Hoppa till huvudinnehållet

Musikern Karl Wallmyr hyllar mamma Kerstin: ”Jag hade hemlängtan”

Publicerad:
Karl Wallmyr, 31, hämtar inspiration från giganter som Lars Gullin och Jan Johansson, men också från The Beach Boys och Brahms.
Karl Wallmyr, 31, hämtar inspiration från giganter som Lars Gullin och Jan Johansson, men också från The Beach Boys och Brahms. Foto: Kim Creutzer

Med musiker från bland annat Håkan Hellströms band släpper Karl Wallmyr nu sitt andra album i eget namn.

I musiken styrs han mer av hjärtat än intellektet och hemlängtan fick honom att skriva en låt tillägnad sin mamma Kerstin, känd musikprofil i Karlstad.

Där Karl Wallmys solodebut från 2020 gick i höstens toner, är nya ”Serendippo” otidsenligt nog en mer vårlik uppenbarelse. Att lyssna på Karlstadsmusikerns musik är som att sätta örat mot ett tidlöst svenskt jazzfönster – tonträffen mellan amerikansk tradition och svensk folkmusiksmelankoli är klockren. Lättfotade melodier rör sig som löven i vinden och de många stämmorna skapar virvlar runt grundackorden.

– Jag försöker att skriva låtar intuitivt, börjar Karl Wallmyr.

– Slumpen har en stor betydelse, det är därför albumet heter ”Serendippo”. Namnet kommer från en saga om tre bröder som når framgång genom gott omdöme och slumpens makt. Det är i alla fall så jag tolkar sagan, ler han.

– Jag styrs mer av hjärta än intellekt.

Musiken vill Karl Wallmyr hålla enkel. Inte enkel som i simpel, utan enkel i meningen att den inte försöker vara för svår eller otillgänglig. Han menar att både inom modern jazz och klassiskt finns en tendens att utmana gränserna i jakten på det svåraste, mest avancerade uttrycket.

– Min musik ska låta naturlig, jag vill våga skriva vacker musik i stället för komplex. Jag har alltid lyssnat mycket på Beach Boys och folkmusik, och klassiska kompositörer som Brahms och Schubert – alla saker färgar det jag spelar. Världar möts i min musik.

När Karl Wallmyr skriver låtar vill han undvika det allt för avancerade.
När Karl Wallmyr skriver låtar vill han undvika det allt för avancerade. Foto: Kim Creutzer

”Här finns fullt tillit”

Även om Karl Wallmyr står som avsändare på den nya skivan, och dessutom arrangerat och skrivit alla låtar, är det ett band som skapat musiken.

– Gruppens namn är också mitt, förklarar han lite snårigt.

Bland de fem medlemmarna finns två brödrapar. På samma sätt som Carla och Plura Jonsson i Eldkvarn eller systrarna Klara och Johanna i First Aid Kit skapar syskonskapet en mer rak kommunikation.

– Min storebror Per är med, han är elva år äldre än jag och var en stor inspiration för mig när jag var liten, fortsätter Karl Wallmyr.

Det andra brödraparet är Max och Mauritz Agnas som Karl Wallmyr beskriver som gruppens kompdel.

– Samspelet blir ett annat eftersom både jag och Per och Max och Mauritz har en så lång bakgrund tillsammans. När vi spelar stämmor till exempel, sker det väldigt följsamt. Här finns fullt tillit, så vi kan vara väldigt raka mot varandra.

De djupa relationerna bröderna emellan skapar en stryktålig atmosfär.

– Vi är nog alla modigare än vi kanske hade varit i ett annat sammanhang. Vilket blir kreativt. Samtidigt finns dynamiken mellan store- och lillebror.

Den femte medlemmen är Nils Berg som sedan tio år återfinns i Håkan Hellströms kompband.

– Jag har lyssnat extremt mycket på Nils Berg, berättar Karl Wallmyr.

– Utan att ha träffat honom innan, så skrev jag till honom på ren chans och undrade om han ville vara med på en konsert. Sedan dess har vi spelat tillsammans. Återigen en inspirationskälla som jag får spela med! Lyx.

– Nils har ett så eget uttryck, oavsett om hans står på scenen med Hellström eller spelar med oss hör man direkt att det är han.

Hemlängtan inspirerar en av låtarna på Karl Wallmyrs nya album.
Hemlängtan inspirerar en av låtarna på Karl Wallmyrs nya album. Foto: Kim Creutzer

”Mamma rymmer också barndomen”

En av låtarna på ”Serendippo” heter ”Mamma” och är en hyllning till den som alltid har uppburit begreppet ”hemma” för honom.

– ”Mamma” är ett stort ord. Och samtidigt det minsta. Låten är tillägnad min mamma. Men ordet mamma rymmer också barndomen i stort.

Låten kom till när Karl Wallmyr, som bytt Karlstad mot Stockholm för flera år sedan, var utomlands.

– Jag hade hemlängtan. Det brukar smyga sig på när jag reser. En känsla av att vilja komma tillbaka hem. Hem till Sverige. Eller Värmland och Karlstad. Eller till och med hem till barndomshemmet på Älvrosgatan på Norrstrand. Min mamma blir en manifestation av hela den känslan.

Hans mamma Kerstin Wallmyr har varit chef för Kulturskolan i Karlstad, numera är hon pensionerad sedan drygt ett år.

– Via mamma och Kulturskolan fick jag ett sammanhang med musiken. Som en nyckel. Alla mina fyra syskon har också spelat, jag var den som gillade sport och började spela rätt sent.

Med ”Mamma” avslöjar han även att han inte tycker så mycket om att resa.

– Vilket såklart är speciellt med tanke på att jag har valt ett yrke som innebär mycket resande, konstaterar han med ett leende.

– I vuxen ålder har jag nyttjat resor som ett sätt att längta hem. Det kan vara nyttigt att längta. Det är sällan resan i sig som varit målet, som jag har sett fram emot, utan hemkomsten.

”Serendippo” släpps den 29 september. Singeln ”Mamma” finns ute nu.

Fakta

Karl Wallmyr

Karl Wallmyr - Trumpet

Per Wallmyr - Altsaxofon, Klarinett, Tenorsaxofon

Nils Berg - Tenorsaxofon, Basklarinett, Flöjt

Max Agnas - Piano

Mauritz Agnas - Kontrabas

Artikeltaggar

EldkvarnFirst Aid KitFolkmusikHåkan HellströmJan JohanssonJazzKändisarKarl WallmyrKarlstadKerstin WallmyrLars GullinMusikNils BergNöje/KulturNorrstrandPopThe Beach BoysVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.