Hoppa till huvudinnehållet

Så gick det för Amelia och Isra i Draknästet: ”Det tog en rejäl vändning”

Publicerad:
Isra och Amalia deltar i Draknästet.
Isra och Amalia deltar i Draknästet. Foto: Privat

Aktiebolaget Amet drive imponerade på investerarna i torsdagens avsnitt av Draknästet, och plötsligt hade de inte bara en, utan fyra investerare i bolaget.

Det som förhoppningsvis skulle bli en framgångssaga för de fyra drakarna slutade med en oväntad överraskning.

– Blev inte riktigt som planerat, säger Isra Albeatar, marknadsföringschef för Amet drive.

Den som följer entreprenörs-programmet Draknästet, kunde under torsdagens program höra Amelia Losander och Isra Albeatars pitch och affärsidé kring deras egna aktiebolag Amet drive, som är en samåkningstjänst.

Karlskoga Tidning-Kuriren var tidigare i veckan kontakt med både Amelia och Isra om deras deltagande i programmet.

– Det kändes superkul att få delta i programmet och få chansen att presentera Amet drive bland namnkunniga personer. Det har varit en lärorik upplevelse där vi fick ta med oss mycket, säger Isra.

Duon anmälde sitt intresse för att delta i programmet för att kunna utveckla sitt företag med hjälp av marknadsföring och programutveckling, och hoppades på att kunna få en investerare.

Efter torsdagens program stod det klart.

Amet drive lyckades inte bara tämja en drake, utan fyra. Vilket innebär att de i mars lämnade Draknästet med fyra investerare som gick in med en miljon kronor för en andel på 50 procent av företaget, med en bolagsvärdering på två miljoner kronor.

En plötslig vändning

”Ingen minns en fegis”, sa Isra precis innan duon tackade ja till drakarna Lena Apler, Shervin Razani, Jonas Eriksson och gästdraken Christian von Koenigseggs erbjudande.

Nu har det passerat cirka fem månader sedan Amet drive fick egna investerare och i ett samtal med duon efter programmet sänts avslöjade de att det har hänt en hel del sedan programmet spelades in.

– Ja det blev ju inte riktigt som planerat och det hela tog en ganska rejäl vändning, berättar Isra.

Kort efter programmet fick Isra och Amelia kontaktuppgifter till drakarna för att sedan kunna planera och arbeta med företaget. Men istället fick drakarna en överraskning de inte hade väntat sig.

– Vi var rädda för att vi hade varit lite föra naiva och vi kände att vi gav lite mycket av bolaget. Så vi bestämde oss för att tacka nej till investeringarna, berättar Isra.

En vision

Duon berättar att de sedan början har haft en tydlig vision kring hur de vill driva bolaget, och kände att en investering med den här innebörden skulle drabba den visionen.

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: SVT

– Vi har aldrig drivits av pengar när det kommer till bolaget. Vi arbetar för att förändra ett beteende när det kommer till samåkning, men i och med det samarbetet hade fokuset skiftat och istället för att fokusera på hållbarhet, hade fokuset legat i att se till att investerarna får ut något av sin investering, berättar Amelia.

”Otroligt tacksamma”

Trots att de är nöjda med sitt beslut menar de att de förstår hur det kan uppfattas av andra.

– Vi var medvetna om vad vi gav oss in på och vi var väl förberedda och hade räknat på vad vi ville komma därifrån med. Vi visste också vad för typ av marginal vi hade och vad vi kunde släppa på. Vi vet ju att det behövs kapital för att vi ska ta oss vidare, men det blev för mycket pengar. Men vi är otroligt tacksamma över förtroendet och möjligheten, säger Isra.

Nu i efterhand önskar de att de hade förhandlat mer under programmets gång och tycker att det är tråkigt att det slutade som det gjorde. Men trots det ångrar de inget och menar att programmet gav mer än vad de trodde.

– Förutom möjligheten att ha investerare, fick vi också en nytändning. En ny gnista och glöd och nu ska vi arbeta mycket med marknadsföring och se till att finnas på marknaden, avslutar Isra.

Duon var även nominerade till årets SKAPA-talang som delades ut under onsdagen på Örebro slott, men fick tyvärr lämna slottet tomhänta för den här gången.

Amelia och Isra gästar Draknästet: ” Vi vill bygga en stabil grund”

Artikeltaggar

AktiebolagChristian von KoenigseggDraknästetEkonomiInvesteringarKarlskogaLena AplerMarknaderMarknadsföringÖrebro slottShervin Razani

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.