Hoppa till huvudinnehållet

Kriminella gäng är inget nytt - nu är det så dags att vakna

Publicerad:
Carin Götblad varnade för det här scenariot 2013, tydligen var hon bara ”kärring-hispig”, eller? Alla har varit naiva, politiker och myndigheter, som trott att någon annan gör nog något åt detta problem.
Carin Götblad varnade för det här scenariot 2013, tydligen var hon bara ”kärring-hispig”, eller? Alla har varit naiva, politiker och myndigheter, som trott att någon annan gör nog något åt detta problem. Foto: Maja Suslin/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi hade på vårt jobb kontakt med polisen för säkerhetsarbete redan i början på 2000, den besökande polisen informerade om hotbilder mot företaget och även i samhället.

Det som jag reflekterar över nu, är att redan då berättade besökande polis om att kriminella gäng hade etablerats i storstäderna i synnerhet Malmö. Deras attribut var värdefulla bilar, dyra telefoner, dyra kläder och dyra klockor plus smycken, i vissa fall vapen, man skröt med, vilket de yngre såg upp till och såg att man behövde inte gå i skolan och jobba som ”Svensson” utan få pengar, massor, på annat sätt.

Detta var drygt 20 år sen, polisen visste om detta problem, staten borde rimligen också känt till detta. Idag kan vi bara konstatera, ingen såg ”det komma”, hur är det möjligt?

Carin Götblad varnade för det här scenariot 2013, tydligen var hon bara ”kärring-hispig”, eller? Alla har varit naiva, politiker och myndigheter, som trott att någon annan gör nog något åt detta problem. Många trodde nog att det kan väl inte vara så illa som det spekulerats om. Det är inte det lättaste att dämma i forsande älv, när man kanske kunnat stämma i bäcken.

En som bor i obygden

Artikeltaggar

Brott, lag och rättKläderMalmöMyndigheterPolitikSmyckenVapen