Hoppa till huvudinnehållet

Allt du behöver veta inför FBK:s match mot Malmö

Publicerad:
Adam Ollas Mattsson lyfts som en Malmöspelare att spana in av Sportexpressens Johan ”Mr Madhawk” Svensson.
Adam Ollas Mattsson lyfts som en Malmöspelare att spana in av Sportexpressens Johan ”Mr Madhawk” Svensson. Foto: Andreas Hillergren/TT

Malmö tvålade dit Frölunda på hemmais efter förlängning på torsdagen, i en match där hemmalaget gick ut stenhårt.

Men vad kan man förvänta sig idag, när laget ställs mot Färjestad?

Vi tog hjälp av Johan ”Mr Madhawk” Svensson på Sportexpressen, som är Malmöbo med självklar koll på laget i sin hemstad.

Häng på när vi kikar på FBK:s lördagsmotståndare.

FBK-tränarnas lyxproblem: ”Båda har visat att de kan hjälpa oss vinna matcher”

Malmö inledde SHL-säsongen med två raka förluster - men i torsdags fick man till ett välkommet trendbrott när Frölunda besegrades efter förlängning.

Malmö kom ut på isen uppumpade och hungriga - och Frölunda fick inte ordning på någonting.

Glädje i Malmö i torsdagskvällens match mot Frölunda.
Glädje i Malmö i torsdagskvällens match mot Frölunda. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Men vilket Malmö kommer vi att få se i år? Hur ser lagbygget ut - och vad eller vilka sticker ut?

Sportexpressens Johan ”Mr Madhawk” Svensson har koll på det mesta i Hockeysverige, men som Malmöbo har han givetvis span på laget i stan.

Han pekar på en del förändringar i årets lagbygge.

– Lite tydligare roller jämfört med förra säsongen. Man har lagt ganska mycket på att förändra till ett lite snabbare och rakare lag, med spelare som man scoutat på ett bättre sätt. Nackdelen är väl egentligen att det kanske kan ta tid och den tiden kanske man inte har. Utstickande spelare tycker jag är Janne Kuokkanen och Alan Quine. Det är lagets spetskompetens framåt.

Ta oss igenom Malmös försäsong och inledning på SHL-spelet. Vad har funkat – och vilka är bristerna?

– Man har tagit alldeles för många utvisningar i inledningen av säsongen. Försäsongen tycker jag vi kan glömma i det här läget. Det var uppbyggnad och när serien är igång så finns det inte så mycket att säga om den. Man gick igenom den med att vinna några, förlora några. Bristerna i laget är helt klart djupet i laget. Det blir på tok för tunt längre ner, och då kanske man inte orkar, säger Svensson.

”Får nog vänta och se”

Malmö inledde mot Rögle på bortaplan och där gick Ängelholmslaget vinnande ur striden med 3-2. I lördags mötte man Växjö borta, och även där var hemmalaget starkast och kunde vinna med 5-3.

Första poängen kom alltså på torsdagskvällen, när Malmö spelade hemmapremiär. Frölunda stod för motståndet och Malmö vann med 3-2 efter förlängning.

Kan vi vänta oss att hitta Malmö högre upp i tabellen i år eller kommer det bli en bottenstrid igen?

– Det blir absolut nedre halvan av tabellen. Sedan om det blir absolut bottenstrid får man nog vänta och se en 10-12 omgångar in, menar Svensson.

Johan Svensson på Sportexpressen har nationell bevakning i sitt uppdrag – men som Malmöbo har han sjävklar koll på laget i hemstaden.
Johan Svensson på Sportexpressen har nationell bevakning i sitt uppdrag – men som Malmöbo har han sjävklar koll på laget i hemstaden. Foto: Kristina Gillerstedt

Vilka ska vi hålla span på i Malmö när de ställs mot FBK på lördag?

– Framåt är det Quine, Kuokkanen och även högerskytten Lauri Pajuniemi. På backsidan kan jag tycka att Adam Ollas Mattsson är snudd på outstanding. Han hade gått in i toppbackparen hos samtliga SHL-lag. Om det är så att Malmö inte längre är ett SHL-lag så hade Ollas varit den första spelaren jag värvat om jag var sportchef.

Poängligan i SHL - efter tre omgångar

1) Linus Johansson, FBK 5 (3+2)

2) Oscar Lindberg, Skellefteå 5 (3+2)

3) Kalle Kossila, Växjö, 4 (3+1)

4) Janne Kuokkanen, Malmö 4 (3+1)

5) David Tomásek, FBK 4 (2+2)

6) Joakim Nygård, FBK 4 (2+2)

7) Carter Ashton, Leksand 4 (1+3)

8) Samuel Johannesson, Örebro 4 (0+4)

9) Jesper Pettersson, Linköping 4 (0+4)

Svensson har givetvis koll på Färjestads drömstart på SHL-säsongen.

– Färjestad har sett maskinliknande ut. Men jag är inte förvånad, eftersom jag tippat laget som etta och SM-guldvinnare. Ett brett och bra lag, som också kan bli ännu bättre under resans gång.

Artikeltaggar

Adam Ollas MattssonFärjestad BK HerrFrölunda HCIshockeyJanne KuokkanenMalmöRögle BKSHLSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.