Hoppa till huvudinnehållet

Tog kreditupplysning på tusentals kunder och egna personalen – LBC Frakt nedringda

Publicerad:
LBC Frakt blev nedringda av sina kunder efter att felaktigt ha tagit en kreditupplysning på hela kundbeståndet.
LBC Frakt blev nedringda av sina kunder efter att felaktigt ha tagit en kreditupplysning på hela kundbeståndet. Foto: LBC Frakt

Hela företagets kundbestånd har fått en kreditupplysning efter ett tekniskt fel.

– Det är jättetråkigt att det har blivit så här, konstaterar Lars Reinholdsson, som är vd för LBC Frakt i Värmland.

LBC frakts mjukvaruleverantör gjorde igår, på tisdagseftermiddagen, en uppdatering av affärssystemet och det var i samband med det som det blev fel.

– Rent tekniskt vet jag inte vad som gått fel, men konsekvensen blev att man har tagit kreditupplysningar på hela kundbeståndet, inklusive mig och hela personalen, säger Lars Reinholdsson.

Det är alltså tusentals personer som fått en kreditupplysning?

– Ja, det är det, men jag vet inte exakt hur många som är berörda. Vi tycker att detta är beklagligt, det är jättetråkigt att det har blivit fel, men det finns också en mänsklig faktor som ligger bakom.

Under onsdagsmorgonen har företaget blivit nedringda av kunder.

– De frågar vad vi håller på med och tycker att det är tråkigt. Vi förklarar så gott vi kan och meddelar kunderna att detta inte påverkar kundens kreditvärdighet över huvud taget och att det är vi som har gjort fel. Vi har ett kreditbevakningssystem som är ihopkopplat med affärssystemet och vi har pratat med vår leverantör och frågat om det är något problem för kunden.

Och det ska det inte vara?

– Nej, det ska inte ha medfört något problem för kunden, mer än obehaget att man har fått en kreditupplysning utan att man har köpt något.

Lars Reinholdson, vd LBC Frakt i Värmland.
Lars Reinholdson, vd LBC Frakt i Värmland. Foto: LBC Frakt

Nu har LBC Frakt en dialog med underleverantören som orsakat felet.

– Vi ser helt enkelt till att detta inte ska hända igen för det påverkar ju oss negativt. Samtidigt var ju detta väldigt svårt att förutse. Vi såg helt enkelt inte att det här felet kunde komma och man tror ju inte att folk kan göra den här typen av fel, säger Lars Reinholdsson.

Vad innebär en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en sammanställning över en persons ekonomiska ställning och kreditupplysningen används ofta som beslutsunderlag i samband med en låne- eller kreditansökan. Banken eller kreditgivaren tittar då på kreditupplysningen för att få en uppfattning om en persons kreditvärdighet.

På detta sätt får långivaren bland annat information om betalningsanmärkningar och om personen har skulder hos Kronofogden.

Källa: minuc.se

Artikeltaggar

EkonomiKronofogdenLars ReinholdssonLBCLBC FraktSkulderTrafikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.