Hoppa till huvudinnehållet

FBK-stjärnans larm: ”Jag är livrädd för den dagen vi kommer dit”

Publicerad:
Victor Ejdsell är en av spelarna som fått matchstraff i SHL-inledningen. Han är oroad över hur bedömningarna kan påverka svensk hockey.
Victor Ejdsell är en av spelarna som fått matchstraff i SHL-inledningen. Han är oroad över hur bedömningarna kan påverka svensk hockey. Foto: Tommy Pedersen

Matchstraffen har duggat tätt under SHL-inledningen.

Färjestads Victor Ejdsell höjer en varningsflagga för bedömningsnivån.

– Jag blir oroad för det här, säger FBK-forwarden.

”Vändningen visar varför FBK blir ett topplag – matchstraffen ett stort skämt”

Många var kritiska när Victor Ejdsell och HV71:s Tommi Tikka tvingades lämna isen efter ett bråk när lagen möttes förra veckan.

Sedan dess har HV-spelaren fått ytterligare ett matchstraff.

Efter tisdagens SHL-omgång stängdes också Linköpings Jesper Pettersson av två matcher för en tackling mot Frölundas Jere Innala.

Ett beslut som delar åsikterna rejält.

FBK-forwarden Victor Ejdsell har själv åkt på flera matchstraff de senaste åren. Han har, precis som många andra, sett situationen:

– Jag tycker rent allmänt att det ska vara mer ansvar på den som tar emot smällen också, säger han.

Victor Ejdsell känner att tröskeln för att tvingas lämna isen har blivit för låg.

– Ja, jag tycker ju det. Det är klart att vi inte vill ha en massa huvudtacklingar. Men jämför man vår liga med hur det ser ut i Nordamerika så får mottagaren ta mycket mer ansvar där. Stundtals i SHL är det som att mottagaren inte har något ansvar alls. Det är ändå en fysisk sport, man måste vara redo att få en smäll om man har pucken. Jag tycker det är en helt annan sak om det kommer något väldigt sent, eller något som inte går att försvara sig mot.

En del spelare har en mer fysisk spelstil än andra.

Victor Ejdsell, med sin storlek, sorteras in i den mer fysiska skaran i ligan.

Hur blir det för dig, känner du att du åker runt och tvingar dig själv att ”polera” bort den biten lite?

– Jag försöker att inte göra det. Men jag är livrädd för den dagen vi kommer dit. Då tappar man sitt spel, då kommer vi inte kunna ha en fysisk hockey i Sverige och du kommer tappa fysiska spelare. De kommer inte kunna vara kvar för det kommer inte finnas någon spelform för dem.

Vad ser du för risker om den fysiska biten skulle få allt mindre utrymme?

– Då blir det bara det här med att åka runt och flippa och det kanske ser lojt ut. Folk älskar ju slutspel av en anledning. Det smäller på mer, det är högre fart, det är mer fysik och känslor. Plockar vi bort det där så har vi inga känslor kvar. Jag flaggar för att jag blir lite oroad för det där.

Anledningen till att bedöma tacklingar hårt är spelarnas egen säkerhet, hur ser du på det jämfört med vikten av ett underhållande fysiskt spel?

– Det går åt andra hållet också. Om jag till exempel tvekar för att gå in i en situation så hinner situationen gå halvt förbi och man prickar ett ben eller vad som helst. Det får inte bli för mycket, vi måste ha lite ”go” i det.

Victor Ejdsell är övertygad om att många andra i ligan känner samma sak.

Något som inte minst syntes från Skellefteåbacken Jonathan Pudas inlägg i debatten:

– Jag är helt 100 procent säker på att majoriteten av spelarna vill ha det åt samma håll som mig. Men jag vill också säga att man såklart måste bestraffa de farliga grejerna, slewfoots, tacklingar i ryggen och så vidare. Men när man ser spelaren rakt framifrån, då har man ett eget ansvar.

Mitells fundering kring Åslund: ”Finns olika vägar att gå”

Artikeltaggar

FärjestadFärjestad BK HerrFrölunda HCHV71IshockeyLinköpingNordamerikaSHLSportVictor Ejdsell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.