Hoppa till huvudinnehållet

Karin Broos kan få ett eget museum: ”Väntar på besked”

Publicerad:
I  somras blev det succé för Karin Broos utställning på Liljevalchs i Stockholm. Nu spirar planer på ett helt ”Brooseum” i Värmland.
I somras blev det succé för Karin Broos utställning på Liljevalchs i Stockholm. Nu spirar planer på ett helt ”Brooseum” i Värmland. Foto: Lena Richardson

Planerna på ett Karin Broos-museum lever. Och det är i Karlstad det ska hända – om satsningen går i lås.

– Det är ingenting som är klart, säger konstnären själv, men håller dörren öppen.

”Mycket välkommet” säger Visit Värmlands vd om visionen.

Som NWT tidigare berättat var ett Karin Broos-museum i Karlstad på gång före pandemin.

Den idén dog ut – då.

Men lever ändå – i ny form. Ska det bli ett ”Brooseum” trots allt?

– Det är några som vill något och planerar något, men det är inget som är bestämt eller klart. Det är väldigt löst än, säger Karin Broos till NWT.

”Absolut inte pådrivande”

Hon har ställt sig försiktigt positiv till projektet i sig, men intar en ganska avvaktande position i frågan.

Utställningen på Liljevalchs gav en föraning både om attraktionskraften och i hur ett Karin Broos-museum skulle kunna se ut.
Utställningen på Liljevalchs gav en föraning både om attraktionskraften och i hur ett Karin Broos-museum skulle kunna se ut. Foto: Lena Richardson

– Jag är absolut inte pådrivande i det här, men tänkte väl mer att det kan bli intressant och jag kände att det kan bli något bra. Jag håller det lite på avstånd eftersom det känns så långt borta. Det är något jag inte tagit till mig tidigare utan sagt absolut nej till, men sen har jag tänkt på det och det är många som har tjatat.

”Bra om man kan glädja”

I en tidigare intervju i NWT berättade Karin Broos att hon sällan säljer sina verk numera, utan behåller de allra flesta. ”Det är mycket roligare om man deponerar alla målningar på ett ställe, istället för att sälja” sa hon då bland annat.

Den tanken hakar fint i det privata initiativet om ett Karin Broos-museum.

– I och med att vi har så många målningar nu skulle man kunna deponera en hel del. Det kan vara bra att göra det och ha dem på en plats och om man sedan kan glädje någon med det är det ju bra, resonerar Karin Broos.

Hon ser framför sig en möjlighet att visa både sin egen konst och andras.

– Jag vill i så fall att det ska bli plats för något annat också, att man kan bjuda in också andra konstnärer. Det kan vara en fördel att ha en fast kollektion också, det blir enklare att driva då.

Karlstad hetast

Karin och Marc Broos bor i Smedsby i Östra Ämtervik där också populära Alma Löv museum är beläget. Det startades av Marc och drivs sedan flera år nu av dottern Stella Broos.

Marc Broos berättar att de tidigare haft tankar på en satsning i Sunne, men nu är Karlstad ett hetare spår.

Konstnärsparet Marc Broos och Karin Broos, här på Litteraturfestivalen på Mårbacka.
Konstnärsparet Marc Broos och Karin Broos, här på Litteraturfestivalen på Mårbacka. Foto: Lena Richardson

– Sunne blir det inte, säger Marc Broos.

– Ja, det som kanske är aktuellt nu är Karlstad. Vi väntar på besked om det eventuellt är möjligt, bekräftar Karin Broos.

Och musei-idén verkade ha kommit långt då före pandemin?

– Det var väldigt mycket på gång, de hade ritat en hel hall, men sedan kom pandemin och det blev inte av och sedan har det inte varit aktuellt med Karlstad alls. Men nu kom några med en idé. Vi får se vad det blir! säger Karin Broos.

Dags för ett Brooseum?

I somras drog hon drygt 39 000 besökare till Liljevalchs i Stockholm med sin stora utställning Svart sol. Den goda publiksiffran säger något om dragningskraften också i ett ”Brooseum”.

Kulturen betyder otroligt mycket och framför allt för oss i Värmland, där natur och kultur kompletterar varandra. Vi har många extremt starka kulturarv i vårt DNA och Lerin har hjälpt till en bit på vägen också!
Mia Landin.

Mia Landin, vd för Visit Värmland, har fått information om planerna och är ”otroligt positiv” till idén. Hon vågar inte gissa hur många besökare det skulle dra till Värmland, men konstaterar rakt av:

– Ett Karin Broos-museum är mycket välkommet. Det vore odelat positivt! säger hon till NWT.

Kultur har dragningskraft

Att satsa på kultur finns med i Visit Värmlands strategiska planer för hur besöksnäringen i länet ska utvecklas och växa.

”Jag är otroligt positiv”, säger Visit Värmlands vd Mia Landin om planerna på ett ”Brooseum”.
”Jag är otroligt positiv”, säger Visit Värmlands vd Mia Landin om planerna på ett ”Brooseum”. Foto: Tommy Andersson

– Idag vet vi vilken betydelse kulturen har både för vårt mående och för attraktionen i besöksnäringen. Kulturen betyder otroligt mycket och framför allt för oss i Värmland, där natur och kultur kompletterar varandra. Vi har många extremt starka kulturarv i vårt DNA och Lerin har hjälpt till en bit på vägen också! säger Mia Landin.

Hon betonar också vikten av att som Lerin och även Alma Löv förankra kulturen i nutid.

Ytterligare ett museum i Karlstad skulle dessutom passa bra in i Visit Värmlands strävan att få besökarna att stanna längre.

– Det blir en bättre hållbarhet för besökarna att inte bara åka fram och tillbaka och en ekonomisk hållbarhet för näringen, säger hon.

Håller på och hämtar sig

Karin Broos är inne litegrann på samma linje.

Karin Broos är konstnär med bas i Östra Ämtervik. Hennes målningar föreställer ofta kvinnor i till synes vardagliga situationer, som ändå fångar stora frågor i livet.
Karin Broos är konstnär med bas i Östra Ämtervik. Hennes målningar föreställer ofta kvinnor i till synes vardagliga situationer, som ändå fångar stora frågor i livet. Foto: Lena Richardson

– Det är ju alltid bra ju mer kultur det finns, att man har många olika saker som drar på en plats. Det är lite som förr när man hade alla skomakare på en gata!

Hur har du haft det i sommar med framgångarna på Liljevalchs och allt?

– Den här sommaren har bara gått! Det blir alltid så efter en utställning att man känner sig ganska tom. Det tar ett tag innan man hämtar sig och får lusten igen, att måla. Men jag får så många fina mejl och brev och reaktioner. Det är jätteroligt, säger hon.

Publiksuccé – så många såg Karin Broos på Liljevalchs: ”Gör folk berörda”Karin Broos på väg mot största utställningen: ”Väldigt spännande för mig också”

Artikeltaggar

Alma LövBesöksnäringKarin BroosKarlstadKonstKulturLiljevalchsMarc BroosMia LandinMuseumNöje/KulturÖstra ÄmtervikTurismUtställningarVärmlands länVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.