Hoppa till huvudinnehållet

Här utrustas skolpersonalen med larm: ”Det har blivit tuffare”

Publicerad:
Arkivbild. Hagfors kommun stärker säkerheten i skolorna. På bilden syns Boo Westlund (OR), ordförande i barn- och bildningsutskottet och Jenny Dahlin, skolchef vid invigningen av Råda skola.
Arkivbild. Hagfors kommun stärker säkerheten i skolorna. På bilden syns Boo Westlund (OR), ordförande i barn- och bildningsutskottet och Jenny Dahlin, skolchef vid invigningen av Råda skola. Foto: Lisa Olaison

Hagfors kommun har infört ett nytt larm som ska kunna användas av alla medarbetare som app på telefon eller dator. Genom appen ska de kunna larma om allt från pågående dödligt våld till om det är obehöriga på skolan.

Dessutom utreder man om Älvstranden bildningscentrum (ÄBC) ska utrustas med övervakningskameror.

– Vi har ett säkerhetsläge som gör att vi känner att det här behöver vi säkra upp med, säger Jenny Dahlin, skolchef.

Det nya larmsystemet är nytt och all personal på skolorna i Hagfors fick en utbildning om säkerhetsappen förra veckan.

– Det här är ett viktigt led i vårat säkerhetsarbete för att skapa en ökad trygghet. Om någonting skulle hända, så kan vi nå ut med information via det här. Det värsta skulle ju vara att vi har pågående dödligt våld. Då kan vi på ett väldigt kraftfullt sätt nå ut till alla medarbetare på hela enheten, där någonting har inträffat, säger Jenny Dahlin.

Appen är ett erbjudande och medarbetare på skolorna får själva välja om de vill ladda ner den i sina telefoner eller datorer.

– Men vi anser att säkerhetsappen förbättrar arbetsmiljön. I appen ingår; omedelbar fara, inrymning, utrymning och assistans. Men man kan också larma om det är obehöriga i eller runt skolan. Vi kan också gå ut med allmän information och kan även kalla samman krisgrupper. Jag hoppas att vi aldrig behöver använda vissa delar i den här appen. Men vi säkrar i alla fall upp att vi har möjligheten, säger hon.

Genom säkerhetsappen får personalen instruktioner om hur de ska agera i varje situation.

– Till exempel om det är inrymning som gäller och att man då ska låsa in sig i ett klassrum och barrikadera dörren.

Även om man satt sin mobil på tyst läge så går det ut larm med instruktioner om vad man ska göra i ett visst givet läge.

Jenny Dahlin, skolchef i Hagfors kommun.
Jenny Dahlin, skolchef i Hagfors kommun.

Har det blivit otryggare på skolor i kommunen nu?

– Nej, det upplever jag inte. Det handlar om att vi har efterfrågat det här under en längre tid. Det är ju så att det har blivit tuffare. Skolor runt om i Sverige har upplevt det. Vi vill säkra upp och vara beredda ifall det värsta skulle hända, men jag hoppas att det aldrig gör det. Vi har också en stor enighet bland fackliga företrädare och politiker att det här är nånting vi behöver, säger Jenny Dahlin.

Boo Westlund (OR) är ordförande i barn- och bildningsutskottet och han ser också positivt på satsningen.

– Det är viktigt när våra elever befinner sig i skolan att både elever och vårdnadshavare känner att vi gör allt vi kan för att det ska vara en säker miljö. Har vi teknik som gör att vi snabbt kan agera om det händer någonting, så ska vi ju använda den tekniken, säger han.

Nu utreder skolförvaltningen om man utrusta ÄBC med övervakningskameror både på insidan och utsidan av skolan.

– Det är ju utifrån den skadegörelse vi haft. Det kostar ju jättemycket för oss och vi ser det här som ett led i det trygghets- och säkerhetsarbete vi behöver göra, säger Jenny Dahlin.

Boo Westlund kommenterar också möjligheten till övervakningskameror.

– Det är ju för att motverka skadegörelse för finns det kameror finns det också bevis för vad som hänt, men det är också för att kunna agera snabbt om det händer något allvarligt, säger han.

Miljonnota att vänta efter omfattande skadegörelse: ”Något utöver det vanliga”

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumApparBoo WestlundBrott, lag och rättDödligt våldHagforsJenny DahlinOberoende realisterRådaSkadegörelseSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.