Hoppa till huvudinnehållet

Johan Östling, 50: ”Man är ju sin dialekt på något sätt”

Publicerad:
Skådespelaren Johan Östling beskriver sig som ett tomtebloss: ”Det brinner tills det tar slut och sedan går det inte att tända igen”, säger han.
Skådespelaren Johan Östling beskriver sig som ett tomtebloss: ”Det brinner tills det tar slut och sedan går det inte att tända igen”, säger han. Foto: Tommy Pedersen/TT

Humor och musik går igen i det mesta Johan Östling tar sig för. Samtidigt gör han väldigt många olika saker och den som vill stoppa honom i ett fack har ingen lätt uppgift.

Skådespelaren Johan Östling leder, tillsammans med Tina Nordström, programmet ”Hela Sverige bakar”. Det har han gjort sedan han deltog som tävlande 2017 i ”Hela kändis-Sverige bakar” – och vann. Men han vill inte kalla sig bakningsfantast.

–  Jag bakar kanske lite mer än andra män i min ålder men det är inte viktigt att det blir så där superbra. Det är kreativt och något helt annat än det jag brukar göra vilket är skönt ibland. Ett sätt att jobba med händerna.

Han är något av en idéspruta och eftersom han gillar att stå i köket kom han förra året på att han skulle öppna en restaurang på Mörudden i Skoghall. Läget var vackert med cykelavstånd till bostaden och Johan Östling såg restaurangen som ett sätt att kunna jobba mera på hemmaplan och kanske minska något på resor och turnéer.

Men det blev ett kort inhopp i branschen.

–  Det var alldeles för mycket att göra. Så typiskt mig att se fördelarna med allting och ge mig in i grejer innan jag funderat över nackdelarna. Jag blir som ett tomtebloss, det brinner tills det tar slut och sedan går det inte att tända igen.

Johan Östling och Björn Ling fortsätter med föreställningen ”Konsten att vara ego” i höst, de gör också podden ”Fem i topp” tillsammans.
Johan Östling och Björn Ling fortsätter med föreställningen ”Konsten att vara ego” i höst, de gör också podden ”Fem i topp” tillsammans. Foto: Tommy Andersson

Johan Östling talar en bred värmländska och har gjort sitt hembygdsmål till något av ett personligt signum.

–  Man är ju sin dialekt på något sätt. Jag har aldrig haft ambitionen att arbeta bort den och prata rikssvenska. Men det finns också nackdelar. En gång på en audition för en filmroll gick det inte alls. Det är svårt att prata värmländska och spela elak snut i en Beck-film.

Även om den rollen gick honom förbi har han spelat i andra filmer som ”Mammas pojkar” och ”Bröllopsfotografen” och även medverkat i tv-serier som "Ack Värmland". Senast sågs han i serien ”Från trakten”. Där spelar han pappan i familjen på landet som blir fosterfamilj till en tonåring från storstan.

Många känner igen Johan Östling från ”Hela Sverige bakar” i TV4, men han är egentligen skådespelare och har bland annat haft roller i ”Smala Sussie” och ”Bröllopsfotografen”.
Många känner igen Johan Östling från ”Hela Sverige bakar” i TV4, men han är egentligen skådespelare och har bland annat haft roller i ”Smala Sussie” och ”Bröllopsfotografen”. Foto: Tommy Pedersen/TT

Skådespeleriet inleddes för 20 år sedan när Johan Östling var på audition för skådespelare med värmländsk dialekt till "Smala Sussie". Hans kompis och kollega Björn Ling sökte också. Ingen av dem visste om att den andra sökt men båda kom med.

Johan Östling och Björn Ling sprang på varandra redan 1990 och började spela musik tillsammans på pubar och på företagsfester. Samarbetet utvecklades när de bildade bandet Starboys som de uppträdde med under många år. Han beskriver deras framträdanden som lätt galna och kryddade med mycket humor.

Det låter ungefär som det mesta duon gjort sedan dess, vilket är ganska mycket. Före vår intervju har de haft en lång genomgång av deras tredje föreställning som de fortsätter med nu i höst. De kallar den ”Konsten att vara ego”, och som vanligt är det en blandning av musik, standup, allvar och lite vad som helst.

–  Egoism behöver inte alltid vara dåligt. Att göra saker enbart för sin egen skull kan också vara bra. Vi djupdyker i lite svart humor och sjunger både pop, rap och opera. Ställer man sig helt outbildad och sjunger opera är man kanske lite ego?

Fakta

Johan Östling

Fyller: 50 år den 27 september.

Gör: Skådespelare och programledare.

Bor: Skoghall.

Aktuell: Leder ”Hela Sverige bakar” i TV4 med Tina Nordström, premiär 27 september.

Familj: Sambon Charlotta och barnen Emma, Agnes och Arvid.

Om att fylla 50: ”En plats i livet att känna sig bekväm på och inte gå och övertänka allt.”

Så firar han födelsedagen: ”Jag har aldrig varit någon större firare av mig själv. Men folk frågar ju. Det blir nog en jättefest i litet format.”

Skrattar åt: ”Om jag ska vara lite aktuell är det en tv-serie nu som heter 'Familjen Andersson'. Oväntat vansinnigt rolig.”

Lyssnar på: ”I perioder bara hårdrock. Sedan kan Sven-Ingvars åka på, eller någon go singer-songwriter.”

Johan Östling och Björn Ling gör också podden ”Fem i topp” tillsammans en gång i veckan. Varje tisdag kommer en ny timme med uppsluppet prat om... ja om vad egentligen?

–  Om vad som helst. Vi pratar och fikar och så rangordnar vi alltid fem saker, vilka som helst. Det kan vara blommor. Eller årstider, trots att det bara finns fyra.

En annan viktig del av livet är sambon Charlotta. De fick syn på varandra för några år sedan när Johan uppträdde och hon satt i publiken.

–  Plötsligt händer det. Jag hade svårt att slita ögonen från henne och nu bor vi ihop.

När det gäller framtiden har Johan Östling inga storslagna mål. Han tycker om livet som det är just nu. Men en dröm har han, och det är att måla. En inspiratör är konstnären Lars Lerin som bor i närheten.

–  Jag har köpt samma papper som Lerin. Så jag har papper och jag har skrivbord. Nu är det bara färger och talang kvar.

Johan Ekfeldt/TT

Artikeltaggar

Ack VärmlandFödelsedagarJohan ÖstlingKarlstadNöje/KulturPopSkådespelareSkoghallSmala SussieTV4Vänern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.