Han började som praktikant.
Nu har 24-årige Hasan Hamish tagit över odlingen på Torfolk gård.
– Det är både roligt och oroligt, summerar Hasan och tittar ut över planteringar där purjolöken står i givakt.
På Torfolk gård, strax norr om Munkfors, har det odlats ekologiska grönsaker i 40 år. Numera är verksamheten uppdelad på två olika enheter. En omfattar sylttillverkningen och gårdsbutiken, en annan grönsaksodlingen.
Hasan Hamish har från och med i år tagit över fullt ut efter Olle Göransson och Marica Möller. Paret som varit med och utvecklat kommersiell odling av ekologiska grönsaker i Värmland sedan 1970-talet och samlat på sig många års erfarenhet både av odling, logistik och byråkrati.
Finns med i bakgrunden
Nu vill de ta det lite lugnare, men inte dra sig tillbaka helt.
– Vi tycker det är roligt och kommer att finnas med i bakgrunden i båda verksamheterna, säger Olle Göransson.
Hasan har med ett brinnande intresse för ekologisk mat och energin att fortsätta utveckla företaget.
– Det känns spännande, man måste jobba mycket och vara försiktig, säger han.
– Det är både roligt och oroligt.
15 000 purjolöksplantor står i givakt i långa rader på fältet.
I ett av tunneltälten växer aubergine.
– Det går att odla allt möjligt här men det kräver att man jobbar mycket, säger Hasan.
Hans far Tarik Hamish och praktikanten Michael Neumayr håller på med skörden av vaxbönor och brytbönor.
Tarik Hamish kom till Sverige från Syrien några år tidigare än resten av familjen och var den som först kom i kontakt med Torfolk gård via en praktikplats.
– Jag började jobba med min far hemma redan när jag var 13 år och gick i skolan. Vi hade ett slakteri för kycklingar och levererade till butiker, säger Hasan.
Själv kom han till Torfolk redan första veckan i Sverige.
– I början plockade jag jordgubbar, säger han och ler åt minnet.
NWT har tidigare berättat hur gården blev en viktig del i familjens integration i Sverige.
Sedan dess har Hasan arbetat sig in i verksamheten och från och med i år bedriver han huvuddelen av den cirka tre hektar stora grönsaksodlingen i sitt eget företag.
Och det blev ett odlingsmässigt besvärligt första år.
– Det var så torrt i början av sommaren så då växte det inte. Sen har det regnat hela tiden. Det har varit svårast för rotfrukter och betor, säger Hasan.
Direkt till kund
Att producera är en del, att få ut grönsakerna till kunderna är en annan. Distributionen har varit en utmaning för branschen från början.
Olle och Marica var tidigt med och byggde upp en ekonomisk förening, Samodlarna, där flera odlare i Värmland hade gemensam distribution till butiker.
– Det byggde på att handeln var organiserad på ett annat sätt än i dag. Nu sköts inköpen mest via stora inköpscentraler, säger Olle.
Hasan säljer sina varor utanför Artisan på Kasernhöjden i Karlstad, vid Reko-ringen i Karlstad, och även direkt till enskilda butiker och till skolor i Karlstads kommun.
Han uppskattar kontakten med kunderna och vill utöka direktförsäljningen.
– Det är roligt att träffa folk och prata om maten. Det finns ett jättestort behov om vi inte ska vara helt beroende av import. Och barnen behöver förstå var maten kommer ifrån, säger Hasan.
Olle Göransson har sett grundförutsättningarna för produktion av lokal mat förändras i två riktningar sedan 1970-talet.
– Å ena sidan är fler intresserade av att köpa ekologisk och lokalt producerad mat, å andra sidan är strukturen mer storskalig. På 1990-talet fanns det 2 000 mjölkbönder i Värmland nu är det 50-60, säger Olle Göransson.
– Det finns tecken på ett yrvaket uppvaknande kring hur sårbar vår matförsörjning är.
Byråkratisk utmaning
På frågan vad han tror blir den största utmaningen för Hasan blir svaret:
– Årstidernas växlingar tror jag. Det är svårt att förstå att plötsligt har vi frost, säger Olle.
– En annan sak är det byråkratiska systemet. Vi har haft 40 år på oss att växa in i det men det är krångligt för de som är nya.
Hasan fortsätter med ungefär samma grödor som odlats innan, men testar också lite nytt. Som aubergine.
– Vi har också en minisquash som blivit väldigt populär. Vi provar och vill visa att det är mycket som går att odla här, säger Hasan.
En konkurrent om grödorna är rådjuren.
– Förra året åt de upp 3 000 salladsplantor. Jag har tagit jägarexamen och kanske kan jag skrämma undan dem lite.
En vanlig arbetsdag på gården kan bli lång.
– Ibland börjar jag vid fyra-fem på morgonen och slutar åtta på kvällen. Det beror på vad som ska göras, vad som ska skördas och vilka beställningar vi har, säger Hasan.
– Jag ska kämpa hårt i tre år till sen får vi utvärdera.
”Känner mig fri”
Han bor tillsammans med sin familj i Hagfors. Sedan han kom till Sverige för sex år sedan har han gått Komvux och en kurs i småskaligt jordbruk. Vid sidan av har han successivt tagit allt större del av arbetet på Torfolk.
– Jag känner mig fri här. Min dröm är att en gång ha en större gård, säger Hasan.