Hoppa till huvudinnehållet

Bengt Berg får Sorescupriset – fångar ”evighetens närvaro”

Publicerad:
Författaren Bengt Berg tilldelades i somras Selma Lagerlöfs litteraturpris för 2023. Nu kommer nästa pris.
Författaren Bengt Berg tilldelades i somras Selma Lagerlöfs litteraturpris för 2023. Nu kommer nästa pris. Foto: Lena Richardson

I somras fick han Selma Lagerlöfs litteraturpris; nu kommer nästa utmärkelse för värmländske poeten Bengt Berg.

Bengt Berg tilldelas Sorescupriset och får motta 40 000 kronor, meddelar det rumänska kulturinstitutet i Stockholm, och berättar också att priset kommer att delas ut på bokmässan i Göteborg.

Bengt Berg är hemmahörande i Torsby och har sedan mitten av 70-talet varit verksam som författare, främst inom poesi. Han har mottagit många litterära utmärkelser, däribland Samfundet De Nios Vinterpris (1999), Werner Aspenströmpriset (2020) och Selma Lagerlöf-priset (2023).

”Universell klangbotten”

"Bengt Berg är starkt rotad i sin lokala, nordvärmländska härkomst, men med blicken ständigt öppen mot omvärlden. I sina dikter fångar han uppmärksamt de vardagliga ögonblickens omgivande detaljer, på ett sätt som låter ana evighetens närvaro i stunden. Med avstamp i de personliga erfarenheterna tar han sikte på deras universella klangbotten”, framhålls bland annat i motiveringen.

Det blir 15:e gången som Sorescupriset delas ut till författarskap som bedöms tillhöra de väsentliga inom svenskspråkig litteratur.

Bengt Berg vemodsladdar för Bokmässan – med trippelt boksläpp

Artikeltaggar

Bengt BergBokmässan i GöteborgFörfattareGöteborgLitteraturNöje/KulturPoesiSelma LagerlöfSorescuprisetStockholmTorsbyUtmärkelser

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.