Hoppa till huvudinnehållet

FBK-tränarnas lyxproblem: ”Båda har visat att de kan hjälpa oss vinna matcher”

Publicerad:
Max Lagacé sattes på prov i sin SHL-debut när HV fick en pigg start på matchen. Men han bommade igen målburen i tredje perioden när Färjestad reste sig och vände tillställningen.
Max Lagacé sattes på prov i sin SHL-debut när HV fick en pigg start på matchen. Men han bommade igen målburen i tredje perioden när Färjestad reste sig och vände tillställningen. Foto: CARL SANDIN

Carl Lindbom glänste i FBK:s två första SHL-matcher.

Max Lagacé bommade igen i tredje perioden mot HV när Färjestad chockvände.

Målvaktsvalet till Malmömatchen är ett lyxproblem för tränarstaben, som sett duon inleda starkt.

– Båda har visat att de kan hjälpa oss vinna matcher, säger Tomas Mitell.

”Vändningen visar varför FBK blir ett topplag – matchstraffen ett stort skämt”

Chockvändningen mot HV71 är nu i det förflutna och torsdagskvällens match är ”stängd” för FBK-lägret. När spelare och ledare nu hoppar på bussen från Jönköping med Malmö som nästa stopp, är det med lördagseftermiddagens match i sikte.

– Känslan från igår består, konstaterar Tomas Mitell. Vi hade lite strul med pucken till och från, och var lite för mycket i utvisningsbåset. Men i övrigt vann vi rättvist om man ser till siffror, som spel fem mot fem. Skönt med tre pinnar, en skön comeback. Vi har en bra känsla, och nu får vi se till att ha en trevlig bussfärd och vara redo när pucken släpps imorgon.

”Svåra lägen”

FBK-coachen har kikat igenom HV-matchen i efterhand, och upptäckt några delar som han tar med sig in i lördagens utmaning.

– De (HV) skapade väldigt lite på egen kraft. Vi har några turnovers för mycket, det var några fler än vi brukar ha emot oss. Men i övrigt skapade de inte så mycket i fem mot fem, eller i sitt pp.

Det är egentligen samma mönster som i de två första SHL-matcherna. Även om segrarna mot Växjö och Skellefteå kom efter en annan typ av matchbild, har Färjestad inte släppt in mer än fem mål i de tre inledande omgångarna.

– Vi har varit ganska stabila defensivt, och inte släppt till så mycket stora lägen, säger Mitell.

Och en stor del i att få puckar trillat in i FBK-målet har målvakterna. Carl Lindbom har på sina två starter släppt två puckar bakom sig mot Växjö och Skellefteå. Max Lagacé fick en minst sagt utmanande start på sin SHL-debut mot HV71 när Färjestads utespelare verkade ha tvål på klubborna i inledningen - men redde ut en del trixiga lägen.

– Max var bra i kassen, och han fick lite svåra lägen emot sig som han klarade av bra. Kul för honom att få vinna, säger Mitell.

Hur går tankarna framåt kring målvaktsfrågan, kommer de att turas om?

– Det är fortfarande tidigt på säsongen, vi är nöjda och glada att ha tre raka vinster. Båda har visat att de kan hjälpa oss vinna matcher. Men exakt hur det blir i ett längre perspektiv får vi se. Grundplanen vi hade är att båda ska in i spel första sex matcherna i september och vi är nöjda såhär långt. Så de kommer att stå lite var den närmaste tiden.

Björklund sjuk

Färjestad väntas ställa i stort sett samma lag på isen mot Malmö på lördagen, som man mönstrade mot HV71.

– (Henrik) Björklund är fortsatt sjuk. Åslund kände av att han hade spelat match, men inte i ljumsken utan i kroppen - han var ovan, säger Mitell. Men vi räknar med att han spelar imorgon.

Inga skavanker som dykt upp sedan igår?

– Det verkar som att de har hållit ihop här. Men vi avvaktar morgonen och ser att alla vaknar pigga och friska.

Matchstart mot Malmö sker klockan 15.15 på lördagen.

Artikeltaggar

Carl LindbomFärjestad BK HerrHenrik BjörklundHV71IshockeyMalmöMaxime LagacéSHLSkellefteåSportTomas MitellVäxjö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.