Hoppa till huvudinnehållet

Högerextrema fajten anmäld till polisen: ”Misstänkt olaglig kampsportsmatch”

Publicerad:
Den misstänkta illegala kampsportsmatchen har blivit anmäld till polisen.
Den misstänkta illegala kampsportsmatchen har blivit anmäld till polisen.

Nu har fajten blivit anmäld.

Länsstyrelsen agerar efter NWT:s avslöjande om den misstänkta illegala kampsportsmatchen där Deje-anknutna Gym XIV deltog.

– Nästa steg är att polisen får utreda, säger enhetschefen på länsstyrelsen Christina Schöön.

Filmen från platsen som NWT publicerade visar hur två vuxna män slåss mitt på blanka dagen. Flera åskådare – bland annat två barn – hejar på. Matchen har även av allt att döma en domare som har Gym XIV:s logga på ryggen.

Gym XIV, som håller till i skandalomsusade Centrumhuset i Deje, publicerade flera bilder från samma event på sina sociala medie-kanaler.

– Enligt mina uppgifter skedde det i helgen och precis bakom Centrumhuset, som jag dessutom tror är kommunal mark, har Lars Stiernelöf, som arbetar på Agera Värmland med att kartlägga extremism i länet, tidigare sagt till NWT.

Det är denna händelse som Länsstyrelsen i Örebro län – som är Sveriges tillsynsmyndighet för kampsportsmatcher – nu anmält till polisen.

– Vi har fått tips om vad vi ser är en misstänkt olaglig kampsportsmatch. Utifrån det underlag vi har gör vi den bedömningen, säger Christina Schöön.

Enhetschefen på länsstyrelsen Christina Schöön berättar att den misstänkt illegala kampsportsmatchen nu är anmäld.
Enhetschefen på länsstyrelsen Christina Schöön berättar att den misstänkt illegala kampsportsmatchen nu är anmäld. Foto: Länsstyrelsen Örebro län

I Sverige måste man ha tillstånd för att arrangera kampsport där våld utövas mot huvudet, enligt lagen om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher. Att bryta mot den lagen kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader, om inte gärningen är ringa.

Det är inte första gången som Gym XIV hamnar på länsstyrelsens radar. Innan sommaren gjorde myndigheten en åtalsanmälan på samma ämne.

Men den utredningen la polisen ned under hösten.

– Det är egentligen inte upp till oss att bedöma hur allvarligt det som vi ser är, vi som myndighet tar till oss av materialet och gör en bedömning. Nästa steg är att polisen får utreda, säger Christina Schöön.

Lokalen försvinner

NWT har under året rapporterat om Gym XIV, som har beskrivits som ett av Sveriges främsta högerextrema gym dit personer med högerextrema åsikter från hela landet reser.

Organisationen är en del av den så kallade active club-trenden – där grupper av högerextrema samlas för att träna och utbyta idéer – som ursprungligen kommer från USA.

Dagarna är dock räknade för Gym XIV:s lokal i Deje. Detta eftersom Centrumhuset ska rivas och kommunstyrelsen köpa tomten.

Läs också:

Här slåss högerextremister i misstänkt illegal kampsportsmatch: ”Allvarligt”Polisens beslut – efter anmälan om illegala kampsportsmatcher i skandalhusetAnn-Mari, 62, bor kvar i skandalboendet – utan vatten och värme: ”Livet är en fest”Inifrån skandalboendet: Nu vräks Ann-Mari och Tommy – ”Snacka om misär”Trots beslutet – högerextrema gymmet kommer sannolikt leva kvar: ”Knuten till Deje”

Artikeltaggar

Agera VärmlandBrott, lag och rättCentrumhusetDejeExtremismFängelseLars StiernelöfMyndigheterÖrebro länSamhälleUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.