda-Linköping 2-1 efter straffar

Tips!

Du har väl inte missat vår hockeypodd NWT Istid? I veckans avsnitt snackar vi bland annat om Remi Elie och så spår vår gäst en mörk vår för Linköping.

Du hittar avsnittet i spelaren nedan, eller där poddar finns.

Läs mer om FBK:

FBK-stjärnans larm: ”Jag är livrädd för den dagen vi kommer dit”TV-kändisens pengaerbjudande – vill hjälpa förre FBK-bossen i spelarjaktenSHL-panelens dom – så går det för FärjestadSkadade FBK-forwarden undersöks i USA: ”Kan komma att ta en stund”Mitells fundering kring Åslund: ”Finns olika vägar att gå”Mitells order till backstjärnan: ”Varit på honom några gånger”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyLinköping HCLöfbergs ArenaMarcus HögbergPeter JakobssonRemi ElieSHLSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.