Hoppa till huvudinnehållet

Karlstads kommun behöver inte ”sätta sig på kartan”!

Publicerad:
Nej, det här skall inte bli någon OS-arena.
Nej, det här skall inte bli någon OS-arena. Foto: HP Skoglund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När en politiker säger att något kommer att "sätta oss på kartan" eller "stärka vårt varumärke" är det hög tid att dra öronen åt sig. Nyss uttryckte sig ändå kommunalrådet Linda Larsson (S) så om att Karlstad skall få melodifestivalen nästa år, samt aspirerar på en OS-tävling.

Sverige borde överhuvudtaget inte arrangera några olympiska spel, men skulle vi ändå få den tvivelaktiga äran så finns det ingen anledning för Karlstad att hoppa på tåget. OS brukar nästan alltid vara en gigantisk förlustaffär för arrangörerna, och därtill är korruptionen omfattade både inför och under alla förberedelser. Tävlingarna har svällt utom alla bräddar och blivit helt ohanterliga.

Ändå jobbar Sveriges olympiska kommitté för att vi skall kunna få vinter-OS år 2030, något som avgörs innan Paris-OS nästa sommar. Och då vill Linda Larsson (S) att Karlstad är med på ett hörn. För det hör till saken att ett svenskt OS skulle bli väldigt utspritt, en del tävlingar får kanske till och med hållas i Baltikum. I Karlstad vill kommunalrådet då att Tingvalla isstadion byggs ut för att kunna husera skridskotävlingarna.

Detta i en situation där det ekonomiska läget är oerhört ansträngt, och förmodligen kommer att vara så under många år. Det är inget annat än hybris och bristande omsorg om de kommunala kärnverksamheterna. Först måste man så klart prioritera välfärden – vården, skolan och omsorgen. Men Larsson vill inte lyssna på det örat. Det är viktigare att sätta Karlstad på kartan!

Oppositionsrådet Alexander Torin (M) reagerar mot lättsinnet och påpekar dessutom att Larssons och Socialdemokraternas kritik mot regeringen för att den inte satsar tillräckligt på kommunerna därmed faller platt. Och så är det förstås. Sedan kan man också fråga sig om verkligen hela det rödgröna styret är med på OS-spåret? Eller ens hela det socialdemokratiska partiet.

Karlstad har också förärats med att hålla en av melodifestivalens deltävlingar nästa år. Detta spektakel som inte ens borde vara en del av public service-utbudet. Kostnaden blir förhållandevis blygsamma dryga miljonen – 875 000 kronor för delfinansieringen och Karlstads el- och stadsnät och Karlstads energi med 150 000 kronor. Men likväl symboliskt för vad man inte bör satsa på under kärva tider.

Där säger inte Moderaterna nej. De har ju när de styrde gudbevars också sagt ja till melodifestivaltävlingar, senast 2018. Inom partierna över hela spektrumet verkar finnas en rädsla att röra den heliga mello-kon.

Men inom loppet av några dagar har väljarna ändå vid två tillfällen fått sig till livs hur enkelt det är att gödsla med andras (skattebetalarnas) pengar, trots ekonomiskt kärva tider, bara man kan bli en flyktig nål på kartan.

Artikeltaggar

Alexander TorinKarlstads kommunLinda LarssonMelodifestivalenModeraternaNöje/KulturOlympiska spelenOmsorgPolitikSkridskorSocialdemokraternaSOKSportTingvalla isstadionVälfärdVårdVård och omsorg