Hoppa till huvudinnehållet

Infekterade tvisten fortfarande inte avgjord – kommunens advokatkostnader växer

Publicerad:
Tvisten mellan Årjängs kommun och Britt-Marie Öjstrand är fortfarande inte avgjord.
Tvisten mellan Årjängs kommun och Britt-Marie Öjstrand är fortfarande inte avgjord. Foto: Peder Kaldal

Tvisten är fortfarande inte avgjord.

Tio månader efter att bygg- och miljöchefen Britt-Marie Öjstrand lämnade sitt jobb ligger hon fortfarande i konflikt med Årjängs kommun.

Samtidigt tickar advokatnotan på för kommunen.

Det var i november förra året som NWT avslöjade att mångåriga bygg- och miljöchefen Britt-Marie Öjstrand tvingades bort från sin chefstjänst i Årjängs kommun. Anledningen var ett långvarigt missnöje från det lokala näringslivet och att det nya styret med KD, M och L med stöd av SD inte hade förtroende för henne.

Britt-Marie Öjstrand och kommunchefen Birgitta Evensson skrev under ett dokument som innebar att hon fick sex månaders arbetsbefriad uppsägningstid, vilket kostade kommunen 483 000 kronor.

Men trots avtalet stämde Britt-Marie Öjstrand kommunen i december förra året. Hon vill att uppsägningen ogiltigförklaras och att kommunen ger henne ett skadestånd på 220 000 kronor.

Årjängs kommun anser inte att det rör sig om en uppsägning, utan pekar på att det gjorts en omplaceringsutredning och att parterna sedan varit överens.

Tio månader

Tio månader senare är tvisten fortfarande inte avgjord. Huvudförhandlingar har varit planerade i Värmlands tingsrätt i både juni och september – men de har ställts in.

Nu är huvudförhandlingen planerad till två dagar i oktober.

Efter nästan ett års handläggning innehåller målet nästan 100 dokument. Årjängs kommuns juridiska ombud Bengt Isman har lämnat flera yttranden och han har fakturerat kommunen vid tre tillfällen under processen. Hittills har advokaten kostat knappt 161 000 kronor.

Ingen förlikning

Birgitta Evensson tycker att det är olyckligt att processen dragit ut på tiden.

– Jag hade naturligtvis önskat för båda parters skull att vi hade kunnat fullfölja förhandlingarna redan i juni, säger kommunchefen.

Någon förlikning har inte varit aktuell.

Är ni öppna för det?

– Vi har inte tagit ställning till det.

Birgitta Evensson säger att det är nödvändigt att konsultera en jurist eftersom kompetensen saknas i den egna organisationen.

– För Årjängs kommun är det första gången man är i en sådan här process, mig veterligen, så det är i alla fall otroligt sällan.

Läs även:

Kommunalrådets uppmaning till petade chefen: Se till att få bra betalt – av kommunenPetade chefens dilemma – sluta eller få en varning: ”Det var dumt”Efter uppmärksammade utköpet – Årjängs kommun skrotar chefstjänstenJonas Ås efter avslöjandet: ”Finns självklart alltid en oro”Hemliga inspelningen avslöjar: Här sågar kommunchefen kommunalrådetKommunchefen slår tillbaka – försvarar avtalet: ”Är en överenskommelse”Borttvingade toppchefen stämmer kommunen – efter uppmärksammade affärenEkot efter maktskiftet i Årjäng: ”Aldrig har KD varit i något sådant rum”Klart: Toppchefen lämnar – här är uppgörelsen med kommunenSpelet bakom beslutet – därför tvingas toppchefen bort: ”Ett väldigt väsen”

Artikeltaggar

ArbeteÅrjängÅrjängs kommunAvtalBirgitta EvenssonBritt-Marie ÖjstrandBrott, lag och rättTvisterUppsägningarVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.