Hoppa till huvudinnehållet

Septembervärmen ovanligt hög i länet: ”Tre grader varmare”

Publicerad:
”Det är varmare än normalt under september 2023, så är det”, säger Erik Höjgård-Olsen, jourhavande meteorolog på SMHI.
”Det är varmare än normalt under september 2023, så är det”, säger Erik Höjgård-Olsen, jourhavande meteorolog på SMHI. Foto: Janerik Henriksson/TT

September 2023 har varit en varm historia i Värmland.

De handlar om flera grader varmare jämfört med de senaste åren.

– Det är mellan två och tre grader varmare jämfört med senaste tio åren, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

De senaste nätterna i Karlstad har varit både varma och fuktiga. Trots att vi närmar oss oktober mätte SMHI temperaturen i Karlstad till nästan 17 grader under natten till fredagen.

Det är en markant höjning sett till förra året, då snittemperaturen låg på 11,1 grader i Karlstad kommun under september. Erik Höjgård-Olsen, jourhavande meteorolog på SMHI, förklarar att septembervärmen i år är ett fenomen som de noterat.

– Det är varmare än normalt under september 2023, så är det. Det är mellan två och tre grader varmare nu jämfört med senaste tio åren. Går man ännu längre tillbaka är det mellan tre och fyra grader varmare jämfört med en 30-årsperiod tillbaks, förklarar han.

Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI
Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI

Märkbart i somras var även att juli månad var ett bottennapp sett till de som gillar sol och värme. I Värmland låg snittemperaturen mellan 14 och 15 grader. Som referens brukar snittet ligga över 17 grader, enligt statistik från SMHI.

– Juli var svalare än normalt i hela Värmlands län. Det handlar om en till två grader, menar Erik Höjgård-Olsen.

Artikeltaggar

Erik Höjgård-OlsenKarlstadSMHIVäderVärmlands länVind

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.