Hoppa till huvudinnehållet

Stridsflyg byts mot svenskt Natomedlemskap

Publicerad:
Uppgraderade F-16 Viper från det grekiska flygvapnet.
Uppgraderade F-16 Viper från det grekiska flygvapnet. Foto: Thanassis Stavrakis/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det som alla med en gnutta förmåga att förstå sig på Turkiet förstått redan från början så handlar landets trilskande med att godkänna Sveriges medlemskap i Nato inte om Sverige. Det handlar om amerikanerna, och att få köpa deras stridsflygplan.

Att inte ta turkarna och basarhandlaren från Istanbul på bokstavligt allvar hade underlättat för hela processen. Likväl har Sverige och många andra gjort det, och så har vi fått den här pinsamt utdragna processen på halsen. Allt som sägs och görs är till för att skaffa sig så stora egna fördelar som möjligt för Turkiets president Erdogan. Han kan vända på en lira om det behövs. Och det har han redan gjort flera gånger.

Nu erkänner han att det så klart finns en koppling mellan stridsflyget och Nato-medlemskapet. Om Förenta Staterna håller löftet att sälja den uppgraderade versionen av F-16 till Turkiet kommer det turkiska parlamentet att hålla sina löften. Så sent som för två veckor sedan gjorde sådana insinuationer dem "allvarligt upprörda". Rent basarhandlarmanér alltså.

Något har Sverige ändå lärt av den här cirkusen och legat lågt på senare tid, även när Erdogan var ute och vevade när det brändes koraner och gicks demonstrationståg med PKK-flaggor. "Sverige måste ha kontroll på sina gator", sade han då. De svenska svaren har varit lakoniska, att vi förväntar oss att den senaste överenskommelsen hålls och att ratificeringen i det turkiska parlamentet kommer senare i höst.

Sverige är nu åskådare, och det borde vi varit från början. För detta är något som Nato och Amerika måste lösa. Vårt tveksamma agerande har bara inbjudit turkarna att komma med extra krav på oss, om och om igen.

Istället skulle vi tuffat till oss, och till exempel påpekat att många gängkriminella i Sverige har en fristad i Turkiet. Det gäller bland annat den ökände "kurdiska räven" som köpte sig ett turkiskt medborgarskap. Och så har Turkiet mage att beskylla oss för att försämra säkerhetsläget! Men nu börjar det tydligen röra lite på sig i den frågan.

Turkiet vill alltså ha den senaste versionen av F-16 för att upprusta sitt flygvapen, som är i ett ganska sorgligt skick. Särskilt som ärkefienden – och det nominella Nato-allierade landet – Grekland redan fått en sådan affär om 84 plan till år 2027.

Ursprungligen aspirerade de på det toppmoderna F-35 men gjorde den strategiska blundern att köpa det ryska luftvärnssystemet S-400, och blev prompt utsatta för sanktioner. Mjukvaran i S-400 skickar nämligen måldata direkt till tillverkaren och den sårbarheten vill amerikanerna förstås inte bjuda ryssen på. Nu signalerar Turkiet att man kan överge det ryska systemet, vilket borde lossa en del knutar.

Än har dock inte den amerikanska kongressen gett sitt godkännande för att sälja F-16. En av de mest kritiska senatorerna har varit demokraten Bob Menendez. Han är nu föremål för en omfattande korruptionsutredning och har lämnat ordförandeskapet i senatens utrikesutskott, så även där kanske det lossnar.

Ett ytterligare problem för Sverige har dock seglat upp i form av Ungern, som nu på upploppet börjat konstra med svepskälet av en flera år gammal UR-dokumentär som inte målar upp landet i de bästa färger. Premiärminister Viktor Orbán passar nu på att ge igen för gammal ost. Han rår inte på kritiken mot sitt auktoritära styre från övriga Nato- och EU-länder, men just nu är Sverige sårbart. Även här kan vi inte göra mycket annat än att vänta ut det. För ungrarna torde knappast bli vilja bli det land som sist ratificerar vårt Natomedlemskap.

Artikeltaggar

DokumentärerEUFörsvarFörsvarspolitikGängkriminalitetGreklandKongressenKurdistans arbetarpartiNatoPolitikRecep Tayyip ErdoganRysslandSanktionerTurkietURUSAViktor Orbán