Hoppa till huvudinnehållet

Strid om Karlstads OS-drömmar: ”Jag förstår inte varför han vill skapa konflikt”

Publicerad:
Tingvalla isstadion i Karlstad kan bli en OS-arena, men då krävs att den byggs ut.
Tingvalla isstadion i Karlstad kan bli en OS-arena, men då krävs att den byggs ut. Foto: HP Skoglund

En OS-grupp ska bildas i Karlstad.

Styret öppnar för att bygga ut Tingvalla isstadion.

Men oppositionsrådet Alexander Torin (M) går i taket med anledning av den blödande ekonomin:

– Lyxgrejer kan vi inte ägna oss åt när vi inte har råd.

Den ekonomiska situationen i Karlstad är, som i de flesta andra kommuner och regioner, tuff.

Barn- och ungdomsnämndens verksamheten ser ut att gå back 35 miljoner kronor i år och nämndordföranden kan inte utesluta skolnedläggningar, för att nämna ett exempel.

Kommunalrådet Linda Larsson (S) har tidigare beklagat sig över det bristande stödet från regeringen. Nya beskedet är att Karlstad ska få 64 miljoner kronor i höstbudgeten, men det är inte nog, anser hon.

– Regeringen satsar i stället på snus, plastpåsar och bensin, har Linda Larsson tidigare sagt till NWT.

Det är därför som Alexander Torin reagerar kraftigt på nyheten om att Karlstad öppnar dörren för att bli en del av vinter-OS 2030 – där Stockholm är aktuell som värdstad.

Alexander Torin är kommunalråd i opposition i Karlstads kommun.
Alexander Torin är kommunalråd i opposition i Karlstads kommun. Foto: Tommy Andersson

Karlstad skulle kunna fylla det hål som finns i Sveriges OS-arsenal: En skridskoanläggning. Tingvalla isstadion skulle kunna byggas ut till en mästerskapsarena.

Med anledning av detta bildar kommunen en arbetsgrupp som ska titta närmare på frågan och Linda Larsson är beredd att utreda ytterligare investeringar i Tingvalla.

– Min bild är att man inte ena dagen kan klaga på att statsbidragen är för få och andra dagen säga att man ska ägna både tid och resurser på en OS-ansökan. Hennes kritik av regeringen blir inte så tung nu, säger Alexander Torin.

Han anser inte att Karlstads kommun har råd.

– Jag tycker inte man kan ha en kommunledning som satsar på fräna grejer, och inte kärnverksamheten. Först får man ta hand om välfärden, sen kan man ägna sig åt att jobba varumärke. Lyxgrejer kan vi inte ägna oss åt när vi inte har råd.

Linda Larsson har en interpellationsdebatt att vänta i ämnet, meddelar Alexander Torin.

– Jag tycker det är väldigt spännande att man inte kan spara på administration, men man kan tillsätta tjänstemannaresurser och jobba fram en OS-grupp, säger han och fortsätter:

– Jag tror inte det är så här Karlstadsborna vill ha det.

Vi kan inte måla hela Karlstad i nattsvarta färger, utan vi måste våga lyfta blicken.
Linda Larsson (S), kommunalrådet.

Linda Larsson köper inte Moderatledarens kritik.

– Jag vet inte varför Alexander vill skapa konflikt när det inte finns någon konflikt att skapa. Det vi har gjort är att vi har fått en förfrågan om möjligheten om att delarrangera OS, det är klart vi måste svara på en sådan förfrågan professionellt.

Enligt henne måste kommunen göra arbetet för få all fakta på bordet innan man tackar ja eller nej.

– Det ryms inom ordinarie budget, vi har personal anställd som hanterar förfrågningar.

Linda Larsson (S), kommunalråd, köper inte Alexander Torins (M) kritik.
Linda Larsson (S), kommunalråd, köper inte Alexander Torins (M) kritik. Foto: Helena Karlsson

Vad gäller det ekonomiska perspektivet, säger Linda Larsson att det blivit ”uppenbart att det finns en skiljelinje mellan det grönröda styret och Moderaterna”.

– Om nu allt ska sparas in på, då kommer man förvärra och förlänga krisen. Vi kan inte måla hela Karlstad i nattsvarta färger, utan vi måste våga lyfta blicken. För att säkerställa en god ekonomi måste man kunna gasa och bromsa samtidigt.

Läs mer:

De gör upp om OS-tävlingarna – här är Karlstads trumfkort: ”Skulle kunna betyda mycket”Karlstads kommun bildar OS-grupp – nya Tingvalla kan byggas ut: ”Once in a lifetime”

Artikeltaggar

Alexander TorinBudgetarInvesteringarKarlstadKarlstads kommunKonflikterLinda LarssonModeraternaPolitikSocialdemokraternaTingvalla

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.