Hoppa till huvudinnehållet

Nu är trafiksatsningen i Välsviken färdigbyggd

Publicerad:
Under knappt 1,5 års tid har Karlstads kommun byggt ut trafiksystemet i Välsviken för att förbättra framkomligheten. Bland annat har det anlagts en stor rondell i korsningen Välsviksleden/avfarten från E18. Totalt har cirka 70 miljoner kronor investerats i projektet.
Under knappt 1,5 års tid har Karlstads kommun byggt ut trafiksystemet i Välsviken för att förbättra framkomligheten. Bland annat har det anlagts en stor rondell i korsningen Välsviksleden/avfarten från E18. Totalt har cirka 70 miljoner kronor investerats i projektet. Foto: Joachim Lagercrantz

Nu är infrastruktursatsningen i Välsviken klar. Där har kommunen bland annat byggt två nya rondeller, förbättrat gång- och cykelstråken och anlagt en gång- och cykeltunnel.

– Det här är något som verkligen behövs när Bauhaus snart öppnar, men även för framtiden när Välsviken växer.

Det säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Tallgren (S).

Karlstads kommun inledde utbyggnaden av trafiksystemet i Välsviken i maj 2022 och nu står projektet färdigt. Det handlar om en investering på cirka 70 miljoner kronor där UBF partner som står bakom och äger Bauhaus-varuhuset står för en del av den kostnaden.

Under framför allt storhelger och i rusningstid har det uppstått köer i området, men tack vare den genomförda satsningen har kapaciteten i vägnätet förbättrats betydligt.

Direktinfart vid rondellen

– Bland annat har vi byggt en stor rondell i korsningen Välsviksleden/avfarten från E18 samtidigt har vi där skapat en direktinfart till handelsområdet i Välsviken.

– Utöver det har vi byggt ut gång- och cykelstråket i området, anlagt en gång- och cykeltunnel under Välsviksleden, byggt stora diken som ska ta hand om skyfalls- och dagvatten från östra Kronoparken och Välsviken, anlagt flera hållplatser och en bytespunkt mellan stads- och länstrafik.

En ny gång- och cykeltunnel har anlagts under Välsviksleden. Det är en del av det utbyggda gång- och cykelstråket i området.
En ny gång- och cykeltunnel har anlagts under Välsviksleden. Det är en del av det utbyggda gång- och cykelstråket i området. Foto: Joachim Lagercrantz

– Vi har även skapat en mindre rondell från Välsviksleden in mot Bauhaus och den kommande drivmedelsanläggningen, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Både hon och Anders Tallgren konstaterar att investeringen är nödvändig.

– Ja, det här är något som verkligen behövs när Bauhaus snart öppnar, men även för framtiden när Välsviken växer. Det som görs nu och planeras har ett ursprung i den fördjupade översiktsplanen för området, säger Anders Tallgren.

Monika Bubholz (MP) och Anders Tallgren (S) konstaterar att trafiksatsningen i Välsviken är viktig både i nuläget och för framtiden med tanke på att det planeras både för mer handel samt bostäder där.
Monika Bubholz (MP) och Anders Tallgren (S) konstaterar att trafiksatsningen i Välsviken är viktig både i nuläget och för framtiden med tanke på att det planeras både för mer handel samt bostäder där. Foto: Joachim Lagercrantz

OK Värmlands och Chopchops satsning på en ny drivmedels- och snabbmatsanläggning börjar byggas inom kort och kommunen har även gett klartecken för mer handel alldeles söder om E18.

– Det blir också ytterligare ett varuhus alldeles söder om Bauhaus, säger Anders Tallgren.

Planerar bostadsområde

Kommunen planerar även för ett stort bostadsområde i den östra och södra delen av Välsviken och därför är den utbyggda infrastrukturen också nödvändig.

– Vi planerar samtidigt för kommunal verksamhetsmark på norrsidan av E18 och under 2026 förlängs dessutom snabbusslinjen Karlstadsstråket från Rud till järnvägsstationen i Välsviken. För det har vi fått 58 miljoner kronor i stadsmiljömedel. Redan under nästa år flyttas laddstationen för bussar från Rud till Välsviken, säger Monika Bubholz.

– Sammantaget innebär allt det här att Välsviken går från enbart ett externt handelsområde till en ny stadsdel som blir en väldigt viktig nod i Karlstad, strategiskt belägen intill E18 och järnvägen, säger Anders Tallgren.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBauhausBostäderE18HandelInvesteringarKarlstadsstråketMiljöpartietMonika BubholzOK VärmlandRudSocialdemokraternaVälsvikenVaruhus

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.