Hoppa till huvudinnehållet

62:an-bygget försenas och blir 40 miljoner dyrare

Publicerad:
För några veckor sedan sattes vajern upp mellan Dyvelsten och Halla-korset samtidigt som vägen asfalterades. Men fortsättningen upp till Deje försenas med ett år eftersom projektet kompletteras med en viltbro.
För några veckor sedan sattes vajern upp mellan Dyvelsten och Halla-korset samtidigt som vägen asfalterades. Men fortsättningen upp till Deje försenas med ett år eftersom projektet kompletteras med en viltbro. Foto: Christer Wik

Utbyggnaden av riksväg 62 från Halla-korset i Forshaga till Deje fördyras med cirka 40 miljoner kronor. Orsaken är att projektet kompletteras med en viltbro, något som försenar byggstarten med ett år.

Samtidigt delas den sydligaste delen Norra Sanna-Dyvelsten upp i två etapper.

Riksväg 62 mellan Norra Sanna och Deje, en sträcka på 16,5 kilometer, håller på att byggas ut till 2+1-väg med mitträcke. Delen Dyvelsten-Norra infarten till Forshaga (Halla-korset) är nu nästan helt klar.

– Det återstår bara lite mindre arbeten och projektet blir klart nu i höst. Vajern sattes upp i höst och då gjordes även asfalteringen.

– Planen var först att etappen skulle ha färdigställts sommaren 2024, men entreprenören forcerade arbetet och blir klar innan vintern, säger Trafikverkets projektledare Jonas Brandt.

Tanken var sedan att gå vidare med etappen Norra infarten till Forshaga-Deje med start under 2024 och att den sju kilometer långa sträckan skulle ha stått klar som 2+1-väg med mitträcke 2026.

Försenas med ett år

Men projektet kommer att försenas. Orsaken är att det har lagts in en viltbro på sträckan, något som har krävts av länsstyrelsen.

– De tyckte när de tittade på hela ombyggnaden av 62:an från Norra Sanna till Deje att barriäreffekten blev för stor för djuren när det dessutom sätts upp viltstängsel längs sträckan.

– Därför krävde de att en viltbro byggs och vi har nu beslutat att den ska anläggas strax norr om återvinningscentralen norr om Forshaga, säger Jonas Brandt.

Det innebär att det måste göras en ny granskning av vägplanen, något som sker nu fram till den 10 oktober. Viltbrosatsningen betyder att projektet försenas och fördyras.

Byggstart 2025

– Det handlar om cirka ett år och en ökad kostnad på cirka 40 miljoner kronor till runt 235 miljoner kronor. Det är dock inget som hotar bygget eftersom det är prioriterat och planerat. Vi räknar med byggstart i början av 2025 och att vägen ska stå klar under 2027, kanske något tidigare.

I projektet ingår även ombyggnad av ett antal korsningar, bland annat Dömle-korset som kommer att förvandlas till en förskjuten trevägskorsning.

Det är i dagsläget oklart när 62:an byggs om och förses med mitträcke genom Lyckan och Dyvelsten. Orsaken är pågående diskussioner kring två enskilda vägar.
Det är i dagsläget oklart när 62:an byggs om och förses med mitträcke genom Lyckan och Dyvelsten. Orsaken är pågående diskussioner kring två enskilda vägar. Foto: Christer Wik

Det som också återstår är att bygga ut den sydligaste etappen i området, från Norra Sanna till Dyvelsten, en sträcka på drygt fyra kilometer.

– Men nu har vi bestämt att dela upp den i två etapper. Den ena blir en skogsetapp från Norra Sanna till Lyckan och vidare därifrån upp till Dyvelsten som beräknas kosta drygt 100 miljoner kronor.

– Där kommer 62:an flyttas och läggas i nya sträckningar lite längre västerut eftersom vi har problem med stabiliteten på nuvarande 62:an längs Klarälven där, säger projektledaren Arne Nyhammar.

Tvingas vänta

Men Trafikverket tvingas vänta med att bygga ut 62:an både genom Lyckan och genom Dyvelsten.

– Orsaken är att lantmäteriförrättningarna inte är klara. Det beror på diskussioner kring enskilda vägar, när det gäller Lyckan handlar det om problem med en skyddad växt intill vägen.

Byggstarten för skogsetappen är planerad till hösten 2024 och vägprojektet kommer att pågå under minst ett år. Det är ännu inte klart när ombyggnaden genom Lyckan och Dyvelsten kan genomföras.

Artikeltaggar

Arne NyhammarÅtervinningDejeDyvelstenEntreprenörskapFastigheterForshagaMiljöTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.