Hoppa till huvudinnehållet

Då återvänder oktoberfesten till Karlstad – utan sprit: ”Fullt ös ändå”

Publicerad:
Den tyska oktoberfesten har blivit en tradition även i Värmland, och i oktober återvänder den till Inre hamn. Arkivbild.
Den tyska oktoberfesten har blivit en tradition även i Värmland, och i oktober återvänder den till Inre hamn. Arkivbild. Foto: Michael Probst

Den populära oktoberfesten återvänder till Karlstad och Inre hamn i höst.

Förra året blev det en rejäl fest inne i öltälten – och nu utökar arrangerande bröderna Olsson med en till dag och bättre kontroll på gästerna.

– Vi blev lite överraskade över hur hårt tryck det blev förra året, det var verkligen klackarna i taket, säger Andreas Olsson.

I flera år var det på Stora torget som de stora öltälten spändes upp, men efter pandemin tvekade den tidigare arrangören.

I stället tog bröderna Olsson tag i det hela och flyttade hela kalaset från torget till Inre hamn, samt från sensommaren till oktober.

Den nya oktoberfesten blev en rejäl publikfest där både musiken och ölen flödade. Möjligtvis lite väl mycket hos vissa visade det sig när Karlstad kommun i efterhand menade att krogen bröt mot alkohollagen.

– Det stora handlar om att vi inte var redo på hur överladdade folk skulle vara. Det var en jädra bra fest med en stämning jag aldrig upplevt tidigare, sade Mattias Olsson till NWT då.

Karlstadskrogarna pekas ut – gäster var för fulla: ”Raglar omkring som zombies”

Ingen sprit

När festen nu kommer tillbaka har man tagit höjd för festglada öldrickare.

– Vi kommer jobba med fler värdar för att få bättre koll. Sedan kommer vi ta bort spriten från tälten, förra året serverade vi sprit där och då var det svårare att hålla koll på serveringen. Det kommer bli fokus på ölen i stället, det kommer bli fullt ös ändå, säger arrangerande Andreas Olsson.

För att slippa för fulla besökare kommer arrangerande Olssons Bazar att fokusera på ölserveringen – och skippa spriten.
För att slippa för fulla besökare kommer arrangerande Olssons Bazar att fokusera på ölserveringen – och skippa spriten. Foto: Matthias Schrader

Förutom sejdlar med öl kommer det även säljas hattar och andra accessoarer för att få till den rätta stämningen.

– Förhoppningen är att ännu fler klär ut sig i lederhosen och de typiska klänningarna, det bidrar till stämningen. Vi besökte oktoberfester i både München och Erdinger för att se hur de har det, och den stämningen var väldigt lik det vi hade förra året, säger Andreas.

– Folk sjunger och dansar, det är verkligen klackarna i taket.

Andreas Olsson tror på en rejäl fest när öltälten sätts upp i Inre hamn.
Andreas Olsson tror på en rejäl fest när öltälten sätts upp i Inre hamn. Foto: Lisa Olaison

”Lova glad stämning”

Precis som förra året kommer Götz Kalas bidra med musikalisk underhållning. Nytt för i år är att man utökar festen med en till dag, och i år drar man igång redan på torsdag den 19 oktober. Hela kalaset avslutas på lördagen efter.

– Det är redan bra bokat på fredag och lördag, så det blir ännu större än i fjol. Det kommer bli mycket folk och väldigt roligt. Jag kan nästan lova glad stämning.

Artikeltaggar

Andreas OlssonInre hamnKarlstadKrogarMat och dryckMusikNöje/KulturÖlOlssons BazarUnderhållning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.