Hoppa till huvudinnehållet

79 av 108 anmälningar från en enda skola: ”Det är bra att man anmäler”

Publicerad:
Ett hundratal kränkningar har anmälts på skolorna i Kristinehamn
Ett hundratal kränkningar har anmälts på skolorna i Kristinehamn Foto: Janerik Henriksson/TT

Under andra kvartalet anmäldes drygt 100 kränkningar på Kristinehamns skolor. Nästan tre fjärdedelar av anmälningarna skedde på Södermalmsskolan.

Skolnämnden fick under onsdagen ta del av sammanställningen och ordförande Ulf Engström (S) konstaterar att det är många anmälningar. Av totalt 107 kränkningsanmälningar gjordes 79 på Södermalmsskolan.

Vad beror det på?

– Vi har inte lyft Södermalmsskolan till någon diskussion i nämnden så jag kan inte ge något fullständigt svar på det. Från politikens sida får vi bara se en sammanställning av hur det ser ut, svarar Ulf Engström.

Han berättar att förvaltningen ska införa ett nytt datasystem som ska öka insynen. Idag är det rektorn som sitter på kunskapen om vem som anmäler vem och vad som anges som skäl.

Av rapporten till nämnden framgår ändå att Skolinspektionen under våren har genomfört en riktad tillsyn på just Södermalmsskolan för att att granska skolans arbete med att skapa trygghet och studiero. Granskningen visade att det finns en elev som upplever att den utsätts för kränkande behandling.

Så det kan vara individrelaterat att Södermalmsskolan sticker ut?

– Det kan det vara, men det kan också vara så att man är mer benägen att anmäla kränkningar på den skolan, svarar Ulf Engström.

En av den nya grundskolechefens uppgifter blir att jobba med att ta fram likartade rutiner för samtliga skolor hur och vad man anmäler som kränkningar. Ulf Engström säger att det även kan handla om olika nivåer av kränkning:

– Vissa kanske anmäler så snart en person skriker något olämpligt åt någon annan. Den anmälan räknas in i statistiken lika väl som en misshandel. Min inställning är i alla fall att det är bra att anmälningar görs.

Anmäls det för lite på andra skolor tror du?

– Så kan det visst vara. Därför är det bra om vi får tydliga och enhetliga regler som alla ska följa.

Att Skolinspektionen har varit inne och tittat på Södermalmsskolan ser Ulf Engström som positivt:

– Förr var vi rädda för Skolinspektionen, att vi skulle få en anmärkning. Men jag tycker det är bra att den kommer in i ett tidigt skede så att vi kan åtgärda problemen innan de blir för stora.

Var det något mer från nämnden som du tycker sticker ut?

– Att vi är oroade över frånvaron. Det har vidtagits åtgärder och de ska följas upp på kommande nämnd så det kan vi återkomma till, avslutar Ulf Engström.

Artikeltaggar

AnmälningarÅtgärderKränkningarKristinehamnNämnderSkola och utbildningSkolinspektionenSocialdemokraternaSödermalmsskolanUlf Engström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.