Hoppa till huvudinnehållet

Stjärnlaget med nyblivna mammor slåss om EM-plats: ”Satsat på familjelivet”

Publicerad:
Nyblivna mammorna i lag Hasselborg har barnen med sig på EM-kvalet i Karlstad. Från vänster: Agnes Knochenhauer med mamma Eva och sonen Oliver, två månader, Sofia Mabergs, Sara McManus med sonen Mac, åtta månader, samt Anna Hasselborg med mamma Pia och sonen August, tre och en halv månader.
Nyblivna mammorna i lag Hasselborg har barnen med sig på EM-kvalet i Karlstad. Från vänster: Agnes Knochenhauer med mamma Eva och sonen Oliver, två månader, Sofia Mabergs, Sara McManus med sonen Mac, åtta månader, samt Anna Hasselborg med mamma Pia och sonen August, tre och en halv månader. Foto: Bengt Sundler

Just nu pågår svenskt EM-kval för damer i curlinghallen i Karlstad. Stjärnorna i lag Hasselborg varvar matchande med amning. Tre av de fyra spelarna är nämligen nyblivna mammor.

Lag Edin är redan klart för EM i Aberdeen, Skottland den 18–25 november. På damsidan finns två så starka alternativ att förbundet åter igen har bestämt sig för kval. Det är en intern uppgörelse i Sundbybergs CK mellan två av världens främsta lag.

Varför i Karlstad?

– Det är bra is här och bra förutsättningar, och många klubbmedlemmar som kan vara här som funktionärer. En fin och curlingintresserad stad, säger skippern Anna Hasselborg, 34.

Varje gång hittills har de mer rutinerade kvinnorna i lag Hasselborg dragit längsta strået när kampen om mästerskapsplats gjorts upp genom kval, såväl till senaste EM som VM.

– Vi har spelat alla mästerskap sedan 2016, berättar Anna Hasselborg, som bland annat lyckats vinna OS-guld 2018, OS-brons 2022, två VM-silver, två EM-guld och fem SM-guld, varav senast i Karlstad i februari. Hon tog också VM-guld i mixeddubbel med Oskar Eriksson från lag Edin, 2019.

I VM i Sverige (Sandviken) i våras blev det dock medaljmiss (fyra) och i EM förra hösten inte ens slutspel.

Lag Wranå har vunnit en Grand Slam-turnering i Kanada, men ännu inte fått representera Sverige i ett seniormästerskap.

Kanske är det dags nu. Lag Wranå leder med 2–0 i bäst av sju matcher, alltså först till fyra, efter 4–3 på torsdagen och 7–1 under fredagsförmiddagen.

– De har haft många år med framgång. Vi gör vårt bästa för att ta hem det. Nu känns det väldigt bra, men det kommer bli en lång helg. Vi är inställda på att det blir en jämn historia, säger skippern Isabella Wranå, 26, lillasyster till Rasmus Wranå i lag Edin.

Tredje matchen spelas klockan 18 på fredagskvällen och ytterligare två vardera lördag och söndag, om det går hela vägen, vilket Anna Hasselborg tror.

– Givetvis kan vi vända. Jag är helt övertygad om att det kommer avgöras på söndag. Jag är besviken efter två förluster, men det är bara några små grejer vi behöver skruva på så kommer matcherna att se helt annorlunda ut.

Vad betyder så hård intern konkurrens?

– Jättemycket. Det är jättebra för både oss och dem. Vi vet att det laget som kommer ut ur kvalet är väl förberett för mästerskapet.

Wranå är för tillfället högre upp på världsrankningen.

– De är väldigt bra just nu. Vi har efter OS satsat lite mer på familjelivet, säger Anna Hasselborg, som för drygt tre månader sedan blev mamma för andra gången, till sonen August. Även Agnes Knochenhauer och Sara McManus har fött söner efter OS.

Laget har ändå fortsatt spela och träna nästan hela tiden, och barnen är ofta med.

– I kväll kommer också storasystrarna till Oliver och August, berättar Anna Hasselborg. Hon har mamma Eva med sig som assistans.

Lag Hasselborg består av Anna Hasselborg, Sara McManus, Sofia Mabergs, Agnes Knochenhauer och lag Wranå av Isabella Wranå, Almida de Val, Maria Larsson och Linda Stenlund.

Artikeltaggar

Agnes KnochenhauerAnna HasselborgCurlingIsabella WranåKanadaKarlstadKarlstads curlingklubbLag HasselborgRasmus WranåSara McManusSkottlandSundbybergs CKTurneringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.