Hoppa till huvudinnehållet

Då kan ditt lilla nybygge bli mycket dyrare – kommunen agerar mot negativ trend

Publicerad:
Ett attefallshus. Varken hus eller snickare har dock med texten att göra.
Ett attefallshus. Varken hus eller snickare har dock med texten att göra.

Det kan tyckas som en obetydlig detalj, men den formalia som allt fler kristinehamnare struntar i eller glömmer bort kan göra minsta nybygge till en dyr affär.

– Vi har flera liknande ärenden på gång, säger Bo Andersson (S), ordförande i kommunens miljö- och byggnadsnämnd.

Bo Andersson säger att det ofta, rent krasst, rör sig om ren slöhet eller glömska.

– Det är ingen svår hantering. Ofta räcker det med att skriva under ett papper, och från kommunens sida är vi duktiga på att skicka ut allt material som behövs, säger han.

Det handlar om att den som beviljats bygglov för att uppföra mindre byggnader, ett attefallshus eller liknande, också måste lämna in en slutanmälan när bygget väl är färdigt. Den som har beviljats ett bygglov har fem år på sig att göra klart både byggnation och hantera blanketter.

– Det är helt enkelt så att man måste berätta för kommunen att man är färdig med projektet, om det blev något byggt eller inte. Ibland finns det också ett besiktningstvång beroende på hur projektet ser ut, säger Bo Andersson.

Nu har kommunen reagerat på att allt fler glömmer bort att lämna in sin slutanmälan. I samband med onsdagens nämnd beslutades det därför att kommunen kommer att börja lägga viten i de fall där en slutanmälan inte har lämnats in i rätt tid.

Två ärenden, från 2016 och 2017, är aktuella just nu, men flera andra ärenden är också på väg att nå vägs ände och nu vill miljö- och byggnadsnämnden påminna den snickrande allmänheten om vikten av att fullgöra projekten, från beviljat bygglov till slutanmälan.

Vad rör det sig om för summor?

– Jag kan inte summan exakt, men jag tror att det rör sig om 10 000 kronor, säger Bo Andersson.

Artikeltaggar

Bo AnderssonBostad och byggenBygglovMiljöSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.