Hoppa till huvudinnehållet

48 år efter stora cupsegern – så gick det för talangerna

Publicerad:
Så här ser några av spelarna från KBK-laget som vann Buster Cup 1975 ut nu. Nedre raden från vänster: Sören Gran, Peter Kronvall, Mikael Edén, Svante Attemalm, Leif Nahnfeldt. Övre raden: Stefan Olsson, Lennart Wangsten, Inge Olsson, Håkan Gidebratt, Tomas Fransson, Mikael Adamsson och Stefan Jansson.
Så här ser några av spelarna från KBK-laget som vann Buster Cup 1975 ut nu. Nedre raden från vänster: Sören Gran, Peter Kronvall, Mikael Edén, Svante Attemalm, Leif Nahnfeldt. Övre raden: Stefan Olsson, Lennart Wangsten, Inge Olsson, Håkan Gidebratt, Tomas Fransson, Mikael Adamsson och Stefan Jansson. Foto: Privat

1975 vann KBK:s 13-åringar Buster Cup och var bäst i Sverige.

Nu, 48 år senare, hade laget en återträff i Karlstad och konstaterade att bara en etablerade sig på hög nivå i seniorfotboll.

– Finalen blev crescendo för det här gänget, säger Stefan Olsson.

Den kände friidrottsbasen var initiativtagare för sammankomsten, där tolv av cirka 25 som någon gång ingick i Karlstad bollklubbs lag årgång 1962 deltog.

– Det var väldigt lyckat, säger Stefan Olsson, och berättar att snacket om en återförening gått i många år.

– Det har funnits i mitt bakhuvud rätt länge. Många tänker säkert likadant. Jag säger bara, gör det, ni kommer inte ångra er.

Stefan Olsson ingick i laget och spelade matcherna fram till finalen mot AIK i Solna.

– Jag var inte med om själva segern på Råsunda. Den helgen valde jag att springa stafett-SM i Malmö.

Även om friidrott var sporten nummer ett redan då, var beslutet med facit i hand inte helt lyckat.

– Det var ett dåligt val. Jag tror vi blev fyra i stafett-SM.

Stefan Olsson blev betydligt mer framgångsrik som ledare än aktiv. Han var förbundskapten i friidrott 2008–2013 och är nu generalsekreterare i förbundet sedan åtta år.

Här är en bild på KBK:s Buster Cup-vinnande lag 1975 från en artikel i VF. Övre raden från vänster: Kurt Adamsson (lagledare), Tomas Wahl, Leif Nahnfeldt, Stefan Olsson, Tomas Fransson, Håkan Gidebratt, Lennart Wangsten, Stefan Åsbrink, Stefan Jansson, Robert Quisth, Bengt Persson (lagledare). Nedre raden från vänster: Peter Gyllander, Tony Kola, Peter Kronvall, Per Bergman, Håkan Edstam, Thomas Fridh, Mikael Adamsson.
Här är en bild på KBK:s Buster Cup-vinnande lag 1975 från en artikel i VF. Övre raden från vänster: Kurt Adamsson (lagledare), Tomas Wahl, Leif Nahnfeldt, Stefan Olsson, Tomas Fransson, Håkan Gidebratt, Lennart Wangsten, Stefan Åsbrink, Stefan Jansson, Robert Quisth, Bengt Persson (lagledare). Nedre raden från vänster: Peter Gyllander, Tony Kola, Peter Kronvall, Per Bergman, Håkan Edstam, Thomas Fridh, Mikael Adamsson.

Ja, vad blev det egentligen av alla dessa fotbollstalanger i laget som bildades för 50 år sedan och spelade sista matchen ihop fem år senare?

De flesta visade sig ha stått på toppen av sina karriärer som 13-åringar. Cupsegern 1975 blev höjdpunkten.

Håkan Gidebratt, som nu gör sig ett namn som akvarellmålare, nådde längst som senior. Han etablerade sig i KBK:s a-lag.

– Håkan blev ändå fotbollsspelare på hygglig nivå och spelade division 1 på den tiden (näst högsta serien). Peter Kronvall var också med i a-laget, men inte lika länge. Mikael Edén, pappa till golfspelaren Tobias, var målvaktsreserv. Stefan Åsbrink valde bandy och blev landslagsman och svensk mästare för Sandviken och Hammarby.

Sören Gran satsade på curling och nådde världseliten som både spelare som ledare. Han har varit förbundskapten för sex nationer, deltagit i flera OS och tagit mästerskapsmedaljer.

Peter Andersson, elitdomare och domarbas i ishockey, var också med ett tag.

– För mig var det mer resan under många år som var grejen. Alla uttryckte värdet av en bra uppväxt i KBK, en bra värdegrund att ha med sig i livet framöver. Kurt (Adamsson, lagledaren) bidrog verkligen till det, säger Stefan Olsson, och reflekterar över varför saker blivit som de blivit.

– Vad hade hänt om jag åkt till Solna istället för Malmö?

Ska ni ses igen?

– Ja, vi var nog överens om att göra det en gång till. Får se om det blir redan nästa sommar.

Artikeltaggar

AIKFotbollHammarby IFKarlstadKarlstad BKLeif NahnfeldtMalmöMikael AdamssonSolnaSören GranStefan ÅsbrinkStefan Olsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.