Hoppa till huvudinnehållet

Lågkonjunkturen försenar Klara park-projektet

Publicerad:
Klara park-projektet mellan Tingvalla IP och Brigadmuseum består av cirka 300 bostäder fördelade både på hyresrätter och bostadsrätter. Byggstarten för de första delarna var tänkt att ske i våras. Nu lutar det åt slutet av 2024 eller början av 2025.
Klara park-projektet mellan Tingvalla IP och Brigadmuseum består av cirka 300 bostäder fördelade både på hyresrätter och bostadsrätter. Byggstarten för de första delarna var tänkt att ske i våras. Nu lutar det åt slutet av 2024 eller början av 2025. Foto: Skiss: Liljewall arkitekter

Byggstarten för det stora projektet Klara park med runt 300 nya bostäder bredvid Tingvalla IP som skulle ha påbörjats i år har skjutits fram.

Orsaken är det ekonomiska läget. Nu kan den första etappen inledas i slutet av 2024.

I september 2021 gav mark- och miljödomstolen klartecken till projektet Klara park som ska byggas mellan Tingvalla IP och Brigadmuseum. Och i december fick Stiftelsen Karlstadshus och Riksbyggen bygglov för sina delar av satsningen som tillsammans omfattar cirka 145 bostäder.

Planen var att de skulle ha satt spaden i marken i våras, men så blev det inte. Bakgrunden är framför allt det ekonomiska läget.

– I den bästa av världar och om allt går som vi vill blir det byggstart våren 2025. Vi räknar sedan med 1-1,5 års byggtid för vår del av projektet som omfattar knappt 100 hyresrätter, säger Anders Dahlén vd för Stiftelsen Karlstadshus.

Sex våningar

Hyresrätterna som blir ettor, tvåor, treor och fyror på 40-90 kvadratmeter kommer att finnas i en stor byggnad med lite varierad höjd. Som mest blir den sex våningar.

– Vi jobbar tätt tillsammans med Riksbyggen eftersom vårt bygge delvis sitter ihop med deras projekt, säger Anders Dahlén.

Riksbyggen planerar att uppföra bostadsrätter vid Klara park.

– Det handlar om cirka 60 stycken fördelade på fem huskroppar. Storleken blir tvåor, treor, fyror och femmor och ytorna hamnar mellan 45 och 125 kvadratmeter.

– Vår ambition är en säljstart under 2024 och när vi väl påbörjar projektet räknar vi med en byggtid på cirka två år. Vi kommer att dela innergård med Stiftelsen Karlstadshus, säger Viktoria Sundlén, projektledare på Riksbyggen.

Cirka 80 hyresrätter

Även Karlstadhus och Prepart projekt ingår i Klara park-satsningen.

– Vi håller på att ta fram en bygglovshandling för våra delar av projektet som vi tänker lämna in under hösten. Det blir både bostadsrätter och hyresrätter.

– Fördelningen är cirka 80 hyresrätter i ett hus och ungefär 60 bostadsrätter fördelade på tre hus, säger Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart.

Hyresrätterna blir framför allt ettor och tvåor samt någon trea. Ettorna blir på 40 kvadratmeter, tvåorna på 55 och treorna på 73 kvadrat.

Åtta radhuslägenheter

När det gäller bostadsrätterna handlar det om ettor på 35 kvadrat, tvåor på 57, treor på 75, fyror på 84 samt 4,5:or som får en yta på 97 kvadratmeter.

– Dessutom ska vi bygga åtta radhuslägenheter i trä fördelade på två byggnader mot Sandbäcksgatan. De får två plan och en yta på 166 kvadrat och det går sedan för ägarna att utöka med ytterligare ett plan.

– Vår dröm är byggstart om ett år, säger Maria Frykblom.

För att minska trafikljudet från E18 kommer det att anläggas en bullervall av jord framför Klara park.

Artikeltaggar

Anders DahlénBostad och byggenBostäderBostadsrätterBrigadmuseetE18HyresrätterKarlstadhusMaria FrykblomParkerPrepartRiksbyggenStiftelsen KarlstadshusTingvallaTingvalla IP

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.