Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska byn placeras på kartan: ”Känns att det är nåt speciellt på gång”

Publicerad:
Adam Collings rutin och målskytte är en central del i Nilsby IK.
Adam Collings rutin och målskytte är en central del i Nilsby IK. Foto: Lisa Olaison

En bro som skiljer Mellan-Fryken från Nedre Fryken. Och så några hus.

Så skulle Nilsby kunna beskrivas.

Nu ska innebandyklubben från byn ut i den stora världen. Allsvensk premiär väntar.

– Det är laddat, det känns att det är något speciellt på gång, säger Adam Colling.

”Nilsby... vad fan är det?”

Det är inte omöjligt att den frågan kommer att ställas lite här och var i elitinnebandyns Sverige den här säsongen.

Inte minst om diverse experter som tippat laget högt upp i den södra allsvenska serien får rätt.

Nu ska den lilla klubben sättas på kartan.

– Jag tror att inledningen av serien blir väldigt viktig för oss. Att vi får med oss lite där så att vi känner att vi är på banan, att vi är med.

Det säger Adam Colling, poängkungen, som tillsammans med två av sina bröder (Tom och Jesper) under visst buller och bång lämnade Karlstad IBF för Nilsby för några år sedan. I klubben fanns förresten redan den yngste brorsan, Wille.

– Jag tror det blir blir viktigt att vi äldre försöker visa vägen. Det är trots allt inte många i det här laget som har allsvensk rutin sedan tidigare.

Det har däremot Adam.

En hel del dessutom.

Den landslagsmeriterade forwarden ligger trea på listan över allsvenskans bästa poängmakare genom tiderna (410 poäng på 151 matcher) och äldre brodern Tom är åttondeplacerad.

Så här såg det ut när Nilsby IK för första gången blev klart för allsvenskt spel.
Så här såg det ut när Nilsby IK för första gången blev klart för allsvenskt spel. Foto: Lisa Olaison

Sajten innebandymagazinet.se tror att Nilsby kan bli den Allsvenskan södras stora överraskning den här säsongen och rankar laget från Kils kommun som det fjärde bästa i serien.

– Kul att man tror på oss, men det kommer att bli en tuff säsong. Inte minst med tanke på att allsvenskan ska bantas från två serier till en. Vi är väldigt nöjda om vi hamnar på den övre halvan, säger Adam.

Det här är vad som gäller:

För att vara säker på att få spela allsvensk innebandy även nästa säsong måste man landa bland de fem första i respektive serie. De sjätte laget får försöka kvala sig upp i ”nya allsvenskan”.

– Topp sex känns som en rimlig målsättning för oss. Men vi behöver som sagt en bra start, det finns inte så många livlinor att ta tag i.

Förstakedjan med Adam, Tom Colling och Tom Johansson kommer att dra lasset. Men Adam Colling framhåller också att det finns en del intressanta nyförvärv i truppen.

– Vi har tappat några tunga namn, men också fått in några riktigt intressanta. Som Thomas Berntsson från Dottevik. Det ska bli spännande att se vad han kan göra på den här nivån.

Nilsby inleder sitt allsvenska äventyr med matcher mot två tippade bottenlag - Fristad (hemma) och Partille (borta).

– Hoppas att vi kan fylla hemmahallen i Kil i premiären. Det var ett rejält tryck under kvalmatcherna i våras, säger Adam Colling.

Artikeltaggar

Adam CollingInnebandyNilsbyNilsby IKSportThomas Berntsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.