Hoppa till huvudinnehållet

Mitells fundering kring Åslund: ”Finns olika vägar att gå”

Publicerad:
Per Åslund har en bit kvar till toppform, och frågan är nu om Tomas Mitell väljer att sätta honom som 13:e forward mot Linköping - eller om han får stå vid sidan av.
Per Åslund har en bit kvar till toppform, och frågan är nu om Tomas Mitell väljer att sätta honom som 13:e forward mot Linköping - eller om han får stå vid sidan av. Foto: FREDRIK KARLSSON

Per Åslund gjorde förra veckan comeback efter sin rehabperiod.

Men dagen innan Linköpingsmötet är frågan om vilken som är den bästa vägen framåt för Åslund. 13:e forward mot Linköping – eller inte spela alls.

– Vi ska prata med medical och med honom för att se vad som är bästa vägen framåt, säger Tomas Mitell.

Färjestad har under veckan lagt fokus på olika saker vid sina träningspass. På måndagen var det målskyttet och spelet framför kassen, på tisdagen special teams - och på onsdagen tryckte Tomas Mitell på ”game mode”-knappen.

För på torsdagskvällen kommer Linköping på besök – ett LHC som haft en svajig start på SHL-hösten, där målvakten Marcus Högberg varit lagets starkaste spelare.

– Han ser vass ut, så det behövs skymning, trafik, kvalitet och desperation där inne, säger Tomas Mitell. Han är bra, ser han allt kommer han att ta det mesta. Så det är inget hokus pokus-recept egentligen för oss, utan in med folk, ha kvalitet på skotten. Med skymning kan den ta på byxor och knän och sådär. Sen har de några spjutspetsar som är rätt vassa.

”Lite bättre”

Färjestad körde special teams-träning även på onsdagen. Den ändring Mitell gjorde på tisdagen, med att låta Michael Lindqvist och Joakim Nygård byta pp-kedjor, kommer han att ställa upp med mot Linköping.

– Vi testar imorgon så får vi se. Vi hade två sessioner igår, och från första till andra såg det lite bättre ut, och så lite bättre idag. De ser ju fina och idérika ut i två mot två och tre mot tre, så det är lite ”släpp ner axlarna”, att röra mer på sig och använder de kvalitéer de har.

FBK:s powerplayformationer

PP1: Marcus Nilsson, David Tomásek, Henrik Björklund, Joakim Nygård och Magnus Nygren.

PP2: Joel Kellman, Victor Ejdsell, Michael Lindqvist, Linus Johansson och Joel Nyström.

Kedjorna är i övrigt oförändrade. Nu när Henrik Björklund är tillbaka i träning och spel efter sjukdom, hoppade Per Åslund in i Linus Johanssons kedja och i Joel Kellmans line då och då på träning.

TV-kändisens pengaerbjudande – vill hjälpa förre FBK-bossen i spelarjakten

”Är en trygghet”

Hur – och även om – Mitell väljer att matcha Åslund återstår att se.

– Vi får se imorgon så att alla är friska, men han har en bit kvar som alla kan se. Vi ska prata med medical och med honom för att se vad som är bästa vägen framåt. Han hjälpte oss på roadtrippen, är aldrig dålig, och faller aldrig ur ramen, så han är en trygghet – samtidigt behöver han träna och egentligen spela ikapp också. Vi känner ingen superpanik att få honom i toppform till lördag liksom, utan det kommer ta sin tid.

Mitell fortsätter:

– Vi får se vad som är bäst, men det är klart att går någon sönder efter fyra minuter är det bra att ha honom. Sen skulle det kunna finnas en tanke att få in honom lite även om han är 13:e, som efter special teams, i boxplay... Det finns lite olika vägar att gå.

Per Åslund, som kastades in i hetluften direkt förra veckan med dubbla matcher, känner av matchandet i kroppen.

– Jag känner mig piggare nu än förra veckan, men det är en bit kvar, säger forwarden.

Toppformen är fortfarande en bit bort.

– Det är svårt att säga hur långt, men man är ju någon månad efter. Jag är i början av min säsong och de andra är en bit före.

Kände du att du kunde göra dig själv rättvisa förra veckan?

– Nej, det kunde jag väl kanske inte, säger Åslund med ett leende och tillägger:

– Det är många steg kvar, men ändå skönt att ha två matcher i benen inför fortsättningen.

Efter smällen – kan bli avstängd mot Färjestad

Artikeltaggar

David TomášekFärjestadFärjestad BK HerrIshockeyJoel NyströmKarlstadLinköpingLinköping HCLinus JohanssonMarcus NilssonPer ÅslundSHLSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.