Hoppa till huvudinnehållet

Elda inte upp yttrandefriheten

Publicerad:
När koranbrännarna uppenbarligen inte förstår att yttrandefrihet är en rättighet under ansvar måste ju någon berätta det, skriver Anders Andersson.
När koranbrännarna uppenbarligen inte förstår att yttrandefrihet är en rättighet under ansvar måste ju någon berätta det, skriver Anders Andersson. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Därför bör polisen inte heller ge tillstånd till vettvilliga koranbrännare, vars enda syfte är att kränka, provocera och skapa motsättningar, skriver Anders Andersson.

Religionsdebatten i Sverige har urartat till att handla om huruvida det är lagligt eller inte att elda koraner. Även om vår vedeldade köksspis tänds med utlästa dagstidningars ledarsidor, gamla partiprogram och, om än sällan, sönderbläddrade biblar och utsjungna psalmböcker, brukade jag dock inte elda upp min sons spretiga teckningar framför ögonen på honom när det begav sig, även om det var lagligt.

Därför bör polisen inte heller ge tillstånd till vettvilliga koranbrännare, vars enda syfte är att kränka, provocera och skapa motsättningar. När koranbrännarna uppenbarligen inte förstår att yttrandefrihet är en rättighet under ansvar måste ju någon berätta det och om inte föräldrarna gjort det så är det ju lämpligt att polisen gör det.

Koranbrännarna i Sverige agerar dessutom sannolikt på uppdrag av Iran och Ryssland och därför är det obegripligt att kammarrätten inte ansåg att eldandet var ett hot mot rikets säkerhet och upphävde polisens avslag på en tillstyrkt ansökan om koranbränning.

Så skriver du en debattartikel

Religion berör många och förtjänar därför att debatteras på ett mer konstruktivt sätt. Ta exempelvis jämställdhet, där Svenska kyrkan är en internationell föregångare. År 1960 vigdes de första kvinnliga prästerna i Sverige. I dag är hälften av alla präster kvinnor och av de 145 som prästvigdes förra läsåret var 68 procent kvinnor.

Inom den romersk-katolska kyrkan och den ortodoxa kyrkan, med tillsammans 1,6 miljarder anhängare varav över hundra tusen i Sverige, saknas dock kvinnliga präster, liksom det är väldigt ovanligt med kvinnliga imamer inom islam. Judiska rabbiner finns, men andelen är låg. Ökad andel kvinnliga religiösa ledare gör religionen mer jämställd och anpassad till vår tids globala värld och värden.

Men kristendomen kan också ifrågasättas. Den bygger på tron att Jesus är Guds son och man har ju nästan alltid undrat vad det finns för hållbara belägg för det så där 2 000 år efteråt? Om judarna, som fortfarande väntar på Messias, har rätt fallerar kristenheten och våra förfäder och -mödrar har sedan sen vikingatid pådyvlats en millennielång livslögn under närmast ett oändligt antal meningslösa söndagsmässor.

Men anta att det stämmer, då är kristendomen egenmäktig, eftersom endast de som tror att Jesus är Messias får evigt liv i himlen (Johannes 3:16). För att inte tala om alla hedningar innan Jesus föddes som inte ens fått chansen att tro.

I vår upplysta värld är det ju orimligt att tvingas tro på något, vars existens det saknas bevis för, även om det där med evigt liv lockar och att Jesus, som månade om fattiga och sjuka och säkert varit socialist eller åtminstone socialliberal om han levat idag, verkade vara en reko kille.

Debattera, skoja om, gilla, ogilla, diskutera och tro på eller inte dagstidningarnas ledare, politikernas partiprogram, de troendes uråldriga texter eller barnens teckningar, men bränn inget i någons åsyn, då riskerar himmelriket på jorden att förfalla och yttrandefriheten att tystna.

Anders Andersson

Lärare, Skoghall

Artikeltaggar

Anders AnderssonEtik och religionIranIslamJämställdhetJesusKristendomRysslandSamhälleSvenska kyrkanYttrandefrihet