På onsdag nästa vecka kommer Kustbevakningen att genomföra den största miljöräddningsövningen någonsin i Vänern.
Övningen äger rum i Karlstad och för att simulera en olycka kommer en stor mängd popcorn användas.
– Popcorn har ungefär samma egenskaper som olja. Det lägger sig på vattenytan, säger Lars Langman, övningsledare.
Den 4 oktober kommer Kustbevakningen att arrangera den mest omfattande miljöräddningsövningen som någonsin har hållits i Vänern, och samlar 80-tal deltagare från olika organisationer inom det svenska civilförsvaret.
Vänern försörjer cirka en miljon människor med dricksvatten och är direkt nödvändig för Vänerregionens och Göteborgsregionens framtida utveckling.
Ett utsläpp av olja eller andra skadliga ämnen riskerar att orsaka allvarliga skador på miljön.
– Det räcker med en liter dieselolja för att smaksätta en miljon liter vatten och göra det otjänligt som livsmedel. Ett större utsläpp kan komma att störa ut ett vattenverk över längre tid och skapa mycket stora samhällsstörningar, säger Lars Langman, övningsledare.
Använder popcorn
De deltagande organisationerna inkluderar Kustbevakningen, Sjöfartsverket, Sjöräddningssällskapet, Vänerhamn samt samtliga räddningsförbund runt Vänern.
Ett av övningsmomenten är att i samverkan lokalisera och ta upp olja ur vattnet. För att simulera olja kommer en stor mängd popcorn användas.
– Popcorn har ungefär samma egenskaper som olja. Det lägger sig på vattenytan, följer med vattenströmmarna och kan tas upp med vår utrustning för olja, säger Lars Langman.
Tidigare liknande övningar har framgångsrikt ägt rum i Vättern och Mälaren, vilka även de är av avgörande betydelse som dricksvattentäkter.
Syftet med övningen
Syftet med övningen är att stärka samverkan mellan samhällets aktörer om skadliga ämnen kommer ut i Vänern.
– Övningen kommer att genomföras i 10 olika moment för att öka kännedom om metoder och den utrustning som används vid miljöräddningsinsatser till sjöss. Vatten är ju vårt viktigaste livsmedel.
En liter dieselolja kan förstöra 1 miljon liter dricksvatten. Så större utsläpp kan bli samhällshotande med stängd dricksvattenförsörjning över längre tid för en drabbad kommun.
– Att skydda våra vattentäkter, där Vänern är den största i Sverige, är också ett viktigt mål för den svenska krisberedskapen och det civila försvaret.
Därför blev det Karlstad
Kustbevakningen har det statliga ansvaret för skydd av råvattentäkterna Vänern, Vättern och Mälaren, men för att lösa hoten från ett utsläpp krävs bred samverkan med räddningstjänsten, frivilliga och offentliga aktörer.
– Att platsen blev Karlstad är dels för att det är den största hamnen i Vänern som dessutom har omfattande oljetrafik, men platsen för övningen i anslutning till Vänerhamn är också vindskyddad vilket skapar bra förutsättningar för övningen, säger Lars Langman, övningsledare.
Hur kan allmänheten och intresserade personer delta i observatörsbåtturen och vad kan de förvänta sig att lära sig om miljöräddningsinsatser?
– Tyvärr finns inte plats ombord i åskådarbåten. Där finns utsedd personal ifrån Länsstyrelser, kommuner, och samverkansmyndigheter. Givetvis kan man åka ut med privata båtar om intresse finns, men man får absolut inte lägga sig i vägen för övningen. Men med gott sjömanskap ser jag inget problem med detta.
Vilka budskap eller insikter vill ni förmedla till allmänheten och andra intressenter genom denna miljöräddningsövning i Vänern?
– Att samverkan och nätverksbyggande är en grundpelare för att vi ska kunna hantera stora kriser i Sverige. Tillsammans blir vi starkare.