Hoppa till huvudinnehållet

Mitells order till backstjärnan: ”Varit på honom några gånger”

Publicerad:
Magnus Nygren behöver skjuta mer när laget har powerplayträning. Det säger Tomas Mitell, som på tisdagen experimenterade med formationerna i spelformen.
Magnus Nygren behöver skjuta mer när laget har powerplayträning. Det säger Tomas Mitell, som på tisdagen experimenterade med formationerna i spelformen. Foto: FREDRIK KARLSSON

Tomas Mitell experimenterade i sina powerplayformationer på tisdagen, inför torsdagsmötet mot Linköping.

Två spelare flyttades och en fick order om att skjuta mer – även på träning.

Färjestads powerplay har hittills inte varit någon sprakande tillställning. Även om det inte spelats någon jättemängd matcher hittills, gör resultatet två mål på 13 försök att man har ligans sämsta pp-start.

Förra veckan fick powerplay 1-formationen, med Marcus ”Lilliz” Nilsson som playmaker, träna extra och ha ett möte om spelformen.

På tisdagen lades stort fokus på special teams på isträningen, och då valde Tomas Mitell att kasta om i formationerna.

Michael Lindqvist bytte plats med Joakim Nygård.

I PP1 fanns nu Marcus Nilsson, David Tomásek, Joakim Nygård, Henrik Björklund och Magnus Nygren.

I PP2 spelade Joel Kellman, Linus Johansson, Victor Ejdsell, Michael Lindqvist och Joel Nyström.

– Vi testar lite, berättar Tomas Mitell.

Hur tycker du att det såg ut idag?

– Blandat, jag tyckte att formationen med ”Limpan (Linus Johansson), Ejdsell och Kellman såg bra ut, den andra hade lite mer strul.

Skjut!

FBK-coachen vill se spelarna använda snabbheten som ett vapen även i powerplayspelet.

– Jag tycker att det vi är bra på i fem mot fem är intensitet, fart, pucktempo och att spela snabbt – och det försvinner lite i powerplay. Så vi vill trycka på attack, mer skott, hålla det lite simplare och hoppas att det studsar in några puckar över linjen.

En annan faktor som Mitell vill se ändras är att kanonen på blålinjen ska avlossas oftare – även på träning. Magnus Nygrens skott är ingen dröm för någon att täcka eller hamna i vägen för, men måste till oftare, menar FBK-tränaren.

– Jag var på honom några gånger nu, att han behöver skjuta pucken även på träning. Han har skottläge, men vill inte skjuta sönder någon, så han passar vidare, och så passar vi igen och igen tills vi passar bort den, och får ingen bra känsla heller. Han får försöka skjuta på 70 procent eller något, pucken behöver in på kassen när vi har luckrat upp dem bra. Så vi får jobba vidare där.

Han fortsätter:

– Vi önskar lite mer skott, lite mer trafik och lite mer kaos - och kanske hitta något spel. Men vi börjar i den änden.

Fler mål gjorde i BP än i PP

Tittar man på boxplay är det en muntrare historia. Där är FBK näst bäst i ligan hittills med bara ett insläppt mål på 10 numerära underlägen.

Faktum är att Färjestad gjort tre mål i numerärt underläge.

– Vi har varit aggressiva som vi vill, det har känts bra. Sen har vi tagit för mycket utvisningar och spelat för mycket i boxen. Vi behöver dra ner på utvisningarna, det är den stora grejen.

Artikeltaggar

FärjestadFärjestad BK HerrIshockeyJoakim NygårdLinköpingLinus JohanssonMagnus NygrenMarcus NilssonSportTomas Mitell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.