Hoppa till huvudinnehållet

Nilsbys otroliga vändning i debuten – vände underläge till seger

Publicerad:
Jubel i Nilsby efter vinsten i premiären.
Jubel i Nilsby efter vinsten i premiären. Foto: Lisa Olaison

Det såg länge ut som att samtliga poäng skulle följa med hem till Fristad – men så blev det inte.

Nilsby bjöd på en riktig skräll i sin historiska allsvenska debut på lördagen när de vände ett tidigt underläge till en seger i matchens sista minuter.

– Det var ingen bra start på matchen för oss, de ska inte få slå de bollarna så enkelt. Vi överarbetar situationer i egen zon, vi springer som fan hem men vi tänker inte på att vrida på huvudet, analyserade Nilsbytränaren Mattias Mattsson.

För åskådarna var det dock ingen vidare optimal start på den allsvenska debuten med ett tidigt ledningsmål för det på förhand bottentippade laget från Borås.

Nilsby visade sig dock kunna hantera situationen med kyla och tålamod.

– Vi vet att vi kan göra mycket mål framåt bara vi får igång det. Det var bara att försöka ge de som var heta för dagen ännu mer tid. Det såg rätt okej ut där och då.

Rätt okej blev helt okej när radarparet från Arvika, Thomas ”Tompa” Berntsson, assisterat av kollegan Christoffer ”Kicken” Nilsson, fick möjlighet att vända upp och kvittera till 1–1.

– Det kändes bra, man har gått och väntat på det här länge, kommenterar duon, som debuterade i den näst högsta ligan under lördagen.

Kallare framför mål

Men därefter tog den röda maskinen över. Fristad spelade ett snabbare, rakare och effektivare spel. Men framför allt var hemmalaget kallare framför mål. Innan den första perioden var slut hade Nilsbys Albin Wedberg vittjat sitt nät inte mindre än fyra gånger. Andra perioden slutade 2–4, efter en reducering av Adam Colling.

Tom Johansson i närkamp.
Tom Johansson i närkamp. Foto: Lisa Olaison

– Det är fortsatt väldigt mycket känslor och det är spänt, vi får inte riktigt ner axlarna och kan släppa lös, säger Mattsson.

Andra perioden blev spelmässigt jämnare. Det kunde också ha varit jämnare resultatmässigt. Hemmalaget hade några jättelägen och kunde mycket väl gjort fler mål, men gästernas målvakt spelade stabilt och var koncentrerad på Nilsbys omställningar. Gästerna såg till att dryga ut ledningen till 3–6, efter att Tom Johansson hade reducerat för Nilsby.

Knöt nävarna

Efter underläge 3–6, så knöt Nilsby nävarna ordentligt och vände tillbaka. Bröderna Tom och Adam Colling såg till att hämta ikapp till 5-6, innan gästerna kunde utöka sin ledning med ett. Därefter kopplade Nilsby på allt man hade framåt, vilket också gav utdelning när Andreas Hoke och Tom Colling hämtade ikapp med ett varsitt. Kvitterat.

Adam Colling blev tremålsskytt för Nilsby.
Adam Colling blev tremålsskytt för Nilsby. Foto: Lisa Olaison

– Vi ägde bollen då och det kändes som att vi skulle kunna ta det. Det var där som de också fick en utvisning.

Den utvisningen stökade naturligtvis till det för de röda som nu, efter att Jesper Colling tagit ledningen, dessutom hamnat i den otacksamma sitsen att behöva jaga i underläge.

En ledning som Adam såg till att dryga ut i matchens sista minut genom att rulla in en boll i öppet mål. Gästerna hann med att reducera en gång i sista sekunden, innan Nilsby kunde jubla och pusta ut.

Jesper Colling gav Nilsby 8-7 i matchminut 13 i den tredje perioden.
Jesper Colling gav Nilsby 8-7 i matchminut 13 i den tredje perioden. Foto: Lisa Olaison

Tränaren Mattias Mattsson kvitterade ut mycket beröm och det gjorde även forwarden Jesper Colling, som även utsågs till matchens lirare.

– Han gör en riktigt bra match. Han är duktig på att hålla i bollen och lugna ner det. Där är han guld värd. Sedan är det jättekul att se David Nyrén som gör det jättebra när man går ner på folk.

Nilsby möter ännu ett förväntat bottenlag i nästa omgång, Partille, på bortaplan.

Texten uppdateras.

Nilsby 2023/2024

Nyförvärv: Christoffer Nilsson, Dottevik, Thomas Berntsson, do, David Nyrén, do, Victor Bugarski, Skoghall, Albin Wedberg, Hovås, Simon Norlin, Varla.

Förluster: Sebastian Lie, David Andersson, Victor Elffors, Erik Nilsson Allansson, Viktor Ling, Felix Johansson, Robert Knifsund och Filip Eriksson.

Tränare: Mattias Mattsson, Victor Fredriksson, Anders Jordanskog, Sebastian Lie.

Seriefavorit: Strängnäs och Warberg.

Målsättning: Topp sex.

Allsvenskan södra: Warberg, Habo, Partille, Lillån, Höllviken, Lerum, Strängnäs, Kalmarsund 2, Hovslätts, IBK Lund Elit, Fristads GoIF, Nilsby.

Artikeltaggar

Adam CollingAlbin WedbergAllsvenskanDotteviks IFFristads GoIFIBK LundInnebandyJesper CollingNilsbyNyförvärvPartilleSebastian LieSträngnäsThomas Berntsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.