Hoppa till huvudinnehållet

Värmländske rekordmannen blir landslagsledare: ”Bra att få ge tillbaka”

Publicerad:
David Frykholm tillhörde Sveriges bästa längdhoppare. Från och med 2024 blir han landslagsledare för U18. Här syns han i ett hopp i Götagalan på Tingvalla.
David Frykholm tillhörde Sveriges bästa längdhoppare. Från och med 2024 blir han landslagsledare för U18. Här syns han i ett hopp i Götagalan på Tingvalla. Foto: NWT arkiv

Han har värmländska rekordet i längdhopp och gjorde flera landskamper. Nu har David Frykholm även nått landslaget som ledare.

– Känns bra att få ge tillbaka till svensk friidrott som har betytt så mycket för mig, säger han.

David Frykholm blir från och med 2024 landslagsledare för U18 och ska sedan följa laget upp till och med U23. Han har redan provsmakat lite som truppcoach på Ungdomsfinnkampen de två senaste åren.

– Jag känner stor tacksamhet och ödmjukhet inför det här. Och att känna det förtroendet från Kajsa, Dejan och förbundet är smickrande, säger han på Svenska friidrottsförbundets hemsida.

43-årige David Frykholm är uppväxt i Torsby och har Bore som moderklubb. Under den aktiva tiden, som avslutades 2012, tävlade han också för Göta och Malmö.

Person- och distriktsrekordet i längdhopp lyder på 7,67.

Bland meriterna finns tio seniorlandskamper, fem SM-guld som senior (ett ute och fyra inne) och silver i ungdoms-OS 1997.

– Jag fick vara även med i junior-EM 1999 och den egna erfarenheten att vara med och tävla där kan jag ha nytta av nu. Och det känns bra att få ge tillbaka till Svensk friidrott som har betytt så mycket för mig.

Efter några års paus från friidrotten klev han in på ledarbanan.

– Jag kom tillbaka som tränare för ett par unga längdhoppare i IF Göta, Victor Pettersson och Oskar Erixon, och vi hade en bra grupp där vi samkörde med Henrik Larsson och hans föräldrar. Utöver det har jag kört lite hoppare tillsammans med Anders Möller där jag är med och stöttar även nu.

Förbundskapten Kajsa Bergqvist är nöjd med valet.

– David har redan idag en gedigen erfarenhet som ledare i juniorlandslaget. Men sitt stora kunnande som både tränare och ledare kan jag inte tänka mig en bättre kapten för våra yngsta juniorer som redan nästa sommar ska få möte de bästa i Europa på U18-EM, säger hon.

David Frykholm ser fram emot att få leda ungdomarna i mästerskapen.

– Mitt första blir ungdoms-EM 2024 i Banska Bystrica följt av Ungdomsfinnkampen i Helsingfors. Under 2025 väntar ungdoms-OS Skopje och Ungdomsfinnkampen på hemmaplan och under 2026 har vi ungdoms-VM i Eugene. Jag vet att det kommer att bli en spännande resa.

Artikeltaggar

David FrykholmEuropaFriidrottHelsingforsIF GötaKajsa BergqvistLängdhoppSvenska friidrottsförbundetTingvalla

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.