Hoppa till huvudinnehållet

Det här duger inte

Publicerad:
LO vill se en politik som lindrar familjernas kostnadskris och satsningar på jobb, välfärd och bostadsbyggande, skriver David Andergard.
LO vill se en politik som lindrar familjernas kostnadskris och satsningar på jobb, välfärd och bostadsbyggande, skriver David Andergard. Foto: Bertil Ericson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Då har SD och regeringens budget för 2024 presenterats. Vi kan återigen se en budget som inte tar samhällsproblemen på allvar, skriver David Andergard.

När vi möter LO-förbundens medlemmar berättar de att de har det fortsatt ekonomiskt tufft. De vänder på varje krona, tvingas till dyra lån eller tar av besparingar som var tänkt till annat.

När ekonomin krymper och arbetslösheten stiger borde en statsbudget vara inriktad på att stötta de som behöver det bäst. Tyvärr verkar regeringen göra tvärtom. Höstbudgeten ger mest till de som behöver det minst och möter inte vanligt folks utmaningar. Sverigedemokraterna och regeringen har valt att möta den här svåra tiden med passivitet.

Välfärden är redan underfinansierad och den här budgeten låter nedskärningarna fortsätta i vården, skolan och omsorgen. Det i tider då samhället är i ett stort behov av en sjukvård som finns där när vi behöver den, en skola som ska se till att varje unge får det stöd hen behöver och en omsorg värd namnet när vi är äldre. Inget av detta möts upp med nästa års budget.

Så skriver du en debattartikel

Det här duger inte. LO vill se en politik som lindrar familjernas kostnadskris och satsningar på jobb, välfärd och bostadsbyggande. Kommuner och regioner måste få inflationssäkring. Tusentals medarbetare i välfärden kommer sägas upp om inte staten ger välfärden det de behöver. Den havererade byggtakten gör att byggnadsarbetare förlorar jobben och den gör att vi inte kommer klara av att bygga bort bostadsbristen. Staten behöver kliva in med kapital.

Hur är det möjligt att regeringen missar ropen från pressade familjer? Ulf Kristersson (M) prioriterar istället de rika. Skandal!

David Andergard

Ordförande LO-distriktet i Örebro och Värmland

Artikeltaggar

ArbetslöshetBudgetarDavid AndergardEkonomiLOModeraternaPolitikSamhälleSocialdemokraternaStatsbudgetSverigedemokraternaSveriges regeringTidöavtaletUlf KristerssonVälfärdVård