Hoppa till huvudinnehållet

Arg privatperson klagar på bred häck – vill att kommunen tar tag i det

Publicerad:
Krånglig häck. Det är dock inte den här häcken som nämns i texten.
Krånglig häck. Det är dock inte den här häcken som nämns i texten. Foto: Fredrik Sandberg / TT

En arg insändarskribent rasade i somras över en ”olaglig och vanvårdad häck” i ett villaområde i centrala Kristinehamn.

Nu kommer nästa kapitel i en följetong som pågått under flera år.

Under onsdagen sammanträdde kommunens miljö- och byggnadsnämnd och då inträffade någonting som inte hör till vanligheterna. Det dök upp allmänhet för att medverka på allmänhetens frågestund.

– Det sker då och då, men det är ingen rusning, konstaterar nämndordförande Bo Andersson (S).

Personen i fråga är enligt vad NKP erfar samma person som i somras skrev en arg insändare i tidningen för att klaga på en häck i ett villaområde i centrala Kristinehamn och som enligt hen är både vanprydande och trafikfarlig.

– Som jag har förstått saken har den här häcken varit en följetong under flera år. Det finns alltid en risk att såna här ärenden faller mellan stolarna eftersom det är två olika organisationer inblandade. Hos oss hamnar det här som ett tillsynsärende, men det är den tekniska förvaltningen som ska åtgärda det här om inte fastighetsägaren själv gör det under en viss tidsperiod, givetvis mot betalning, säger Bo Andersson.

Personen som dök upp på miljö- och byggnadsnämndens sammanträde ansåg helt enkelt att kommunens kvarnar mal för sakta och vill se resultat.

Ska man tolka saken som att man från kommunens sida inte upplever häcken som ett problem?

– Jag har inte själv sett den. Vi som satt på nämnden blev lite överraskade av det här och jag vet inte vad resultatet blir. Jag ska åka ut och ta mig en titt någon dag. Men det finns en hel del bestämmelser för vad som gäller för en häck på en hörntomt, hur den ska klippas för att sikten ska vara god. Det rör sig inte om någon jättestor korsning, men det finns ju ett regelverk för det här, säger Bo Andersson.

I insändaren, som väckte en hel del reaktioner, avslutade skribenten med orden: ”Endera klipps häcken ner denna vecka eller i början av nästa vecka eller anlitar jag någon själv som i sin tur då debiterar kommunen, naturligtvis till samma kostnad kommunen själv skulle tagit ut av berörd fastighetsägare”.

Vad säger du om den retoriken, Bo Andersson?

– Ja, så kan man ju inte göra över huvud taget. Man kan inte åka och ta ner någon annans häck eller förstöra annans egendom för att man inte gillar den. Det är nån form av egenmäktigt förfarande, säger han.

Artikeltaggar

Bo AnderssonBrott, lag och rättEgenmäktigt förfarandeKristinehamnMiljöNämnderNKPSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.