Hoppa till huvudinnehållet

Larm om vejpförsäljning i unga åldrar – användandet ökar: ”Mellanstadieskolor hör av sig”

Publicerad:
Beslagtagna vejps på Rudsskolan i Karlstad från i våras.
Beslagtagna vejps på Rudsskolan i Karlstad från i våras. Foto: Tommy Pedersen

Unga säljer elektroniska cigaretter till varandra och vuxna tjänar pengarna.

De som blir beroende av att vejpa blir både fler och yngre.

– Mellanstadieskolor hör av sig till oss, säger polisen Tia Jylhä.

Samtidigt varnar läkare för skadorna som kan uppstå.

Elektroniska cigaretter – eller vejp som de också kallas – blir alltmer populära.

Tia Jylhä, som är brottsförebyggande samordnare på områdespolisen, larmar för att utvecklingen går åt fel håll.

– Det är utbrett med vejpandet på alla våra skolor i Karlstad och i våra kranskommuner. Jag upplever även att det finns kunskapsluckor hos vårdnadshavare som inte vet vad en vejp innebär.

Hon säger att många har uppfattningen att det inte är farligt och inte vet att det förekommer nikotin i produkten.

– Det är ju nikotin som man inhalerar kontinuerligt. De säger att ”de röker inte cigaretter i alla fall” men det är i stort sett samma. Det är inget tobak bara.

Polisen stöter dessutom på allt fler som röker cannabis med vejp. Bara fram till i somras var den syntetiska cannabinoiden HHC laglig att bruka i Sverige, till exempel, men den blev slutligen narkotikaklassad.

– Det förekommer ändå fortfarande. När man pratar med ungdomarna på stan säger de att de röker HHC, men vet inte om att det är olagligt nu. Det har också uppstått en svart marknad kring det.

”Det är utbrett med vejpandet på alla våra skolor i Karlstad och i våra kranskommuner. Jag upplever även att det finns kunskapsluckor hos vårdnadshavare som inte vet vad en vejp innebär”, säger polisen Tia Jylhä.
”Det är utbrett med vejpandet på alla våra skolor i Karlstad och i våra kranskommuner. Jag upplever även att det finns kunskapsluckor hos vårdnadshavare som inte vet vad en vejp innebär”, säger polisen Tia Jylhä. Foto: Fredrik Karlsson

Det generella bruket av vejp kryper också ner i åldrarna, varnar Tia Jylhä för.

– Fler och fler får en liberal inställning till att vejpa och det är lättillgängligt för unga att få tag på. Jag skulle säga att det är vanligt förekommande i högstadieåldern. Men även yngre.

Yngre än så?

– Mellanstadieskolor hör av sig till oss och säger att de har problem med vejpande på sina skolor.

För att köpa elektroniska cigaretter behöver man, som med andra tobaksvaror, vara äldre än 18 år.

Detta, tillsammans med populariteten kring vejp, har gjort att en marknad bland barn har uppstått, som polisen ser oroligt på.

– Där barn säljer till barn. Barn blir liksom en mellanhand och längst bort står en vuxen individ och tjänar pengar. Vi har sett flera händelser kopplat till det när unga vuxna och ungdomar hittat på skulder och hotat eller anklagat barn för att ha stulit vejps.

”Stora” pengar är också i omlopp, menar hon.

– Det är en del av problematiken. Det är inte direkt så att barnen får köpa dem till inköpspris, där de säljs för kanske 50–100 kronor, utan ofta för det dubbla. Och det blir stora pengar för till exempel en 14-åring.

Läkarens oro

Förutom nikotinet, som är beroendeframkallande och kan bidra till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, finns det fler faror med vejps. Det säger Christofer Lindholm, som arbetar som anestesi- och intensivvårdsläkare vid Centralsjukhuset i Karlstad.

– Oftast är nikotinhalten mycket högre än i snus och vanliga cigaretter. Och alla smakämnen som finns till dem vet man lite om, hur de fungerar och hur de kan påverka lungorna.

Christofer Lindholm, som arbetar som anestesi- och intensivvårdsläkare vid Centralsjukhuset i Karlstad, varnar för farorna med vejp.
Christofer Lindholm, som arbetar som anestesi- och intensivvårdsläkare vid Centralsjukhuset i Karlstad, varnar för farorna med vejp. Foto: JOHANNA LUNDBERG

Eftersom fenomenet är så nytt har inte långtidseffekterna studerats i någon större omfattning, vilket i sig är en fara, säger Christofer Lindholm.

– Det finns en stor osäkerhet i hur skadligt det kan vara. Sen är det problematiskt rent generellt att barn hamnar i nikotinberoenden. Nikotin är mer beroendeframkallande hos barn och skadligt för deras hjärnutveckling.

Läs mer:

Rektorernas larm om trenden på Karlstads skolor: ”Tagit elever på bar gärning”E-cigglarmet från polisen: ”Problem vi har på varje skola i Karlstad”

Artikeltaggar

CannabisChristofer LindholmHotKarlstadOroligheterSamhälleTobak

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.