Hoppa till huvudinnehållet

Hur ofta tänker du på romarriket?

Publicerad:
Gaius Flavius på Eketorp.
Gaius Flavius på Eketorp. Foto: Artur Hulu/Privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Många kvinnor har blivit förvånade över hur ofta deras män egentligen tänker på romarriket. En ny viral trend har blottlagt skillnaden mellan könen, och alla är inte glada.

Frågeställningen kan synas bisarr men den har verkligen fått fart på sociala medier de senaste veckorna. Det har blivit mångmiljontals visningar och tusentals klipp på sociala medier som Instagram och Tiktok när kvinnor frågar sina män, pojkvänner, bröder eller pappor om hur ofta de tänker på romarriket, och får oväntade svar.

Eller oväntade och oväntade. Den som vet och förstår något om hur män är funtade borde i ärlighetens namn inte bli så förvånade när svaren har blivit allt från varje dag till ett par gånger i veckan eller månaden. Självklart tänker vi män ofta på romarriket. Själv gör jag det säkerligen flera gånger i veckan. Nu är jag historienörd så jag faller väl på ena extremen i skalan, men många "vanliga" män tänker också ofta på romarriket.

Trenden började med ett inlägg på Instagram av den 32-årige Sunnebördige Artur Hulu där han på engelska skrev att många kvinnor inte förstår hur ofta män tänker på det romerska riket och uppmanade dem att ställa frågan. Inlägget snappades upp varpå det hela blev viralt. Numera är det omskrivet i all världens tidningar, från Washington Post till Cosmopolitan.

Hemma i Sverige har det blivit lite bråk om det hela då frågan ställdes av influencern Saskia Cort redan för ett år sedan. Men då fick det begränsad spridning, och det var först med Hulus inlägg det blev globalt. Han har dock kreddat henne, men likväl hävdar hon att det är hennes förtjänst.

Hulu, som numera bor i Linköping, har själv ett brinnande intresse för just romarriket. Hans profil på Instagram heter Gaius Flavius och där postar han många bilder på sig själv i olika romerska uniformer och dräkter. Han är med och driver en historisk uppvisningsgrupp som heter Legion VI Victrix Cohort II Cimbria tillsammans med andra romentusiaster.

Under sommarhalvåret brukar de åka runt och visa upp sig både i Sverige och utomlands. Själv såg jag dem på fornborgen Eketorp på Öland i slutet av juli, och deras utrustning och uppvisning var sannerligen imponerande. Mycket trevligt och intressant för den som är intresserad av antikens Rom.

Den mediala diskussionen i och med den virala spridningen har tagit en förutsägbar form. Som varför i all världen män är så intresserade av något som förknippas med slaveri, kolonialism, erövringskrig och toxisk maskulinitet. Själv dök den där scenen ur Monty Pythons Ett herrans liv (Life of Brian) om "Vad har romarna egentligen gjort för oss" upp i minnet. Tja, akvedukter, avlopp, vägar, bevattning, läkemedel, utbildning, badhus, vin, etcetera.

För det är just det som är så fascinerande med romarriket, vad det har betytt för oss och vår historia. Vi ser och märker av det dagligen bara vi bryr oss om att tänka efter (så där några gånger i veckan).

Aftonbladets ledarskribent Susanna Kierkegaard vill inte vara sämre utan drämmer i med jämförelser av firandet av kungens 50 år på tronen, Sverigedemokraterna, högerpopulism, när män var män och kvinnor visste sin plats, och då det fanns få utlänningar på bussen (!). Symptomatiskt nog illustreras artikeln inte med en bild på en romersk legionär, utan historielöst nog av en grekisk hoplit, därtill spegelvänd. Quod erat demonstrandum.

Personligen tycker jag att frågan är lite för snäv. Jag tänker på mer än romarriket. Vi har ju gamla Egypten, Sumer och Babylon. Eller den oerhört fascinerande medeltiden, särskilt den engelska är jag svag för. Men det är väl gubevars också toxiskt.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Artikeltaggar

AftonbladetHistoriaHistoriaInstagramLinköpingMonty PythonNöje/KulturSociala medierSunneSverigedemokraternaThe Washington PostTikTokTrender