Hoppa till huvudinnehållet

Så ska regionen krympa framtidens kontor

Publicerad:
Region Värmland vill krympa sina administrativa lokaler. Nu finns ett förslag till riktlinje om hur framtidens kontor ska se ut.
Region Värmland vill krympa sina administrativa lokaler. Nu finns ett förslag till riktlinje om hur framtidens kontor ska se ut. Foto: Fredrik Karlsson

Regionen vill krympa de administrativa lokalerna för att spara pengar på sikt.

Flexibla kontor är framtidens melodi, enligt ett förslag som tas upp i regionstyrelsen nästa vecka.

Men förslaget har väckt facklig kritik.

Som NWT tidigare berättat ska Region Värmland kapa kostnaderna för hyrda lokaler med tio miljoner till 2027.

Samtidigt konstaterar regionen att kontorsarbetet har förändrats. Från enskilda kontor med rader av pärmar kan människor i dag jobba både hemifrån och på plats och lätt flytta sig mellan olika ställen på ett kontor, beroende på vad de jobbar med för stunden.

Därför finns nu ett förslag till riktlinje som ska ge förutsättningar för att planera framtida administrativa lokaler när man hyr eller bygger nytt, bygger om eller bygger till. Regionstyrelsen behandlar förslaget nästa vecka.

Förslaget innebär ett steg mot flexibla kontor, där personalen inte har egna arbetsplatser utan väljer plats beroende på vad de ska jobba med just då. Distansarbete är också en möjlighet, även om man förväntas vara på plats minst på halvtid.

Inte plats åt alla samtidigt

Antalet arbetsplatser ska motsvara högst 70 procent av antalet anställda och det ska finnas utrymmen för både aktivt och tyst, fokuserat arbete.

Den som är frånvarande mer än två timmar eller går hem för dagen ska ta med alla sina saker från arbetsplatsen som hen har använt.

Regionens fastighetschef Annette Andersson har tidigare sagt till NWT att hon bedömer att den administrativa ytan kan minska med 30–40 procent.

Bifogat till förslaget finns ett protokoll från ett fackligt samråd som hölls i juni. Där uttrycker flera fackförbund kritik mot samverkansprocessen. Bland annat framför paraplyorganisationen Saco att man vill ha en processplan för hur riktlinjen kan följas eftersom medlemmarna känner oro och har många frågor.

Förslaget till riktlinjer gäller inte det som kallas patient- och vårdnära administration.

Läs tidigare artiklar om regionens hyrlokaler:

Regionen: Hyrda lokaler – ingen snabb besparingKrisande bolag äger Gripen och Regionens hus – mångmiljonbelopp i hyror

Artikeltaggar

Annette AnderssonArbeteArbetsplatserRegion VärmlandSaco

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.