Hoppa till huvudinnehållet

Riksdagspolitiker i Frödingland: ”Kulturen en del av samhällets krisberedskap”

Publicerad:
Lawen Redar och Lars Mejern Larsson är båda ledamöter för S i riksdagens kulturutskott. På måndagseftermiddagen besökte de Alsters herrgård.
Lawen Redar och Lars Mejern Larsson är båda ledamöter för S i riksdagens kulturutskott. På måndagseftermiddagen besökte de Alsters herrgård. Foto: Lena Richardson

Krisberedskapsveckan pågår – ett bra tillfälle att påminna om vikten av att ha koll inte bara på spritkök och vattendunkar.

– Kulturen är en del av samhällets krisberedskap, säger Lawen Redar, ledamot i riksdagens kulturutskott – men passar på frågan om vilken bok som måste finnas i krislådan.

Lawen Redar är Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson och har under två dagar gjort Värmland, tillsammans med övriga S-ledamöter i riksdagens kulturutskott.

De har besökt Rackstadmuseet och Ingesunds musikhögskola i Arvika samt Frödings minnesgård Alsters herrgård och Bibliotekshuset i Karlstad.

Men att Värmland är ett kulturlän, det har alla i utskottet redan koll på, lovar Lawen Redar.

– Det finns inte ett enda möte där ordet Värmland inte kommer med. Det sörjer Lars Mejern väldigt starkt för, ler hon.

Faran i storstadsperspektivet

Värmländske riksdagsledamoten Lars Mejern är också ledamot i kulturutskottet och försitter inget tillfälle att beskriva kulturlänet Värmland. Nu fick hans partikollegor själva höra mer om både dagsaktuella frågor och kulturhistoria.

Gustaf Frödings minnesgård, Alsters herrgård, är en av Värmlands viktiga kulturpärlor.
Gustaf Frödings minnesgård, Alsters herrgård, är en av Värmlands viktiga kulturpärlor. Foto: Lena Richardson

– Vi reser väldigt mycket i Sverige. Vi tycker det finns en fara i att kulturpolitiken enbart beskrivs från storstädernas perspektiv. Kulturen är så mycket mer. Det ser man när man reser runt i hela landet och ser hur olika verksamheter jobbar i olika kommuner, säger Lawen Redar.

– Och Sveriges kulturlän Värmland står ju absolut högst, inflikar Lars Mejern.

”Vi är oroliga”

Bland de dagsaktuella frågorna finns kulturens ekonomi. Inom två veckor ska S presentera sitt alternativ till regeringens kulturbudget, som Lawen Redar kallar ”nedskärningsbudget”.

– Det är verksamhetsbidrag på nästan alla områden som minskas, men framför allt är vi oroliga för den tydliga nedskärning som sker på folkbildningens område. Det är nästan en tredjedel av studieförbundens verksamhet som försvinner under de här tre åren, utan någon som helst konsekvensanalys, säger hon.

– Jag brukar säga att kulturen är viktig tills man kommer fram till budget. Det har gällt vårt parti också. Vi vill öka förståelsen för vilken vikt kulturen har. Kultur är jobb. Det är inte bara nöje, säger Lars Mejern Larsson.

Livsavgörande faktor

Arbetstillfällen är bara första steget när en bygd ska växa. Ska en barnfamilj vilja flytta in måste det också finnas bra fritidsaktiviteter för hela familjen, framhåller Lawen Redar:

– Kulturen är livsavgörande för att skapa goda städer och ett gott sätt att leva på. I Haparanda, Boden och Skellefteå pratar man nu om att det är stora kulturinsatser som måste till, för att hela familjer ska vilja flytta upp.

Till sist - det är beredskapsvecka. Vilken bok eller kulturupplevelse tar ni med er in i krisen?

– Kulturen är en del av samhällets krisberedskap. Har man ingen sammanhållning i befolkningen, möts inte människor och känner man inte sina grannar, då är det inte bara vevradio som måste till. Då måste man kunna lita till att man som kollektiv klarar det. Där har kulturen en helt avgörande roll för att sammanföra oss människor, säger Lawen Redar.

– Oj, det är ju en hel palett. Jag vill ha med hela Värmland, säger Mejern.

Och så enas de om att det nog är bäst att inte plocka ut en enskild företeelse, ur den där breda paletten.

– Till alla andra politiker kan man ställa den frågan och få ett snabbt svar, men vi som håller på med kultur kan inte svara på den! säger Lawen Redar och skrattar.

Socialdemokraterna i riksdagens kulturutskott på Värmlandsbesök. Här är de vid Alsters herrgård, där de fick information om både Fröding och det stora besöksmål som herrgården utgör.
Socialdemokraterna i riksdagens kulturutskott på Värmlandsbesök. Här är de vid Alsters herrgård, där de fick information om både Fröding och det stora besöksmål som herrgården utgör. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

AlsterAlsters HerrgårdGustaf FrödingKarlstadKulturLars Mejern LarssonLawen RedarNöje/KulturPolitikRackstadsmuseetRiksdagenSocialdemokraternaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.