Hoppa till huvudinnehållet

Stora Valla inte ett ärende på kvällens kommunfullmäktige: ”Redan tagit beslut”

Publicerad:

Stora Vallas läktare kommer inte att diskuteras under kvällens kommunfullmäktige i Degerfors.

– Jag förstår inte vem som har spridit att frågan ska upp på fullmäktige. Det stämmer inte överens med verkligheten, det har aldrig funnits på agendan, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V) till NA.

Stora Vallas läktare har varit en het fråga dom senaste veckorna.

Många trodde nog att frågan skulle diskuteras vidare under måndagskvällens sammanträde i kommunfullmäktige men så blir inte fallet.

Kommunens ambition är, alltjämt, att bygga en godkänd läktare för 15 miljoner kronor.

– Det är många som mejlar och ringer oss om fullmäktige i kväll, som har tänkt komma ned och lyssna. Men de kommer bli besvikna, vi kommer inte att diskutera Stora Valla. Jag förstår inte vem som har spridit att frågan ska upp på fullmäktige. Det stämmer inte överens med verkligheten, det har aldrig funnits på agendan. Vi har redan tagit ett beslut, säger Mylly till Nerikes Allehanda.

Fredrik Rakar, ordförande i Degerfors IF, säger så här till Karlskoga Tidning-Kuriren:

– Jag tycker att det är väldigt synd att dom inte tar upp Stora Valla. Det här är sista kommunfullmäktige innan anbuden går ut 17 oktober. Att denna fråga inte tas upp på dagordningen förvånar mig.

I lördags gästade Mylly Discoverys studio i samband med matchen mellan Degerfors och Malmö. Där berättade hon att hon inte känner någon oro för att läktaren inte ska bli klar till nästa säsong.

Hon sa även att kommunen, just nu, jobbar med flera parallella spår.

– Det handlar om en enklare läktarlösning än den vi haft ute på upphandling tidigare, en helt annan konstruktion. Jag kan inte prata om detaljerna, men förvaltningschefen på serviceförvaltningen (Ola Tollin) håller på för fullt med den frågan just nu.

NA: När kan den vara klar?

– Det är svårt att säga hur fort det kan gå, men läktaren ska stå klar nästa år. Degerfors IF säger att de fått en extra dispens från Svenska fotbollförbundet fram till den 15 maj nästa år, och det ska vi dubbelkolla nu. Om de säger nej måste läktaren vara klar i april och då måste vi skynda på ännu mer. Får vi dispensen har vi lite mer tid på oss. Men först ska bygg- och miljönämnden godkänna en ny ritning – jag vet inte om det räcker att en tjänsteperson gör det eller om det måste upp i själva nämnden – och sedan blir det en kortare upphandling.

Den nya läktaren ska bli verklighet oavsett vilken division Degerfors spelar nästa säsong.

– Ja, vi kommer att bygga den nya läktare nästa år oavsett om Degerfors IF spelar i allsvenskan eller inte. Däremot skulle man i sådana fall kunna strunta i det här med ett mediarum på hundra kvadratmeter och några av de andra kraven vi också jobbar med. Sådana saker har ju inget med fotboll att göra.

Degerfors ordförande:

– Kommunen satsar allt på ett kort. Att inte ta något av anbuden och göra om hela upphandlingen för ett billigare alternativ är att chansa. Det är vår verksamhet som dom har som insats. Jag tror vi står inför ett scenario där det slutar i en väldigt olycklig situation. Att vi inte har någonstans att vara nästa säsong.

Någon dispens finns inte – enligt Rakar.

– Nej. Vi har alltid sagt i alla lägen och i alla intervjuer att den går ut senast 31 december.

Artikeltaggar

Anneli MyllyDegerforsDegerfors IF HerrDiscoveryFotbollKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMalmöNerikes AllehandaStora VallaVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.