Hoppa till huvudinnehållet

L vill se handling: ”Det går att vända krisen för skidanläggningarna”

Publicerad:
Reporter Jonas Klint
Jonas Klint
jonas.klint@nwt.se
Det är viktigt att behålla möjligheten till skid- och snowboardåkning och vinterlek i Bryngfjordsbacken, menar Niklas Wikström (L).
Det är viktigt att behålla möjligheten till skid- och snowboardåkning och vinterlek i Bryngfjordsbacken, menar Niklas Wikström (L). Foto: "Mikael Lindblom"

Det är kris för skidanläggningarna i södra Värmland. Vill det sig illa kommer närmaste skidanläggning att ligga tio–tolv mil bort från Karlstadsborna.

Men det behöver inte vara så. Det menar kommunalrådet Niklas Wikström (L) i Karlstad. Han vill se en kommunal satsning på utförsåkningen.

Man kan börja med att förlänga de ettåriga arrendeavtalen i Bryngfjordsbacken, menar han.

”Nattsvart för Bryngfjordsbacken”. ”Dödsstöt för Frykstabacken”. ”Tiden rinner ut för konkursdrabbade Ski Sunne.”

Det har varit en vecka full av mörka rubriker om skidbackarna i södra och mellersta Värmland. Nu behövs en kraftsamling för att rädda skidanläggningarna, menar Niklas Wikström.

Läs också

– Utförsåkning är en av de större fritidsaktiviteterna vi har på vinterhalvåret. 2 miljoner gäster åker skidor eller snowboard varje år i Sverige, säger han.

Ski Sunne är på fallrepet.
Ski Sunne är på fallrepet. Foto: Arkiv

Bra för folkhälsan

Att driften av anläggningarna i Karlstad, Kil och Sunne hotas är problematiskt av flera anledningar, menar han. Han nämner folkhälsan; att vara ute i friska luften är bra för både den fysiska och psykiska hälsan.

Han nämner tillväxt och ekonomi; det är lättare att få företag och människor att flytta hit om det finns ett rikt fritidsutbud även under vinterhalvåret.

Gynnar turismen

Han nämner besöksnäringen; om det inte finns mindre, nära backar att lära sig åka i, minskar underlaget för de större anläggningarna som Branäs och Hovfjället. De små ”hemmabackarna” skapar morgondagens skidåkare i de stora turistanläggningarna.

Frykstabacken i Kil har stora problem.
Frykstabacken i Kil har stora problem. Foto: HP Skoglund

Vill utjämna skillnaderna

Han nämner ekonomisk ojämlikhet; om närmaste skidbacke är Hovfjället i Torsby eller Valfjället i Köla innebär det tio-tolv mil i bil enkel resa.

– Då blir det bara tillgängligt för dem som har råd och möjlighet att ta sig så långt. Det duger ju inte. Jag tycker att man i stället ska sänka tröskeln och bredda mångfalden inom utförsåkningen.

Närheten och de lägre kostnaderna i de mindre skidbackarna som till stor del drivs av ideella krafter är helt avgörande för att utförsåkningen ska bli tillgänglig även för de med mindre ekonomiska marginaler, menar Niklas Wikström.

– Man kan låna skidor på Fritidsbanken och man behöver inte ens bil – man kan ta bussen till Bryngfjorden.

Bryngfjordsbacken i Karlstad har just nu ingen arrendator för den kommande säsongen - ingen entreprenör vill ta över.
Bryngfjordsbacken i Karlstad har just nu ingen arrendator för den kommande säsongen - ingen entreprenör vill ta över. Foto: HP Skoglund

Satsar stort på annat

Det han skulle vilja se är en attitydförändring när det gäller vilka idrotter Karlstads kommun satsar på.

– Vi bygger arenor och idrottshallar för över 500 miljoner kronor, men slalom verkar inte vara prioriterat alls fast det är en så stor sport.

Vill se helhetsgrepp

Han säger att flera aktörer behöver sätta sig ner och ta ett helhetsgrepp. Kommuner behöver samarbeta över kommungränserna, gärna med stöd av Friluftsfrämjandet, föreningar och skidförbundet.

– Vi får titta på hur vi kan hjälpa varandra.

Något som man enkelt kan börja med är att förlänga arrendeperioderna för Bryngfjorden menar han. En anledning till att det har varit så svårt att hitta en arrendator är att man bara får arrendera ett år i taget. Det försvårar långsiktiga satsningar, tror han.

– När vi började titta på det här såg vi att det är omöjligt att få medel från Allmänna Arvsfonden eller Riksidrottsförbundet med så korta arrendeavtal. Det är något man absolut behöver ändra på.

Niklas Wikström (L) tycker att kommunens prioriteringar är skeva när det gäller vilka idrotter som det satsas på.
Niklas Wikström (L) tycker att kommunens prioriteringar är skeva när det gäller vilka idrotter som det satsas på.

Behöver styras upp

Om skidanläggningarna fick större ekonomiska resurser skulle de kunna investera i modernare snöläggningssystem. Fanns det möjlighet att ta in avlönad personal skulle man inte heller vara beroende av att föräldrar ställer upp och bemannar liftstationerna.

– Det behöver drivas lite mer professionellt. Bryngfjorden skulle kunna öppna tidigare om man skötte snöläggningen bättre. Backen behöver vara öppen när folk är lediga kring jul och nyår.

Han tror att man kommer långt bara genom en mer lösningsorienterad inställning till slalomsporten. Det kommer att krävas mer pengar också, men det ser Wikström som försvarbart.

Win-win för samhället

– Samhället tjänar på den här typen av satsningar. Vi gör stora satsningar på fritid och idrott annars i kommunen, men man är inte beredd att göra det på utförsåkning. Det blir ett tomt hål där. Det är skevt.

Niklas Wikström säger att han har drivit frågan om Bryngfjordsbacken tidigare, och att han nu kommer att lyfta frågan igen.

– Det blir kanske en motion redan till nästa fullmäktige. Jag kommer att driva den här frågan i någon form.

Artikeltaggar

BryngfjordenBryngfjordsbackenFriluftsfrämjandetFritidsbankenIdrottKarlstadNiklas WikströmNäringslivPolitikRiksidrottsförbundetSlalom

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.